Akşam Analizi (Işık FX)

ABD ÜFE Rakamları Beklentilere Paralel, Gözler TÜFE'de!
Bugün İngiltere veri takvimi açısından yoğun bir gün yaşadı. Sanayi üretimi rakamlarında aylık ve yıllık bazda beklentilerin üzerinde sonuç alınırken İmalat Üretimi'nde ise aylık bazda yüzde 0.2'lik bir daralma yaşandı. Ticaret Dengesi ve aylık GSYİH rakamlarında da aynı şekilde tahminlerin altında sonuçlarla karşılaşıldı. Ancak şuandaki Brexit iyimserliği bu rakamların göz ardı edilmesine neden oldu. Her ne kadar Sterlin'in yukarı yönlü atakları bu verilerle kesilse de Brexit konusunda piyasada oluşan iyimserlik GPBUSD paritesinde alış yönlü işlemlere neden oluyor. Ancak her ne kadar anlaşma yapılabileceğine yönelik açıklamalar görsek de hala daha somut bir adım atılmış değil. Bu konuda önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek olan AB Liderler zirvesi kritik. Eğer ki bu zirvede önemli ilerleme kaydedilirse Sterlin tarafı daha da fazla güçlenebilir. Avrupa tarafında ise İtalya konusu gündemde kalmaya devam ediyor. Şuana kadar gelen açıklamalar AB'nin İtalya'nın bütçe tasarına sıcak bakmadığı yönünde. Ancak bu konuda 15 Ekim kritik olacaktır. Zira bu tarihte Avrupa Birliği İtalya bütçesini değerlendirecek. Özellikle buradan gelecek açıklamalar kritik olacaktır. ABD tarafında ise takip ettiğimiz Üretici Fiyat Endeksi rakamlarına baktığımızda aylık bazda yüzde 0.2 ile beklentilere paralel olarak gerçekleşirken Çekirdek ÜFE rakamlarının da tahminleri karşıladığı görüldü. Öte yandan dün, ABD'nin Birleşik Krallık Daimi Temsilcisi Nikki Haley'in istifası ve Başkan Donald Trump'ın, FED'e yönelik tekrardan yaptığı eleştiriler sonrası ülke tahvil faizleri son yılların zirvesi seviyelerinden döndü. Şuanda ise ABD tahvil faizlerinin tekrardan bir toparlanma içerisinde olduğunu görmekteyiz. Yurtiçi tarafta ise enflasyonla mücadele programının etkileri takip ediliyor. Özellikle yüksek sayıda katılımcıya ulaşılması dikkat çekiyor. Bugünde yine ticaret bakanlığı tarafından fiyat artışları ile ilgili denetimlerin artacağına yönelik aaçıklamalar gelirken gözler bir yandan ABD ile daha önce krize neden olan ABD'li Rahip Brunson'ın Cuma günü gerçekleştirilecek olan davasına çevrildi. Günün geri kalanında ise tahvil piyasası hareketlerinin yanı sıra küresel ve lokal gelişmeler gündemimizde olacak.
EURUSD
Dün akşamüzeri ABD Başkanı Donald Trump'ın, FED'e yönelik eleştirileri ile parite tarafında başlayan yükseliş denemeleri AB ile İngiltere'nin 17 Ekim'deki AB Liderler zirvesine kadar anlaşma sağlayacağına yönelik oluşan beklentiler ile birlikte devam etti. Diğer taraftan İtalya konusuna dair gelen açıklamalar ise tedirginlik yaratmaya devam ediyor. İtalya Başbakan Yardımcısı ve aynı zamanda İçişleri Bakanlığı da yapan Matteo Salvini'nin: İtalya'nın bütçe açığı hedefinde geri adım atmayacağını söylemesi sonrası gözler 15 Ekim'de Avrupa Birliği'nin, İtalya Bütçe tasarısına ilişkin vereceği karara çevrildi. Öte taraftan Alman hükümeti tarafından açıklanan projeksiyonlarda; 2018 ve 2019 yılı büyümesinin aşağı yönlü revize edildiği görülürken; Brexit meselesi, gelişen ülkeler ve ticaret savaşlarından dolayı ekonomideki risklerin artış göstereceği belirtildi. Oynaklık seviyesinin daraldığı günün devamında; ticaret savaşları, İtalya bütçe konusu, tahvil getirileri ve yine Brexit merkezli haber akışları yine fiyatlamalara etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise; 1.1510 destek seviyesi üzerinde fiyatlamalar görülürken, yukarı yönlü ataklarda 1.1530, 1.1550 ve 1.1585 direnç noktaları ilk etapta takip edilebilir. Paritede 1.1510 seviyesi altına inilmesi yeniden oluşabilecek geri çekilmelerde ise 1.1485, 1.1465 ve 1.1445 destekleri izlenebilir.
