Akşam Analizi (Işık FX)

Enflasyona bir kala
Gün içerisinde ABD'den gelen Üretici Fiyat Endeksi rakamları gündemdeydi. ÜFE'nin temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0.1 düşüş göstererek beklentilerin altında kaldığını gördük. Beklentiler ise ÜFE'nin yüzde 0.1 artması yönündeydi. Bu veriyle birlikte ÜFE 2016 Ağustos ayından bu yana ilk kez aylık bazda geri çekilmiş oldu. Üretici fiyatları yıllık bazda ise yüzde 1.9 artış gösterdi. Tüketici fiyatlarında gerçekleşen bu düşüşte, hizmet maliyetlerindeki yüzde 0.2'lik düşüş etkili olduğunu görüyoruz. Açıklanan rakamlarla birlikte gözler yarın ABD'den gelecek olan enflasyon rakamına çevrilmiş durumda. Bugün gelen rakamlar enflasyonun yumuşak kalabileceği izlenimi oluşturduğunu söyleyebiliriz. Kuşkusuz yarın takip edilecek enflasyon verisi, Fed 'in para politikası üzerinde de etkili olacaktır.
Bugün yurt içinde TÜİK'in açıkladığı dış ticaret endeksleri gündemdeydi. TÜİK'in haziran dönemine ait açıkladığı verilerde ihracat birim değerinin yüzde 0.1 artış kaydettiğini gördük. Hatırlandığı gibi endeks Ocak ayından bu yana düşüş trendi içerisine girmişti. İthalat birim değerinin ise yine haziran ayında yüzde 4.4 artış gösterdiğini görüyoruz. Endeks bazında bakacak olursak, İhracat birim değer endeksi ikinci çeyrekte geçen yılın ikinci çeyreğine göre yüzde 0.6 azalma gösterirken, ithalat birim değer endeksi yine yılın ikinci çeyreğine göre yüzde 5.4 yükseliş gösterdi.


EURUSD
Paritedeki aşağı yönlü eğilim devam ediyor. Fakat dolar kanadında gergin bir ortamın hakim olmasına karşılık kurda geri çekilmenin yaşanması bir anlamda kâr realizasyonuna gidildiğini bizlere gösteriyor. Kaldı ki ABD ile Kuzey Kore arasındaki gerilim de şuan için orta yol bulunabilmiş değil. En son Trump'ın Kuzey Kore'ye ithafen söylediği, "dünyada görülmeyen bir azap ile karşılaşacaklar" cümlesi gerilim kat sayısını bir kademe daha yukarıya taşımıştı. Bugün ise Kuzey Kore halkının başkent Pyongyang'ta yürüyüş başlatarak, Kim Jong hükumetini destekledikleri görüldü. Diğer yandaan gün içerisinde ABD'den gelen ÜFE rakamları takip edildi. ÜFE Temmuz ayında Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0.1 düşerek beklentileri karşılamadı ve 2016 Ağustos'tan bu yana ilk kez aylık bazda gerilemiş oldu. Teknik kısımda, satıcılı seyrin devam etmesi durumunda 1.1700-1.1680 destekleri takibimizde olacaktır. Olası toparlanma hareketlerinde ise 1.1800 direnci aşılmadan alıcılı seyrin hız kazanması zor gözüküyor. 1.1830-1.1860 seviyeleri ise direnç olarak takip edilebilir.
USDTRY
Kurda geçtiğimiz gün yakalanan yukarı yönlü çıkışın yerini tekrardan rölanti bir seyrin aldığını görüyoruz. Gün içerisinde TÜİK, haziran dönemine ilişkin dış ticaret rakamlarını açıkladı. Veriye göre İhracat birim değeri haziranda yüzde 0.1'lik artış kaydederken, ithalat birim değeri ise yine haziranda yüzde 4.4 artış gösterdi. BİST-100 endeksine baktığımızda ise, 108 bin 300 bölgesinin üzerinde kalıcı bir tutumun görülmesi olası yukarı ataklar konusunda daha besleyici olabilir. Bu bağlamda 109 bin 6600 direnci ilk engel olarak karşımıza çıkıyor. Fiyatlamaların bu seviyenin üzerine taşınması halinde ise 110 bin 350-112 bin seviyelerine giden yolun önü biraz daha açılmış olacaktır. Teknik kısımda, kurda 3.54 bölgesinin üzerinde kalıcılığın sağlanamadığını görüyoruz. Yukarı yönlü fiyatlamaların devem edebilmesi için bu seviyenin geçilmesi gerekiyor. 3.5450-3.5500 takip edilebilecek direnç seviyeleri. Geri çekilme hareketinin sürmesi halinde fiyatlamalar 3.5230 desteğine kadar gelebilir.

