Akşam Analizi (Işık FX)

ABD geride bıraktığımız gün Kuzey Kore tarafından kıtalararası balistik füze denemesi yapıldığını onayladı. Birleşmiş Milletler konuyla ilgili bugün toplantı yapacak. Kuzey Kore’nin uluslararası baskılara rağmen nükleer silah programını geliştirmeye devam ediyor. Nükleer silahların şu ana kadar ABD’yi doğrudan test etme kapasitesine sahip değildi. Ancak bu ihtimalin artması ABD’nin önleyici saldırı seçeneğini yeniden değerlendirmesine yol açabilir. Tırmanan Kuzey Kore geriliminden güvenli varlıklar henüz etkilenmedi. Ancak ABD ve Kuzey Kore’den gelecek açıklamalar piyasalarda risk algısını değiştirebilir. Bunun yanı sıra Suudi Arabistan önderliğindeki bloğun Katar’dan talepleri ile ilgili süre doluyor. Bugün Suudi Arabistan bloğu bir sonraki hamlelerini değerlendirecek.
Odakta ise bu akşam açıklanacak olan son FOMC toplantısının tutanakları var. Fed bilançoyu nasıl daraltacaklarına ilişkin planlarını toplantıda ayrıntılı bir şekilde ortaya koydu ancak ne zaman başlanacağı konusundaki belirsizlik devam ediyor. Üyelerin ilk açıklamalarında 2017 sonunda başlanması planlanırken haziran toplantısı sonrasında daha erken başlanabileceği ihtimalini doğdu. Piyasalarda faiz artışının Aralık ayında yapılacağı ve bilançonun ise Eylül ayında küçültülmeye başlanacağı senaryosu şu an için ağır basıyor. ABD ve küresel endekslerde son dönemde geleneksel ölçümlerin oldukça üstünde değerlemeler görülmesi Fed’in son faiz artışını muhtemelen balonları önlemek ve finansal istikrarı sürdürme hedefiyle yaptığı yorumlarını getirdi. Enflasyonun hedeften uzaklaşıyor olması ve ekonomik aktivitedeki yavaşlama düşünüldüğünde pay piyasalarındaki aşırı değerlemeler Fed’e faiz artışı için iyi bir mazeret sunuyor.
EURUSD
Euro Bölgesi hizmet sektörü PMI endeksi Haziran ayında 55.4 açıklanırken Markit bileşik PMI endeksi ise 56.3 ile bir önceki ayı ve beklentileri aştı. Raporun ayrıntısında bölge ekonomisinde aktivitenin Haziran ayında bir miktar yavaşladığını ancak ikinci çeyrekte yüzde 0.7’lik bir bbüyüme beklenildiği ifade ediliyor. ABD tarafında ise bu akşam açıklanacak olan son FOMC toplantısının tutanakları gündemde. Fed’in ekonomik görünümdeki bozulmaya rağmen faiz artışına gitmesiyle tutanaklar bir çok soruya ışık tutabilir. Karar metninde ve sonrasında Başkan Yellen’ın konuşmasında Fed bilançosunun nasıl daraltılacağına yönelik planlar ortaya konulsa da bilançonun ne zaman küçültüleceği netleşmemişti. Fed vadeli kontratlarına göre piyasalar Aralık ayında faiz artışına daha çok ihtimal verirken bilançonun ise Eylül gibi başlatılacağı yönünde bir beklenti mevcut. Teknik olarak ise kurda satıcılı seyrin devamında 1.1300-1.1270-1.1230 düşüşe destek olabilecek seviyeler. Toparlanmalarda ise 1.1370-1.1400-1.1450 güçlü direnç seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor.
USDTRY
Kurda yukarı yönlü seyir devam ediyor. Doların küresel anlamda değer kazandığını görüyoruz. İvmesini artıran doların performansını ölçmek adına dolar endeksine bakacak olursak, endeksin 96 bölgesinin üzerine çıkarrak sağlam bir görünüm oluşturduğunu söyleyebiliriz. Nitekim bu tablo, bizim gibi diğer gelişmekte olan para birimleri üzerinde de baskı oluşturmakta. TL, kırılgan beşli içerisinde gün içi Güney Afrika randından sonra en çok değer kaybeden ikinci para birimi olmuş durumda. Öte yandan gözler akşam açıklanacak FOMC tutanaklarında olacak. Hatırlanacağı üzere Fed’in haziran ayı toplantısında bilanço küçültme sürecine en yakın zamanda başlanacağı belirtilmiş ancak zaman dilimi olarak herhangi bir ipucu verilmekten kaçınılmıştı. Yine bugünkü raporda bilanço konusuna açıklık getirilmesi parite bazında da etkisini gösterebilir. Teknik olarak, epey bir süredir takip ettiğimiz 3.5000-3.5500 aralığında sıkışan kur 3.6000 direncine doğru ilerliyor. Bu bölgenin üzerinde kalıcılığın sağlanması 3.6100-3.6200 aralığının önünü açabilir. Olası geri çekilmelerde ise 3.5845-3.5800 seviyeleri destek olarak alınabilir.


