Brexit ve İtalya Meselelerinde Karmaşık Açıklamalar Devam Ediyor!
Yurtiçinde bugün Hazine tarafında 12 ve 13 Kasım'daki 3 tahvil ihalesinin yapılmamasına karar verirken yapılan duyuruda 2018 yılı için alınan tasarruf tedbirleri sayesinde hazine finansman ihtiyacının azaldığı kaydedildi. Bunun dışında açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, İran'dan doğalgaz almaya devam edeceklerini yenilerken petrolde alternatifsiz kalmamak için arayışların devam ettiğini belirtti. Yaptırımların hiç olmaması gerektiğini savunan Dönmez, 6 aylık uygulamadan sonra ABD'nin tekrar değerlendirme yapacağını söyledi. İngiltere'de Brexit gündemi devam ediyor. Gün içinde görüş bildiren Parlamento Brexit Dairesi Müsteşarı Robin Walker, anlaşmanın yüzde 95'ten fazlası üzerinde uzlaşı olduğunu, İngiltere ve AB'nin İrlanda ve K.İrlanda arasındaki katı sınır uygulamasından nasıl kaçılacağını tartıştıklarını ve her iki tarafın da esneklik göstermesi gerektiğini belirtti. Demokrat Birlik Partisi (DUP) Sözcüsü Sammy Wilson ise; ''Başbakan May'den gelen mektup, Kuzey İrlanda'ya verilen sözlerin yerine getirilmediğini gösteriyor'' seklindeki sözleri dikkat çekerken AB'de kararlaştırılan düzenlemelerin K.İrlanda'ya uygulanmasının Birleşik Krallık'ı parçalayacağını savundu. Veri akışında ise İngiltere'de 3.çeyrek büyüme rakamları beklentilere paralel olarak açıklanırken İmalat üretimi beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Sanayi üretimi ise aylık bazda yüzde 0 ile yüzde -0.1 olan beklentileri geçerken yıllık olarak ise yüzde 0 ile beklentilerin altında sonuçlandı. İtalya cephesinde ise İtalya Başbakan Yardımcısı Luigi Di Maio'nun hükümetin kamu borcunu düşürmek adına genişlemeci tedbirler almak istediği ve bütçe açığının GSYİH'nin yüzde 2.4'ünü aşmayacağını söylemesi üzerine İtalya Merkez Bankası, hükümetin GSYİH hedeflerinin iddialı olduğunu ve son ekonomik trendleri göz önünde tutmak gerektiğini kaydetti. İtalya Ekonomi Bakanı Giovanni Tria ise ekonomik yavaşlamanın bütçeyi ddaha gerekli hale getirdiğini ve bütçe konusunda Brüksel ile diyaloğun pozitif sonuçlar üreteceğine inandığını not etti. Buna karşılık AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Luigi Di Maio, İtalya hükümetinin bütçeyi iyimser varsayımlar üzerine oturttuğunu ancak kamu harcamalarıyla ekonomik teşvik yolunun umutları gerçekleştirmeyeceği hakkında konuştu. Günün geri ise ticaret savaşları, İran meselesi gibi küresel ve Brexit ve İtalya bütçe sorunları gibi lokal gelişmelerle ilgili haber akışları da takip edilecek.
