Akşam Analizi (Işık FX)

Tarım Dışı İstihdam Beklentilerin Bir Hayli Üzerinde Geldi!
Dikkatler bugün ABD iş İstatistikleri Bürosu tarafından gelen verilerin üzerindeydi. FED'in 2019 yılı faiz stratejilerinde nasıl bir yol izleyebileceği konusunda ışık tutabilecek nitelikte olan verilere bakacak olursak Tarım Dışı İstihdam Değişikliği 160 Bin beklentilerine karşın 224 Bin ile beklentilerin bir hayli üzerinde sonuç aldı. Ortalama Saatlik Kazançlar verisi ise aylık bazda yüzde 0.2 ile beklentilerin üzerinde sonuç alsa da bir önceki ayın gerçekleşmesi yukarı yönlü revize edildi. Ortalama Saatlik Gelirlerin yıllık datası ise yüzde 3.1'de sabit kaldı. İşsizlik Oranı ise yüzde 0.1 yükseldi ve 3.7 olarak gerçekleşti. Gelen bu olumlu datalar sonrası FED'in Temmuz ayı toplantısında elinin daha fazla güçlü olabileceğini söyleyebiliriz. Bu durum ise şuan için Dolar varlıklarına küresel bazda güç katıyor. Avrupa tarafında ise bugün bölgenin lokomotif ülkesi Almanya'dan Fabrika Siparişleri rakamları takip edildi ve data aylık bazda yüzde 2.2 daralarak piyasada tahmin edilen rakamların altında kaldı. Avrupa'da ayrıca Brexit'e yönelik gelişmelerde yine gündemin üst sıralarındaydı. Gelen haberlere göre Birleşik Krallık Başbakanlık seçimleri için yarışan adaylar arasında favori olarak gösterilen Boris Johnson'un seçilmesi durumunda ülke içindeki muhalefetlerin erken seçim isteyeceklerine yönelik gelen haber akışları tedirginlik yarattı. Küresel tarafta ise ticaret savaşlarına yönelik ekstra herhangi bir gelişme yaşanmadı. Orta Doğu'da ise suların kaynamaya devam ettiğini söyleyebiliriz. Son olarak İran petrol tankerlerinin kaçırıldığına yönelik haber akışları dikkat çekiyor. Yurtiçi tarafta ise bugün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamaları takip edildi. Albayrak; yılın ikinci yarısı ile birlikte toparlanma sürecinin çok hızlı bir şekilde başladığını ve enflasyonun tek haneye yakınsayacağını söyledi. Günün geri kalanında ise önemli bir veri akışı beklemiyoruz. Ancak yurtiçinde S-400, yurtdışında ise ticaret savaşları, Brexit ve İran Nükleer Anlaşması gibi küresel olarak takip ettiğimiz konulara yönelik gelebilecek açıklamalar önemli olabilir.
EURUSD
Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk yaptığı açıklamada Von der Leyen ile görüşmekten memnuniyet duyduğunu ve AB Komisyonu başkanlığı için mükemmel bir aday olduğunu savunarak kendisinin orta ve doğu Avrupa dostu, hukukun üstünlüğüne bağlı ve AB'yi bir arada tutma vizyonuna sahip olduğunu ifade etti. Bunun dışında Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, IMF Başkanı Christine Lagarde'nin, ECB'nin Draghi'den sonraki başkanı olmaya aday gösterilmesi yönünde AB liderlerinin aldığı kararı çok pozitif algıladığını bildirdi. Öte yandan Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının Avrupa ile İran arasındaki ticareti etkilememesi için oluşturulan özel ticaret kanalı üzerinden ilk işlemin önümüzdeki günlerde tamamlanmasını beklendiğini bildirdi. Bu arada BNP Paribas, bugün yayınladığı raporda Avrupa Merkez Bankası'nın mevduat faizini bu yıl içinde iki kez indirmesini beklediğini bildirdi. Veri akışında Almanya Mayıs ayı fabrika siparişleri beklentileri karşılayamadı. ABD kanalında ise günün belki de en önemli data akışında tarım dışı istihdam 224 bin ile beklentileri üzerinde görülürken ortalama saatlik kazançlar aylık yüzde 0.2, yıllık yüzde 3.1, işsizlik oranı ise yüzde 3.7 olarak açıklandı. Bu durum FED'in Temmuz ayındaki faiz politikası için tedirginlik unsurunu artırıcı bir etki olarak görülmezken gözler artık faiz kararına çevrilmiş durumda. Teknik olarak, 50 günlük hareketli ortalaması olan 1.1265 seviyesinde seyreden paritede bu seviyenin altındaki kalıcılıkta 1.1215-1.1190-1.1160-1.1140 destek seviyeleri gündeme gelebilirken alıcılı seyirde ise 1.1300-1.1330-1.1365-1.1390 direnç seviyeleri sırasıyla test edilebilir.
