Akşam Analizi (Işık FX)

Kuzey Kore geriliminde farklı boyut
Son günlerde ABD ile Kuzey Kore arasındaki gergin sürecin farklı boyutlara ulaştığını görüyoruz. . Bilindiği üzere bir süredir ABD ile Kuzey Kore arasındaki gerilim, Kuzey Kore'nin nükleer balistik füze denemeleri nedeniyle yükseliyor Hatırlanacağı gibi dün Trump’ın sosyal medya üzerinden yapmış olduğu açıklamalar yakından takip edilmişti. Trump paylaşımlarında direkt olarak Kuzey Kore’nin kıtalararası füze programına eleştiride bulunarak, Kuzey Kore yönetimini eleştiren/karşı duran ülkeleri desteklediğini, ifade etmiş ve akşam saatlerinde ise basın mensuplarının sorularını yanıtlamıştı. ABD Başkanı, Kuzey Kore'nin nükleer denemelerini artırması halinde dünyanın daha önce hiç görmediği bir ateş ve öfkeyle karşılık göreceğini dile getirdi. Bugün ise ABD Dışişleri Bakanı Tillerson Trump en son yaptığı açıklamaları destekler nitelikte ifadelerde bulundu. Tillerson, Trump’ın, Kuzey Kore'ye Kim Kong'un anlayacağı dilden güçlü mesajlar yolladığını işaret ederken Trump ile Kuzey Kore arasındki tehdit içerikli atışmaların, ABD'yi askeri bir seçeneğe yaklaştırdığı anlamında algılanmaması gerektiğini ise altını çizdi.
Yurt içerisinde ise Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin açıklamaları takip edildi. Kredi maliyetlerinin düşmesi gerektiğine vurgu yapan Tüfenkci, tasarruf oranlarının artması ve bankaların mevduat yarışına girmemesi gerektiğini söylerken reel sektörün beklentilerinin karşılanması ve Türkiye'de üretimin artması için faizlerin aşağı çekilmesi gerektiğinin de altını çizdi. Öte yandan Tüfenkci, faiz hedefinin, serbest piyasa ekonomisi içerisinde, bankacılık sektörünün kendisinin belirlenmesinin daha yararlı olabileceğinin önemini aktardı.
EURUSD
Dolar kanadındaki toparlanma eğilimi devam ediyor. Ancak Dolar Endeksi’nde gördüğümüz mevcut yukarı yönlü kımıldanmanın ne kadar kalıcı olup/olmayacağı parite açısından daha belirleyici olacaktır. ABD-Rusya geriliminin her geçen gün farklı boyutlara ulaşıyor olması kurdaki tedirgiinliği artırabilir. Geçtiğimiz gün ABD Başkanı Donald Trump sosyal medya üzerinden bulunduğu açıklamalarında, Kuzey Kore’nin balistik füze denemelerine ithafen tehdit vari cümlelere yer vermişti. Bugün ise ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’dan, Trump’ın ifadelerini destekler nitelikte açıklamalar geldiğini gördük. Tillerson, Trump’ın Kuzey Kore'ye Kim Kong-un'un anlayacağı dilden mesajlar yolladığını, söyledi. Teknik olarak baktığımızda, satıcılı seyrin devam etmesi halinde 1.1700-1.6800 destek seviyeleri takibimizde olacaktır. Gelebilecek toparlanma hareketlerinde ise 1.1760-1.1800 dirençleri tekrardan gündeme gelebilir.
USDTRY
Kur karar aşamasında. Gün içerisinde hafif yukarı eğilimin hakim olduğu parite de dolar etkisinin sürdüğünü görüyoruz. ABD’de halihazırda devam eden Kuzey Kore gerilimi önem derecesini her geçen gün artırıyor. İki ülke arasındaki gelişmeler bir süre daha piyasaların odağında olacaktır. Öte yandan yurtiçinde bugün Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin açıklammaları takip edildi. Tasarruf oranlarının artması ve bankaların mevduat yarışına girmemesi gerektiğini söyleyen Tüfenkci, reel sektörün beklentilerinin karşılanması ve Türkiye'de üretimin artması için faizlerin aşağı çekilmesi gerektiğine vurgu yaptı. BİST-100 tarafına baktığımızda ise dolardaki güçlü duruşa bağlı olarak geri çekilmenin olduğunu söyleyebiliriz. Endeks için 108 bin 500 önemli bir destek seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Kurda teknik olarak, yukarı yönlü hareketliğin devam etmesi halinde 3.5500 direnci takibimizde olacaktır. Geri çekilmelerde ise 3.5400-3.5380 destekleri gündeme gelebilir.


