İngiltere 3. Çeyrek Büyüme Rakamları Beklentilere Paralel Açıklandı!
Avrupa tarafında veri akışı olarak yoğun bir günü takip ederken, küresel tarafta risk unsurlarına yönelik gelişmeler ön planda olmaya devam ediyor. Açıklanan verilerin detayına baktığımızda; İngiltere Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) aylık bazda yüzde -0.2 beklentilere karşın yüzde 0’lık büyüme gerçekleştirirken bu rakam yıllık bazda da aynı kaldı. Bununla beraber İngiltere Sanayi Üretimi aylık bazda yüzde 0.1 yıllık bazda ise yüzde -1.3 seviyesin piyasa beklentilerinin altında açıklanmasına rağmen İmalat Üretimi rakamları aylık bazda yüzde 0.2’lik artış gösterirken bu durum yıllık olarak yüzde -1.2 ile beklentilerin üzerinde artış gösterdi. Bunların dışında Almanya’da takip ettiğimiz ZEW Ekonomik Hissiyatı 10.7 seviyesinde açıklanırken 8 ay sonra ilk defa yükseliş periyoduna girerken, Euro Bölgesi ZEW Ekonomik Hissiyat datasıda 11.2 seviyesinde takip etti. Avrupa’da açıklanan ekonomi verilerinde genel görünümdeki pozitif eğilim başta Euro varlıkları olması üzere Pound varlıkları üzerinde de değer artışlarını beraberinde getirdi. Zira Avrupa’nın lokal sorunu haline gelen Brexit meselesinde ise; özellikle piyasalar 12 Aralık İngiltere Erken Seçimlerine kilitlenmiş olmasının yanı sıra Muhafazakar Parti’nin yeniden iktidar seçilmesi bu anlamda piyasalara pozitif yansımakta.
Diğer taraftan ABD-ÇİN ticaret müzakerelerine yönelik haber akışları piyasaların odak noktasında olmaya devam ediyor. Yaklaşmakta olan FED/FOMC Toplantısı öncesinde anlaşmaya yönelik iyimserlik korunmasına bağlı olarak FED’in bu durumu nasıl değerlendireceği merak unsuru olarak kalmaya devam ederken faiz oranlarında bu toplantıda pas geçme ihtimali oldukça yükselmiş durumda. Ancak toplantı sonrasında açıklanacak 2020 ve 2021 projeksiyonları piyasalarda hareketliliği artıran unsur olarak karşımıza çıkabilir. Öte yandan Asya tarafında ise Ticaret Savaşları’nın etkisi ekonomi görünümünde etkisini sürdürmeye devam ederken günün ilk saatlerinde açıklanan Çin Kasım ayı enflasyon rakamları yüzde 4.5 ile 2002 Ocak ayından bu yana en yüksek seviyelere çıkması dikkatleri çekti. Enflasyon rakamlarının yükselmesinde en büyük etken olarak yüzde 19.1 artış yaşanan genel gıda fiyatları ile Dünya üretiminin yarısının tüketildiği Domuz eti fiyatlarında yaşanan yüzde 110’luk artış olarak görülmekte.
Günün devamında önemli bir veri akışı bulunmazken gerek küresel piyasalarda açısından gerek yurtiçi piyasalar açısından siyasi ve jeopolitik risk unsurlarına yönelik gelişmeler yakın takibimizde olmaya devam edecektir. Keza günün ilerleyen saatlerinde majör merkez banka yetkililerinden toplantılara yönelik gelebilecek açıklamalar piyasalarda hareketliliğe neden olabilir.
EURUSD
Avrupa tarafında açıklanan veri akışındaki olumlu tablo parite tarafında tepki alımlarına neden oldu. Teknik olarak 1.1085 direnç noktasına yakın seviyelerde işlem gören paritede buranın üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 1.1115, 1.1165 ve 1.1190 seviyeleri hedef haline gelebilir. Şayet parite tarafında yaşanabilecek geri çekilmelerde ise 1.1040, 1.1000 ve 1.0975 destek seviyeleri gündeme gelebilir.
USDTRY
Kur tarafında yaklaşmakta olan FED/FOMC toplantısı ve TCMB/PPK toplantısına yönelik piyasa beklentileriyle beraber siyasi ve jeopolitik risk unsurları tarafında yaşanan gelişmeler haftanın ilk işlem gününden bu yana hareketliliği artıran unsur olarak karşımıza çıkmakta. Teknik olarak 5.80 seviyesinin altında işlem gören kur tarafında bu noktanın altında kalıcılık sağlanması halinde 50 günlük ortalama seviye olan 5.72 destek seviyesi hedef haline gelebilir. Ancak 5.80 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 5.8500, 5.8800 ve 5.9200 direnç seviyeleri gündeme gelebilir.
GBPUSD
İngiltere tarafında açıklanana olumlu veri akışlarıyla beraber Brexit meselesine dair iyimserliğin sürmesi Pound varlıklarına destek olmaya devam ediyor. 1.3100 destek seviyesinin üzerinde işlem gören paritede yukarı yönlü hareketlerin hız kazanabilmesi için 1.3300 direnç seviyesinin kırılması gerektiğini düşünmekteyiz. Şayet bu nokta öncesinde 1.3200 ve 1.3260 ara direnç seviyeleri takip edilebilir. Öte yandan parite tarafında yaşanabilecek geri çekilmelerde 1.3100, 1.3080 ve 1.3030 seviyeleri gündeme gelebilir.
BRENT PETROL
Küresel tarafta risk unsurlarına yönelik gelişmeler petrol fiyatları üzerinde hareketliliğin artmasına neden olmakta. Teknik olarak 63.80 desteğine kadar geri çekilen emtiada burada tepki alımlarıyla satış hareketinin sınırlandığı görüldü. Aşağı yönlü atakların devamlılığı açısından buranın geçilmesi gerekebileceği gibi bu durumda ise; 63.40, 63.00 ve 62.80 seviyeleri gündeme gelebilir. Ancak 63.80 seviyesinden başlayan toparlanma hareketinin devamlılığında isE; 64.00, 64.40 ve 65.00 seviyeleri takip edilebilir.
ONS ALTIN
Küresel tarafta risk unsurlarına yönelik gelişmelerin yanı sıra yaklaşmakta olan FED/FOMC ve ECB toplantıları öncesinde piyasa beklentileri değerli metal fiyatlamaları üzerinde etkisini göstermekte. 1465 direnç seviyesinin üzerinde işlem gören emtiada buranın üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 1472, 1475 ve 1477 seviyeleri gündeme gelebileceği gibi satış yönlü işlemlerin ağırlık kazanması durumunda 1460 ana destek seviyesi önem arz etmektedir. Zira buranın geçilmesi halinde 1454, 1450 ve 1445 destek seviyeleri takip edilebilir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.