USDTRY
Bugün ABD'den takip ettiğimiz Tarım Dışı İstihdam, Ortalama Saatlik Kazançlar ve İşsizlik Oranı rakamlarındaki olumlu rakamlar sonrası küresel bazda güçlenen Dolar varlıkları kur tarafında yukarı yönlü ataklara neden oldu. Gelen bu rakamlar FED'in Temmuz ayı toplantısında elini güçlendirebilir. Bundan sonraki süreçte özellikle FED yetkililerinden gelecek açıklamalar kritik olacaktır. TL tarafında ise G-20 sonrası oluşan pozitiflik korunuyor. Bu yaşanan pozitiflik, güçlenen Dolar varlıkları sonrası yükselen kurun yukarı yönlü ataklarını sınırlıyor. Eğerki S-400'ler konusunda Trump sonrası ABD'li yetkililerle de bir uzlaşma sağlanır ise TL'deki pozitiflik devam edebilir. Yaşanan alış yönlü işlemler sonrası 5.65 direncine yaklaşan bir kur görmekteyiz. Kur eğerki bu seviye altında kalıcılık yaşar ise aşağı yönlü hareketlerine devam edebilir. Bu durumda ise 5.60 ilk etapta önemli olacaktır. Ancak TL lehine hızlanabilmesi için 5.58- 5.55 destek bölgesinin kırılması gerektiğini düşünmekteyiz. 5.65 üzerinde ise 5.6770, 5.6920 ve 5.7140 dirençlerini izleyeceğiz. Yukarı yönlü hareketlerin ivmelenmesi içinse 5.7140 noktasının kırılması gerektiğini düşünmekteyiz.
GBPUSD
Kaynaklara göre İngiltere'de her ne kadar Boris Johnson, Başbakan seçilmesi halinde Brexit'i gerçekleştirene karar seçime gitmeyeceğinin sözünü verse de parlamenterler, Johnson'un AB'yi yeni bir Brexit anlaşmasını müzakere etmeye ikna edememesi ve parlamentonun anlaşmasız Brexit'i engellemesi halinde erken seçime gidilmek zorunda kalınacağına inanıyorlar. Veri tabanında ise Haziran ayı fiyat endeksi hem aylık hem de yıllık bazda beklentilerin altında kaldı. ABD tarafında ise gün içinde açıklanan tarım dışı istihdam göstergelerinde tarım dışı istihdam 224 bin olarak beklentilerin oldukça üzerinde görülürken açıklanırken ortalama saatlik kazançlar aylık yüzde 0.2, yıllık yüzde 3.1 ile beklentilere yakın seyretti. Haziran ayı İşsizlik oranı ise yüzde 3.7 olarak kayıtlara geçerken veri sonrası Dolar varlıklarında değer kazanımı gözlemlendi. Parite için İngiltere Başbakanlık seçimi ve Brexit gelişmeleri ile ABD'de Çin ve İran gerilimlerindeki son durum ile FED'in yol haritası bir süre daha önemli olmaya devam edecek gibi durmakta. Teknik olarak baktığımızda, dünkü toparlanma ile nefes almaya çalışan döviz çiftinde bugün yine satıcılı seyrin hakim olduğu gözlemlendi. Alçalan seyrin devamında 1.2490-1.2475-1.2440-1.2400 destekleri izlenebilirken paritedeki toparlanmalarda 1.2550 üzerinde kalıcılık kritik rol oynayabilir. Bu durumda da 1.2585-1.2600-1.2640-1.2685 direnç seviyelerine kadar yükselişler görülebilir.