EURUSD
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, Euro Bölgesi ekonomisinin büyümeye devam edeceğini, ancak ticari gerilimlerden yüksek varlık fiyatlarına kadar birçok riskin artmakta olduğunu söyledi. ECB'nin tahvil alım programını bu yılın sonunda bitireceğini tekrarlayan Draghi; ''Ticari gerilimlerin tırmanması güvenin altını oyuyor" şeklinde konuştu. Draghi ayrıca Banka'nın para politikası yönlendirmesinin taşa yazılmış olmadığını ve görünümün kötüleşmesi halinde değişebileceğiini söyledi. Günün diğer gelişmelerinde Avrupa Birliği Komisyonu, İtalya ve Man Adası'nın doğru olmayan katma değer vergisi uygulamalarının ortak vergi kurallarını ihlal ettiğini ve rekabete zarar verdiğini savunurken İtalya hükümetinden mesajlar gelmeye devam etti. İtalya Başbakan Yardımcısı Luigi Di Maio, hükümetin kamu borcunu düşürmek için genişlemeci tedbirler aldığını vurgularken buna karşılık Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, bu ekonomik teşvik umutlarının gerçekleşmediğini ve AB'nin İtalya'ya karşı açık prosedürü değerlendirdiğini dile getirdi. ABD tarafında gerçekleşen ara seçim sonrası yankılar sürüyor. Demokratların, özellikle Temsilciler Meclisinin iki önemli alt komitesi Dışişleri Komitesi ve Ulusal Güvenlik Komitesi'nde güç kazandığı ve bunun, ABD Başkanı Donald Trump'ın politikalarını sorgulamada büyük rol oynayacağı kaydedildi. Bunun dışında dün akşam Amerikan Merkez Bankası (FED), faiz değişikliğinde bulunmazken ekonominin Aralık ayı ve sonrrası için kademeli faiz artışını desteklediğine dikkat çekti. Teknik anlamda, 1340- 1310 bölgesi satış yönlü işlemlerin devamı için kritik. Bu bölge altında kalıcılıklar USD lehine işlemleri derinleştirebilir. Olası toparlanma hareketlerinde ise 1.1360, 1.1390 ve 1.1410 direnç seviyeleri takip edilebilir.
USDTRY
Hafta başında 5.30 seviyesini test eden kurda, dün; Moody's ve AB Komisyonu'nun Türkiye büyüme oranlarına yönelik negatif yönlü revizeleri etkili olmuş ve TL baskılanmıştı. Yine, ABD Merkez Bankası(FED)'nın dün akşam açıklamış olduğu FOMC toplantı sonuç bildirisinde her ne kadar faiz oranları sabit bırakılsa da kademli sıkılaştırmanın devam edeceği yönündeki söylemlerin korunması da Dolar Endeksi üzerinden TL'deki baskılanmayı bugün devam ettirmekte. Öte taraftan Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından gelen açıklamada: 2018 yılı tasarruf tedbirleri sayesinde likidite ihtiyacının azaldığı ve bu yüzden önümüzdeki hafta Pazartesi ve Salı günü yapılacak bazı ihalelerin iptal edildiğii yönündeki beyanat ise kısmen TL'yi destekledi. Günün kalanında gerek Türkiye gerekse ABD tarafından gelebilecek haber akışları önemli olacak. Ayrıca 11 veya 12 Kasım'da yapılması beklenen Erdoğan-Trump görüşmesi başta olmak üzere iki ülke ilişkileri kapsamında gelebilecek karşılıklı açıklamalar da fiyatlamalara etki edebilir. Teknik tarafta kur için yukarı yönlü atakların devamında takip edilebilecek direnç seviyeleri; 5.5130, 5.54, 5.5700, ve 5.6110 bulunmakta. Ağustos ayından bu yana süregelen düşen trendi kesen 5.6400-5.6650 bölgesinin geçilmesi halinde ise TL üzerindeki baskının ivmelenerek devam edebileceğini düşünmekteyiz. Kurda günün kalanında görülebilecek geri çekilmelerde ise; 5.46 seviyesinin altında kalıcı fiyatlamalar oluşması halinde TL için yeniden bir pozitif alana girilebilir.
GBPUSD
İngiltere'de bugün açıklanan ekonomik verilerden; 3.Çeyrek büyüme oranları beklentilere paralel gerçekleşmeler gösterirken, Senelik Sanayi Üretimi son 9 ayın en kötü seviyesine geriledi. Ancak, verilerin yanı sıra ülkede gündemin en üst sırasında yer alan "Brexit" konusunda Kuzey İrlanda DUP(Demokratik Birlik Partisi)'nden gelen olumsuz söylemler ise Pound 'u baskıladı. Öte taraftan dün akşam açıklanan FOMC bildirisinde FED'in kademeli faiz artırımlarının devam edeceği yönündeki sinyaller de ABD Doları lehine işlemleri destekler nitelikteydi. Günün kalanında Brexit konusunun yanı sıra, ABD'den gelebilecek lokal ve küresel öneme sahip haber akışları yine dikkatle takip edilecek. Teknik olarak baktığımızda ise; ay başında oluşan yükselen trendin kırılması ile oluşan satış baskısıyla 1.2960 destek noktasının test edildiği görüldü. Şuan için 1.3020 seviyesine yakın fiyatlanan paritede yeniden görülebilecek satıcılı işlemlerde 1.2960 seviyesi yine önemli olacak ve buranın kırılması halinde satıcılı işlemler derinleşebilir. 1.3020 seviyesi üzerinde görülebilecek GBP lehine işlemlerde ise; izlenebilecek direnç noktaları 1.3050, 1.3080 ve 1.3100'de bulunmakta.