USDTRY
Dün açıklanan enflasyonla topyekün mücadele programının yankıları devam ederken programa ilişkin birçok farklı sektörden firmaların destek olacağı açıklamaları takip edildi. Bununla birlikte kredi derecelendirme kuruluşu JCR'nin Başkanı Orhan Ökmen, bir kısım ürünlerin fiyatlarında iki aylık dönem için indirime gidilmesi fiyat artışlarında birkaç aylık ertellemeye yol açacağını ve ilave zaman kazandıracağını söylerken bu zaman içinde Merkez Bankası politikalarının eş güdümlü kalıcı tedbirlerin devreye girmesinin öneminden bahsetti. Ökmen ayrıca, programdaki eksikliğin TL'nin değersizleşmesini sınırlamaya yönelik hiçbir önlemi içermemiş olduğunu kaydederken KDV iadelerini erken yaparak piyasalara likidite sağlamaktan ziyade ileri talep yaratarak enflasyonun yükselmesi yönünde etki edebileceği konusunda da uyarılarda bulundu. ABD tarafında ise Başkanı Donald Trump, Amerikan Merkez Bankası (FED)'i yine eleştirirken yaptığı açıklamada FED'in faiz artırımında çok hızlı gittiğini ve öncelikle borçları ödemek istediklerini belirtti. Öte yandan Philadephia FED Başkanı Patrick Harker, ABD'de işverenlerin boş pozisyonlara istihdam sağlamakta zorlandıklarını, iş gücü piyasasının giderek daha sıkı hale geldiği dikkate alındığında bunu yakın zamanda değişmesinin muhtemel olmadığını söyledi. Veri akışında ise Eylül ayı Üretici fiyat endeksi (ÜFE), aylıkk olarak yüzde 0.2, yıllık olarak ise yüzde 2.6 açıklanırken Çekirdek ÜFE ise aylık bazda yüzde 0.2, yıllık yüzde 2.5 sonuçlandı. Veri sonrası Dolar'da hareketlilik görülmezken piyasa Cuma günü yurtiçinde gerçekleşecek ABD'li Rahip Brunson davasının sonucuna odaklanmış durumda. Teknik olarak, tekrardan 6 psikolojik seviyesinin altına inmesiyle birlikte ilk etapta 5.9525 destek noktası kritik olacaktır. Zira 5.9525 altı kalıcılıklarda TL lehine işlemlerde artış görülebilir. Yukarı tarafta ise 6.2260 direnç seviyesi önemini koruyor. Ancak bu seviye öncesinde ilk etapta 6.0690, 6.0850, 6.1030 ve 6.1200 ara direnç seviyeleri izlenebilir.
GBPUSD
Brexit konusunda AB ile anlaşma yapılacağına yönelik piyasa tarafında bir iyimserlik oluşsa da ülkeden gelen olumsuz veriler Sterlin varlıklarının yukarı yönlü ataklarını sınırladı. Diğer taraftan Brexit konusunda hala daha nihai bir kararın alınmaması da yatırımcıların Sterlin tarafına temkinli yaklaşmasına neden oluyor. Zira son günlerde gün gün geelen olumlu yada olumsuz gelen açıklamalar parite üzerinde volatilite yaratıyor. Buda yatırımcıların temkinli yaklaşmasına neden oluyor. Bu konuda önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek olan AB Liderler zirvesi kritik olacaktır. Bu zirvede alınacak kararlar yada gelecek açıklamalar parite üzerinde direkt etkili olacaktır. Yine de zirve öncesinde gelebilecek açıklamalar da anlık fiyat hareketlerine neden olabileceğinden konuya ilişkin haber akışlarının dikkatle takip edilmesinde fayda görmekteyiz. ABD tarafında ise dün Nikki Haley'in istifası ve Başkan Donald Trump'ın istifası ile baskılanan 10 yıllık tahvil faizlerinde kısmen toparlanmalar görmekteyiz. Öte yandan ülkeden gelen ÜFE rakamları ise tahminlere paraleldi. Teknik olarak 1.3190 direncinin kalıcılıkla geçilmesi halinde 1.3285 ana direnci hedef haline gelebilir. Ancak bu seviye öncesinde 1.3215 ve 1.3260 ara dirençleri izlenebilir. Olası geri çekilmelerde ise 1.3130, 1.3100 ve 1.3050 destek seviyeleri izlenebilir.
