İngiltere Verileri Pozitif Geldi!
Bugün İngiltere merkezli haber akışları gündemin en üst sırasında yer aldı. Öncelikli olarak ülkeden gelen verilere bakacak olursak yüzde 0.1 daralma beklenen GSYİH hasıla çeyreklik bazda yüzde 0.0 ile beklentilerin üzerinde açıklandı. Sanayi ve İmalat Üretimi rakamları ise sırasıyla yüzde 0.1 ve yüzde 0.3 ile piyasada tahmin edilen rakamların üzerinde gerçekleşti. Ticaret Dengesi ise 9 Milyar 14 Milyon Sterlin açık verse de öngörülerin üzerinde bir sonuç aldı. Gelen olumlu rakamlar Sterlin varlıklarına bir güç kattı. Ülkenin asıl sorunu Brexit konusunda da yine pozitif gelişmeler görmekteyiz. Özellikle sert Brexit söylemleri ile bilinen ve ne olursa olsun 31 Ekim’de Brexit’ten çıkmak isteyen İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın bir miktarda olsa yumuşadığını görmekteyiz. Aslında bu yumuşamanın İngiltere Parlamentosu’nda gücünü kaptırdıktan sonra oluştuğunu söyleyebiliriz. Johnson’ın son açıklamalarında AB ile bir anlaşma sağlayabileceğine yönelik söylemler bulunuyor. Özellikle bugün İrlanda hükümeti ile gerçekleştirdiği görüşmeler sonrası gelen açıklamaların dikkat çektiğini söyleyebiliriz. Gelen açıklamalara batığımızda Boris Johnson; İngiltere ile İrlanda arasındaki ilişkileri ileri taşımak istediklerini vurgulayarak bir anlaşmaya varabileceklerini ve bunu 18 Ekim tarihine kadar yapabileceklerini belirtti. İrlanda Hükümet kaynaklarından gelen bilgilerde ise görüşmelerin pozitif ve yapıcı bir şekilde gerçekleştirildiği belirtilse de İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, 17 - 18 Ekim’de yapılacak AB Liderler zirvesi öncesinde bir anlaşmanın zor olabileceğini söyledi. Günün geri kalanında gerek İngiltere gerekse AB cephesinden konuya ilişkin gelebilecek ekstra açıklamalar önemli olabilir. Öte yandan İngiltere Parlamentosu’nda tekrardan yapılacak olan erken seçim oylaması da fiyatlamalarda ön plana çıkabilir. ABD tarafı ise bugün veri akışı bakımından sakin bir gün geçiriyor. ABD ile Çin’in ekim ayında tekrardan ticaret müzakerelerine başlayacağına yönelik açıklamaları ile yumuşayan ticaret savaşları ise stabil görünümünü koruyor.
EURUSD
Parite tarafına baktığımızda ise özellikle FED ve ECB toplantılarına dair beklentiler piyasalarda etkisini artırdı. Son dönemlerde piyasa monitörlerinin odak noktası haline gelen ABD Başkanı Donald Trump ve FED arasında süre gelen gerilim sonrasında geçtiğimiz günlerde açıklama yapan FED Başkanı Jerome Powel, FED’in karar merceğinde siyasi kanadın yeri olmadığına yönelik söylemleri bu ay içinde düzenlenecek toplantıya dair merakları artırmış durumda. Bu bağlamda gelebilecek açıklamalar ve bu süreç içinde açıklanacak datalar faiz politikasına dair sinyaller verebilir. Diğer taraftan Avrupa cephesine baktığımızda son zamanlardaki olumsuz veri akışı sonrasında resesyon sinyallerinin güçlendiği Almanya’da açıklanan İhracat rakamları yüzde 0.7 artış göstererek beklentilerin üzerinde açıklandı ve paritedeki satıcılı seyri bir miktar baskıladı. Bununla birlikte yaklaşmakta olan ECB toplantısı öncesi belirsizlik bir miktar endişe yaratmakta. Geçtiğimiz haftalarda ECB Başkanı Mario Draghi’nin, negatif faiz oranlarının sürdürülebileceği konusunun dışında para politikasında atılacak adımlar piyasaların öncelikli olarak takip edeceği konu olacaktır. Bunun dışında siyasi cephede Brexit’e dair tartışmalar sürerken Almanya Dışişleri Bakanı’nın, Brexit’in gerçekleşmesinden sonra İngiltere’nin en önemli stratejik ortağımız olarak kalmaya devam edecek ifadeleri dikkatleri çekti. Günün devamında ise önemli bir veri akışı bulunmazken Ticaret Savaşları, İran Nükleer Anlaşması, Brexit’e dair gelebilecek haber akışlarının yanı sıra majör merkez banka yetkililerinden para politikalarına dair gelebilecek açıklamalar parite tarafında hareketliliğe neden olabilir. Teknik olarak baktığımızda 1.0925 desteğinden tepki alımları görülen paritede tekrar 1.10 seviyesinin üzerinde seyrettiğini görmekteyiz. Bu bağlamda yukarı yönlü atakların ağırlık kazanması halinde 1.1060, 1.1085, 1.1120 ve 1.1165 direnç seviyeleri takip edilebilir. Şayet satış işlemlerinin hız kazanması durumunda 1.0985, 1.0950, 1.0925 ve 1.0880 destek seviyeleri gündeme gelebilir.