GBPUSD
Parite hafta boyu gördüğü sert satış baskısının ardından toparlanma yolları arıyor. Nitekim dolar kanadını yakından ilgilendiren Kuzey Kore gerilimi bu toparlanmada son derece etkiliydi. Gün içerisinde ABD'den gelen ÜFE rakamı takip edildi. Temmuz ayına ait gelen veride ÜFE'nin hem yıllık hem aylık bazda beklentilerin altında kaldığını gördük. Bu verinin ardından gözler yarın yine ABD'den gelecek olan enflasyon verisine çevrilmiş olacak. Dolar endeksinin performansına baktığımızda ise fiyatlammaların epey bir süredir 94.00-95.00 aralığında tutunmakta zorlandığını görüyoruz. Bu aralığın altında kalınması paritenin yukarı eğilimi konusunda destekleyici olabilir. Teknik kısımda, yukarı yönlü ivmenin hızlanması halinde 1.3030-1.3060 dirençleri takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 1.12940-1.1290 aralığı gündeme gelebilir.

.
BRENT PETROL
Geçtiğimiz günden ABD'den gelen ham petrol stokları rakamlarını takip etmiştik. Veriyle birlikte açıklanan rakamlarda stoklarının düşmesi, hem de üretimin gerilemesi fiyatlamaların yukarı taşınmasını destekler nitelikteydi. Öte yandan küresel piyasaları etkisi altına bırakan ABD-Kuzey Kore geriliminin ise petrol fiyatları üzerine baskı oluşturabileceğini hatırlatmakta fayda var. İki ülkenin birbirlerine vermiş olduğu karşılıklı sert yanıtlar gerilim ortamını her geçen gün bir üst seviyeye taşıyor. Brent petrol için teknik olarak 53.30 direncinin üzerinde kalıcı bir hareketin gerçeklemesi alıcılı seyri daha belirgin kılabilir. Yukarıda 54.00-544.60 dirençleri takibimizde olacaktır. Olası bir geri çekilme hareketlerine ise ayrıca dikkat edilmesi gerekiyor. Geri çekilmelerde ise 52.50-51.80 destek seviyeleri oldukça kritik olabilir.
 
ALTIN
Değerli metaldeki yukarı yönlü hava sürüyor. Son dönemde küresel anlamda artan riskler ons altının yukarı performansını destekler nitelikte. ABD ile Kuzey Kore arasındaki gergin sürecin her geçen gün farklı boyutlara ulaştığını görüyoruz. Tarafların uzlaşma yolunda herhangi hamle bulunmuyor olmaları risk iştahını azaltan unsurlardan. Öte yandan bugün dahil geçtiğimiz iki günde VIX endeksinin yeniden atağa kalktığını görüyoruz. Bir süredir kısa vadede aşağı yönlü trendin hakim olduğu endeks de siyasi gelişmelerden direkt olarak etkilenmiş durumda. ABD 10 yıllıklarına baktığımızda ise 2.30 bölgesinden uzaklaşmaya devam ettiklerini söyleyebiliriz. Bu kritik bölgeden uzaklaşmaları altın nezdindeki pozitif algıyı tetikliyor. Teknik kısımda, gün içerisinde 1280 direncinin üzerine gören ons altınıın hareketine devam etmesi halinde 1295-1290 dirençleri takibimizde olacaktır. Geri çekilmelerde ise 1.1275-1270 destek seviyeleri yeniden gündeme gelebilir.





 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 12.25 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 76.3 MİLYAR TL
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 12.25 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 71 MİLYAR TL
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 12.25 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 65.0 MİLYAR TL
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 12.25 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 63.5 MİLYAR TL
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 12.25 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 54.5 MİLYAR TL
TÜRK EXİMBANK GM YILDIRIM:DÖVİZ KAZANDIRICI FAALİYETLERE POZİTİF AYRIMCILIK YAPIYORUZ - BLOOMBERG HT
TÜRK EXİMBANK GM YILDIRIM:KOBİLER LEHİNE POZİTİF AYRIMCILIĞIMIZ VAR - BLOOMBERG HT
Facebookta Paylaş