BRENT PETROL
Gün iiçinde İngiliz menşeili petrol şirketi British Petro (BP), 80 Dolarlık varil fiyatı üzerinden gelecek planlaması yapmadıklarını bunun yerine 60-65 Dolar/varil fiyatının daha makul olduğunu raporlarken BP CEO'su Bob Dudley de fiyatların 85 Dolar/varilde kalıcılık sağlamasını beklemediklerini açıkladı. Bunun dışında fiyatların düşeceğinim uman şirketlere nazaran fiyatların ABD-İran yaptırım meselesi ile İran'da 4 Kasım itibariyle üretimin azalacağı ve bununla birlikte oluşacak arz eksikliği ile yükseliş evresine devam etmekte. Buna ek olarak Meksika Körfezi'ndeki üretimin yüzde 40 düşmesine neden olan ve Florida'ya yönelen Michael Kasırgası'nın arz darlılığını artıracak bir faktör olarak karşımıza çıkması da yükselişi destekleyen bir diğer etken. Kaldı ki kasırga, oldukça tehlikeli anlamına gelen kategori 4'e yükseltilirken bırakacağı tahribat ya da ne kadar az hasarla konunun kapatılacağı fiyatları doğrudan etkileyebilir. Son olarak Libya'dan yapılan açıklamada geçtiğimiz hafta Sharara aalanının 250.000 varil civarında üretim sağladığını ancak güvenlik endişeleri nedeniyle son iki gün içinde üretimin düşmesini bekledikleri söylendi. Günün geri kalanında Amerikan Petrol Enstitüsü (API), haftalık ham petrol stokları verisi takip edilecek. Teknik anlamda, yükselen trend içerisinde geri çekilmeler görmekteyiz. Bu kapsamda satıcılı seyrin devamında 84.05, 83.60 ve 83.25 destek noktaları izlenebilir. Yukarı tarafta ise 84.70, 85.15 ve 85.30 direnç seviyeleri izlenebilir.
ONS ALTIN
Dün, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ile yapılacak müzakerelerin askıya alındığı açıklamasının yanı sıra FED'in faiz artırım hızına yönelik eleştirileri ile emtia tarafında sıkışma oluşmuştu. ABD tahvil faizlerinde Trump'ın açıklamaları ile görülen geri çekilmeler, Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Hassett'in aksi yöndeki açıklamaları ile toparlanma eğilimine girerken, Çin Yuanı kaynaklı fiyatlamalar da emtiada satıcılı seyre neden oldu. ABD'de açıklanan Eylül ayı Üretici Fiyat Endeksi(ÜFE); senelik baazda azalış gösterse de, gıda ve enerji fiyatlarının dahil edilmediği Çekirdek ÜFE ise öngörüleri karşılayarak yarınki TÜFE verileri için güçlenme umutlarını canlı tuttu. Günün kalanında; ticaret savaşları konusu başta olmak üzere önemli küresel gelişmeler yine takibimizde olacak. Ayrıca; Çin Yuanı, Dolar Endeksi ve ABD tahvil faizleri kaynaklı fiyatlamalar da Değerli Metal üzerinde etkili olabilir. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 1190 seviyesinin altında fiyatlama görmekteyiz. Geri çekilmelerin devamı halinde; yaklaşık 1,5 aydır altında kapanış görmediğimiz 1182 seviyesi kritik olacak. Zira, buranın kırılması halinde; Ağustos ayında test edilen 1160 seviyesi yeniden hedef haline gelebilir. Emtiada 1190 seviyesi üzerinde kalıcılık halinde görülebilecek alıcılı işlemlerde ise takip edilebilecek direnç seviyeleri; 1196 1202 ve 1207'de bulunmakta.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                                Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Merkez Bankası'nın bir sonraki iş günü için açıkladığı geçici rezerv -33445,9 milyon TL
S&P GLOBAL /RYBNİKOV: ARJANTİN VE TÜRKİYE'NİN GÖRÜNMLERİNİN İSTİKRAR KAZANMASI İKİ HÜKÜMETİN GÜVENİLİR POLİTİKA YANITLARI SUNMA YETENEKLERİNE BAĞLI OLACAK
S&P: ARJANTİN EKONOMİSİNİN BU YIL , 2019'DA DURGUNLUĞA GİRMEDEN ÖNCE, %2 DARALMASI BEKLENİYOR
MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI:(İDLİB'DEN AĞIR SİLAHLAR ÇEKİLDİ)SÜREÇ BUGÜN İTİBARIYLE TAMAMLANDI-NTV
S&P : TÜRKİYE EKONOMİSİNİN 2019'DA %0.5 DARALMASINI BEKLİYORUZ
S&P: TÜRKİYE 2018'İN İKİNCİ YARISINDA RESESYONA GİREBİLİR- BN/BLOOMBERG HT
SAĞLIK BAKANI KOCA: KUR ARTIŞI NEDENİYLE SAĞLIK HARCAMALARINDA KISINTIYA GİDİLDİĞİ, İDARELERCE BU TARZ TALİMATLAR VERİLDİĞİ İDDİALARININ ASLI YOKTUR - AA TWİTTER
CHP MİLLETVEKİLİ ENİS BERBEROĞLU İÇİN MAHKEME YURT DIŞI YASAĞI KOYDU- BLOOMBERG HT
TCMB'nin 1 ay vadeli 100.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde ortalama fiyat 6,12435 TL
TCMB'nin 1 ay vadeli 100.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde teklif 26.00 milyon dolar
TCMB'nin 1 ay vadeli 100.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde gerçekleşen tutar 26.00 milyon dolar
RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: BİNDEN FAZLA MİLİTAN İDLİB'DE SİLAHTAN ARINDIRILMIŞ BÖLGEYİ TERKETTİ
TCMB, 1 ay vadeli, 100.00 milyon dolar tutarlı, TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesi açtıı
Facebookta Paylaş