BRENT PETROL
İraan'a yönelik yaptırımların kademeli olarak devreye girmesinin yanı sıra OPEC+ adlandırılan arz kısıntısı konsorsiyumunun 2019 yılında arz kesintilerini devam ettirip ettirmeyeceği bir yandan takip edilirken, bu hafta açıklanan stok ve ABD üretim datalarında görülen keskin yükselişler emtiayı baskılamakta. Ayrıca, ABD'nin Çin'e yönelik yeni ithalat vergilerini devreye alacağı yönündeki spekülasyonlar ile AB Komisyonu'nun Çin ve diğer önemli ülkelerin büyüme beklentilerini aşağı yönlü revize etmesi de ileriye dönük talep kaygıları ile satış yönlü işlemleri destekliyor. Günün kalanında bir yandan önemli petrol üreticisi ülkeler ve uluslararası kurumlardan arz ve talep öngörülerine dair gelebilecek açıklamalar diğer yandan ise ABD'de her Cuma açıklanan Baker Hughes Sondaj Kuyusu Sayıları verisi takip edilecek. Teknik olarak ise; Ağustos ayında görülen 70.30 seviyesinin altına gerileyen emtiada bu bölge altında kalıcılığın devamı halinde 67.20-66.85 bölgesi hedef haline gelebilir. Diğer yanddan 70.30 seviyesinin üzerine çıkılması halinde görülebilecek tepki alımlarında ise; takip edilebilecek direnç noktaları; 70.50, 70.95, 71.10 ve 71.30'da bulunmakta.
ONS ALTIN
ABD'de yapılan Kongre ara seçimleri sonucunda Temsilciler Meclisi'nde kontrolü ele geçiren Demokratların, Başkan Donald Trump'ın dış politikasını soruşturmaya hazırlandığı belirtildi. Bu durumda ticaret savaşları, İran yaptırımları gibi küresel sorunların da tekrar sorgulanacak olması ilerleyen periyotta ons altın fiyatlamalarını da direk olarak etkileyebilir. Öte yandan 10 Kasım'a kadar devam edecek uluslararası ticaret fuarında konuşan Çin Devlet Başkanı Xi Chinping, ülkesinin ithalata uygulanan ek vergileri düşürmeye ve yabancı firmaların Çin pazarına erişimini genişletmeye devam edeceğini söyledi. Bu arada Xİ ile Trump görüşmesi öncesi bugün Dışişleri Bakanı Pempeo ve Savunma Bakanı Mattis ile Çin'in en üst düzey dış politika ve savunma yetkilileri ile görüşecek olması emtia fiyatları üzerinde etkili olabilir.. Diğer taraftan Meksika Ekonomi Bakanı Ildefonso Guajardo yaptığı açıklamada ABD, Kanada ve Meksika Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'nın (NAFTA) yeniden müzakere edilmiş şeklini 30 Kasım'da imzalayacakları ve anlaşmanın Buenos Aires'te yapılacak G20 zirvesi sırasında imzalanacağını ifade etti. Son olarak dün akşam ABD Merkez Bankası (FED) beklendiği gibi faizi değiştirmezken, kademeli faiz artırımları ile sıkılaşmacı duruşunu sürdüreceği yönünde sinyal vermeye devam etti. Bu durum Dolar endeksinin değer kazanmasını sağlarken emtiada aşağı yönlü hareketler görüldü. Teknik olarak 50 günlük üstel hareketli ortalaması olan 1218 seviyesinin ihlal edildiğini görmekteyiz. Buranın altında kalıcılıklarda ilk etapta 1210 desteği kritik olacaktır. Kırılması ile birlikte satışlar derinleşebilir. 1218'in üzerine çıkmasıyla birlikte yaşanacak alış yönlü işlemlerde ise 1222, 1226 ve 1229 direnç seviyeleri test edilebilir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfxx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.