USDTRY
Yurt içinde son günlerde siyasi ve jeopolitik tarafta artan risk unsurlarının yanı sıra bu hafta içinde düzenlenecek TCMB Para Politikasına dair beklentiler piyasalarda etkisini göstermeye başladı. Veri akışında takip ettiğimiz TCMB Beklenti Anketinde; Eylül sonu Tüketici Fiyat Endeksi beklentisi yüzde 1.49, Yıl Sonu Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Tahmini yüzde 13.96 seviyesinde açıklandı. Ayrıca TCMB’nin, 1 Hafta Vadeli Repo İhale Faiz Oranı beklentisini yüzde 19.75’den yüzde 17.00 seviyelerine revize etmesi Perşembe günü düzenlenecek toplantıda 275 baz puan faiz indirimi beklendiğini göstermekte. Bu bağlamda TCMB’nin, düzenlenecek toplantıda faiz kararıyla birlikte para politikasındaki duruşu kritik önem taşımakta. Öte yandan gün içinde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, geleceğin dünyasında faize dayalı sistemin yerini risk paylaşımının esas olduğu bir sistem olduğunun ve önümüzdeki süreçte alternatif finans alanında daha cesur ve kararlı adımlar atılacağının mesajını vermesi de faiz konusunda atılacak adımlara sinyal vermekte. Diğer taraftan Ticaret Savaşlarına dair gelen haber akışları sakinliğini korumasına rağmen küresel tarafta yaşanacak olaylar gelişmekte olan para birimleri üzerinde etkisini gösterebilir. Günün devamında ise önemli bir veri akışı bulunmazken majör merkez banka yetkililerinden gelebilecek açıklamaların yanı sıra küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları, İran Nükleer anlaşması gibi konulara dair gelebilecek haber akışları paritede oynaklıklara neden olabilir. Teknik olarak 5.7000 noktası üzerinde seyrine devam eden kur bu seviye üzerinde kalıcılık sağlar ise alış yönlü işlemlerine devam edebilir. Bu durumda ise 5.7750, 5.7980, 5.8225 ve 5.8500 direnç seviyeleri takip edilebilir. 5.7000 noktasının altına inmesiyle birlikte başlayacak TL lehine işlemlerde ise 5.6725, 5.6450 ve 5.6020 desteklerini izleyebiliriz.
GBPUSD
Cuma günü ABD Başkanı Jerome Powell’ın kısmen şahin tondaki açıklamaları ile birlikte geri çekilen parite bugün Brexit ve Birleşik Krallık’tan gelen veriler sonrası toparlandı. Verilere baktığımızda GSYİH, Sanayi ve İmalat Üretimi rakamları beklentilerin üzerinde bir sonuç aldı. Brexit konusunda ise İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın, AB ile bir anlaşma sağlayabileceklerine yönelik açıklamaları dikkat çekti. Öte yandan dikkatler bu akşam saatlerinde Birleşik Krallık Parlamentosu’nda tekrardan yapılacak olan erken seçim oylamasında olacak. Ayrıca ticaret savaşlarına yönelik gelebilecek ekstra haber akışları da yine fiyatlamalarda ön plana çıkabilir. Son olarak bu konuda ABD ile Çin’in Ekim ayında tekrardan müzakere kararı alması sonrası oluşan pozitiflik ortamı stabil görünümünü korumakta. Teknik olarak baktığımızda şuanda 1.2300 desteği üzerinde bir fiyatlama görmekteyiz. Bu seviye üzerinde kalıcılık sağlar ise toparlanma hareketleri devam edebilir ve 1.2370, 1.2400, 1.2435 ve 1.2460 direnç seviyeleri test edilebilir. 1.2300’ın altına inmesiyle birlikte başlayacak geri çekilmelerde ise 1.2280, 1.2255, 1.2230 ve 1.2200 destek seviyeleri ilk etapta önemli olabilir.