GBPUSD
Parite aşağı yönlü eğilimini korumaya devam ediyor. Ada tarafında Brexit’in vermiş olduğu endişe sterlinden kaçışları her geçen gün artırdığını görüyoruz. İngiltere’de Brexit süreci bir yandan devam ederken, diğer taraftan da ABD ile serbest ticaret anlaşması üzerine zemin yoklanıyor. İngiltere’nin Brexit gerçekleşmeden serbest ticaret anlaşması imzalanması şuan için uzak görüünüyor. Fakat, şimdiden temel prensipler üzerinde uzlaşmaya gidilerek sürecin hızlandırılması hedefleniyor. ABD’de ise Trump gerginliği devam ediyor. ABD Başkanı’nın Kuzey Kore’ye yönelik yaptığı açıklamalar son günlerde sıkça duyulur oldu. Trump’ın açıklamalarına bir desteğin de ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’dan geldiğini gördük. Gerilimini her geçen gün farklı boyutlara ulaşması ve uzlaşma konusunda somut adımların şimdilik atılmaması piyasalardaki risk algısını tetikleyebilir. Teknik olarak, aşağı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 1.2970 desteği ilk engel olarak karşımıza çıkıyor. Fiyatlamaların bu bölgenin altına sarkması ise 1.2940 desteğini gündeme getirebilir. Toparlanma eğiliminde ise 1.1300-1.3050 dirençleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
OPEC toplantısının tamamlanması ile birlikte brent petrol toparlanmaya geçti. Tamamlanan toplantının detaylarına baktığımızda toplantıdan olumlu sonuca varılarak üretim kısıntısı kararının desteklendiği açıklandı. Ayrıca OPEC ve OPEC dıışı ülkelerin bir sonraki toplantısının 21 Ağustos'ta Viyana'da yapılacağına hatırlatalım. Geçtiğimiz günde Amerikan Petrol Enstitüsü, ülkede petrol stoklarının 7.8 milyon varil azalma gösterdiğini açıklamıştı. Bugün ise ABD ham petrol stokları verisi gündemimizde olacak. Stokların geçen hafta 2.7 milyon varil azalma göstermiş olması bekleniyor. Öte yandan petrol piyasaları tarafından ise ABD-Kuzey Kore gerilimi takip edilmeye devam ediyor. Teknik olarak alıcılı seyrinde devam etmesi halinde 53.00 direnci takip edilebilir. Devamında 53.50-54.00 aralığı gündeme gelebilir. Satıcılı seyrin halim olması durumunda 52.00-51.45 destekleri radarımıza girebilir.

ALTIN
Değerli metal geçtiğimiz hafta gördüğü sert satış baskısının ardından toparlanmaya çalışıyor. Halihazırda devam eden ve her geçen gün daha da alevlenen ABD-Kuzey Kore gerilimi risk iştahını azaltan unsurların başında geliyor. Öte yandan Dolar Endeksi’ndeki (DXY) yukarı eğilimin hakim olduğunu görüyoruz. Ancak siyasi gerilimi ve tteknik olarak henüz daha 94-95 aralığına ulaşılamamış olması ons altınını alıcılı seyrinin bir süre daha destekleyebilir. Diğer taraftan ise ABD 10 yıllıklarındaki kararsız görünüm sürüyor. Kritik 2.30 bölgesine yanaşamaya 10 yıllık tahvil getirilerinin performansı ise altın üzerindeki fiyatlamaları destekler nitelikte. Teknik olarak, 1270 direncine dayanan ons altının geçtiğimiz hafta bu bölge üzerine çıkamadığını görmüştük. 1270 direncinin üzerinde kalıcılığın sağlanması durumunda 1275-1280 aralığı takip edilebilir. Olası geri çekilmelerde ise 1265-1260 destek seviyeleri gündeme gelebilir.

 



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacakk yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 12.25 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 80.2 MİLYAR TL
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 12.25 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 73.7 MİLYAR TL
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 12.25 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 72.9 MİLYAR TL
FRANSA BAŞBAKANI, OTOYOLDA ELE GEÇİRİLEN ŞÜPHELİNİN PARİS BANLİYÖSÜNDE ASKERLERE SALDIRANLA AYNI KİŞİ OLDUĞUNU TEYİT ETTİ
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 12.25 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 39.4 MİLYAR TL
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 3,5384 Satış: 3,5448 Euro Alış: 4,1537 Satış: 4,1612
Facebookta Paylaş