BRENT PETROL
OPEC toplantısında mevcut arz kısıntısı anlaşmasının 9 ay daha uzatılacağı konusunda mutabık kalınması ve ABD-Çin arasında G-20 zirvesinde oluşan ılıman iklim eşliğinde denge fiyatlarına yakın seyretmeye devam ederken bir yandan da ABD-İran başta olmak üzere jeopolitik risklerin varlığı da sürmekte. Gün içinde Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Dr. Fatih Birol, yaptığı açıklamalarda petrol fiyatlarındaki volatilitenin devam edebileceği uyarısında bulunarak en büyük sorunların İran'la ABD arasındaki problemin nasıl gelişeceği ve Hürmüz Boğazı'ndaki gerilim olduğunu kaydetti. Günün geri kalanında ABD'de Baker Hudges sondaj kuyu sayısı verisi açıklanacak. Veri akışlarında küresel piyasalara hasıl olan düşük PMI rakamları büyümeyi olumsuz etkilerken talep yönlü baskılanmayı ve dolayısıyla petrol fiyatlarındaki geri çekilmeyi de tetiklemekte. Bu düşüşün şimdilik düşen petrol stokları ile sınırlı kaldığı görülse de önümüzdeki periyot için ABD-Çin ilişkileri petrol talebine, İran yaptırımları ve OPEC muafiyeti ise arz konusunda fiyatlamaları etkileyecek gelişmeler olarak karşımıza çıkacaktır. Teknik anlamda yaşanan alış yönlü işlemler sonrası emtianın tekrardan 64.00 direncini üzerine çıktığını görmekteyiz. bu seviye üzerinde kalıcılık sağlar ise 64.55, 64.70, 65.00 ve 65.50 direnç seviyeleri ilk etapta önemli olabilir. 64.00 altına sarkması halinde ise 63.70, 63.40, 63.15 ve 62.80 destekleri takip edilebilir.
ONS ALTIN
 Son zamanlarda küresel risk iştahının yükselmesiyle birlikte değer kaybeden Ons Altın için dikkatler bugün ABD'den gelecek verilere çevrildi. İş İstatistikleri Bürosu tarafından yayınlanan verilere göre Tarım Dışı İstihdam 160 Bin beklentilerine karşın 224 Bin ile piyasada beklenen rakamların bir hayli üzerinde gerçekleşti. Haziran ayı Ortalama Saatlik Kazançları ise yüzde 0.2 ile yüzde 0.3 'lük beklentilerini karşılayamadı ancak Mayıs ayı datası yüzde 0.2'den yüzde 0.3'e revize edildi. Yıllık bazda Ortalama Saatlik Gelirler ise yüzde 3.1'de sabit kaldı. Gelen bu rakamlar sonrası Temuuz ayında FED'in 50 baz puan faiz indirim ihtimalleri yüzde 11'lere kadar düşerken 25 baz puan ihtimalleri ise yüzde 89 seviyelerine kadar yükseldi. Yüzde 1.96 seviyelerinde dolaşan ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise yüzde 2.05 seviyelerine kadar yükseldi. Şüphesizki bu rakamlar FED'in Temmuz ayı toplantısında elini fazlasıyla güçlendirecektir. Teknik olarak baktığımızda geri çekilmelerin devamında 1388, 1385 ve 1380 destekleri takip edeceğiz. Özellikle 1380 noktasının kırılması ikili tepe formasyon oluşumunu hızlandırabilir ve bunun birlikte satış yönlü işlemler hızlanabilir. Toparlanma hareketlerinde ise 1392, 1395 ve 1400 dirençlerini takip edeceğiz. Altında tekrardan bir yükseliş görebilmemiz için 1400 üzerinde kalıcılıklar görmemiz gerektiğini düşünmekteyiz.


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
FAİZ DIŞI DENGE HAZİRAN AYINDA: -7.73 MİLYAR TL (ÖNCEKİ: -6,18 MİLYAR TL) - HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
NAKİT DENGESİ HAZİRAN AYINDA: -11.01MİLYAR TL (ÖNCEKİ: -14,66 MİLYAR TL) - HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
FAİZ DIŞI DENGE OCAK-HAZİRAN DÖNEMİNDE:-30.10 MİLYAR TL (OCAK-MAYIS : -22,19 MİLYAR TL) - HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
NAKİT DENGESİ OCAK-HAZİRAN DÖNEMİNDE:-77.86 MİLYAR TL (OCAK-MAYIS : -66,74 MİLYAR TL) - HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
Merkez Bankası'nın bir sonraki iş günü için açıkladığı geçici rezerv -20648,0 milyon TL
KANADA'DA MD İVEY SATINALMA YÖNETİCİLERİ PMİ HAZİRAN'DA: 52.4 (BEKLENTİ:55.0 ÖNCEKİ:55.9)
(ALİ BABACAN'A SORUŞTURMA İDDİASI) ANKARA C. BAŞSAVCILIĞI ALİ BABACAN HAKKINDA SORUŞTURMA YAPILMASINA YER OLMADIĞINA KARAR VERDİ - HABERTÜRK
MERKEL: EURO BÖLGESİNİN ÇALIŞMA ŞEKLİ İYİLEŞİYOR FAKAT BALKANLARDA GENİŞLEMEYE MÜDAHALE ETMEYECEK
Facebookta Paylaş