BRENT PETROL
Geçtiğimiz hafta ABD ve Çin heyetleri arasında kurulan diplomasi çerçevesinde Ekim ayı başında yüz yüze ticaret müzakerelerinin Washington’da devam edeceğinin belirtilmesi ile başlayan pozitif fiyatlamalar, Cuma günü Baker Hughes Sondaj Kuyuları’nın 2017 Kasım ayından bu yana en düşük seviyeleri görmesiyle yeni haftanın başında da devam etti. Diğer taraftan; hafta sonunda Suudi Arabistan’da Khalid Al Falih’in yerine yeni Enerji Bakanı olarak Prens Abdulaziz Bin Salman’ın atanması bir miktar soru işaretlerini de beraberinde getirmesine karşın, Bin Salman’ın: Suudi Arabistan’ın OPEC ve OPED dışı ülkelerle uyumlu çalışmaya devam edeceğine dair söylemleri, Arz Kısıntısı Anlaşması’nın da devam edeceği öngörüsüyle emtiadaki alıcılı işlemleri destekleyen unsurlardandı. Ancak, İran’ın Bandar Abbas Limanı’nda 19 Temmuz’^dan bu yana esir tutulan İngiliz tankeri “Stena Impero”nun salıverileceğine dair haber akışları ise; bölgedeki jeopolitik risklerin hafifleyebileceği ve bu bağlamda üretimin artabileceği öngörüleri ile emtia üzerinde bir miktar baskıya neden oldu. Günün kalanında da yine; Ticaret Savaşları, İran Nükleer Anlaşması ve Brexit gibi risklerin durumu küresel petrol talebine dair beklentiler kapsamında fiyatlamalara etki edebilir. Abu Dhabi’de bugün başlayıp 5 gün sürecek Dünya Enerji Kongresi kapsamında OPEC/OPEC+ üyesi ülkeler başta olmak üzere önemli üreticilerden gelebilecek açıklamalar ise global petrol arzına dair öngörüler üzerinden oynaklıklara neden olabilir. Teknik olarak yukarı yönlü atakların devamında 62.30, 62.60, 62.75 ve 63.00 dirençleri takip edilebilir. Olası geri çekilmelerde ise 61.60, 61.25, 61.10 ve 60.85 destekleri izlenebilir.
ONS ALTIN
Geçtiğimiz Cuma günü, ABD’de açıklanan iş istatistikleri ve FED Başkanı Powell’ın açıklamaları ile dalgalanan ve haftanın tümünü de negatif kapatan Değerli Metal; yeni haftanın ilk işlem gününe de Asya seansında Japonya ve Çin’den gelen veriler ve küresel risklere dair öngörüler kapsamında sıkışık hareketler ile başladı. Japonya ekonomisinin zayıf görünümü ve Çin’de açıklanan Dış Ticaret datalarındaki daralmalar bir yandan emtia üzerinde baskıya neden olurken, diğer yandan ise; Brexit ve Ticaret Savaşları gibi risk unsurlarına dair geçtiğimiz haftadan itibaren yeniden ortaya çıkan iyimserlik ise talep bazlı beklentiler kapsamında emtia üzerinde pozitif hareketler oluşturuyor. Ancak, ECB ve FED gibi majör merkez bankalarının yaklaşmakta olan toplantılarına dair belirsizlikler ise sıkışmaya neden olan unsurlar olarak karşımıza çıkmakta. Günün kalanında da tüm bu konulara dair gelişmeleri takipte olacağız. Öte taraftan; küresel risk alma iştahını artırabilecek pozitif gelişmeler yatırımcıları borsalara yönelterek aralarında Ons Altın’ın da bulunduğu güvenli liman varlıklarını baskı altında bırakabilir. Bundan dolayı talep bazlı işlemler kadar güvenli limanlar ile borsalar arasındaki ters kolerasyonu da göz ardı etmemekte fayda görmekteyiz. Teknik olarak 1504 noktasından destek bularak toparlanan emtia 1515 direncine yakın bir görüntü çiziyor. Şayet toparlanma hareketlerinin devamında bu direnci kırabilirse bir miktar daha alış yönlü işlemler görebiliriz ve ilk etapta 1519, 1522, 1527 ve 1532 dirençlerine kadar ataklar görebiliriz. 1504’ün kırılması durumunda ise satış yönlü işlemler hız kazanabilir ve 1500, 1495, 1492 ve 1487 destek seviyeleri ilk etapta takip edilebilir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.