GBPUSD
İngiltere’de hizmet sektörü PMI endeksi haziran ayında 53.4 ile beklentilerin vee bir önceki ayın altında artış gösterdi. Açıklanan rakam son 4 ayın en düşük değeri ve hizmet sektöründeki genişlemenin yavaşladığına işaret ediyor. Bu hafta İngiltere tarafında önemli veri ya da Brexit gündemi ile ilgili kritik bir gelişme olmadı ancak ankete dayalı PMI verileri genel anlamda ekonominin yavaşlamaya devam ettiğine işaret ediyor. İlk çeyrek sonrasında bir toparlanma gözükse de ada ekonomisinin 3 çeyrek büyümesinin oldukça yavaşlayacağı tahmin ediliyor. ABD tarafında ise FOMC toplantı tutanaklarını takip edeceğiz. Teknik olarak ise satıcılı seyrin hakim olduğu paritede gün içerisinde 1.2900 desteğinin test edildiğini görüyoruz. Bu seviyenin kırılması halinde 1.2850-1.2800 seviyelerinden tepki gelebilir. Toparlanmalarda ise 1.2950-1.3000-1.3030 seviyeleri direnç olarak çalışabilir.
BRENT PETROL
Son günlerdeki pozitif seyrin ardından petrol fiyatlarında düzeltme hareketi geldiğini görüyoruz. Günün en önemli gelişmesi Rusya tarafında yapılan açıklamalardı. Hatırlanacağı üzzere; petrol fiyatlarındaki sert düşüşün ardından üretici ülkelerin, üretim kesintisinin artırılmasına yönelik girişimlere başlayacağı bildirilmişti. Rus yetkililer ise OPEC anlaşmasına sadık kalmaya devam edeceklerini ancak üretim kesintisinin derinleştirilmesine yönelik teklifleri kabul etmeyeceklerini duyurdu. Böyle bir durumun üretim anlaşmasının fiyatları yeterince desteklemediği konusunda endişe yaratacağı söyleniyor. Bu ay düzenlenecek komite toplantısı bu açıdan olukça önemli olacak. Komite gerekli görmesi halinde üretim kesintisinin daha fazla artırılmasını tavsiye edebilir. Bu tavsiyeden sonra ise ülkelerin konuyu gündemlerine alması bekleniyor. Teknik olarak ise Brent petroldeki yükselişin devamı için 49.50’nin üzerine geçilmesi gerekiyor. Hareketlilik buranın üzerine çıkarsa 50.20 ve 50.75 seviyeleri gündeme gelebilir. Geri çekilmelerde ise 49 dolar desteği kırılırsa 48.50 ve 48.00 seviyelerine kadar gevşeme görebiliriz.

ALTIN
Değerli metaldeki momentum kaybı devam ediyor. Özellikle geniş zamanlı baktığımızda 1260 bölgesinin altına sarkılmasıyla birlikte satıcılı seyrin hız kazandığını gözlemlemiştik. Her ne kadar arada düzeltme hareketleri gelmeye çalışsa da bu hareketlerin cılız kaldığını gördük. Son dönemde dolar kanadındaki toparlanmanın ons altın cephesine negatif yansıdığını söyleyebiliriz. Diğer tarafta mevcut baskıyı destekleyen diğer unsurların ise ABD 10 yıllıklar ve ETF tarafı olduğunu düşünüyoruz. 10 yıllıklar kritik 2.35 direncine doğru hızlık bir şekilde ilerlerken, en büyük altın fonlarından Gold Shares’in ton bazındaki alımları son 1 haftada 853 tondan, 846 tona gerilemiş durumda. Teknik olarak, satıcılı seyrin devam etmesi halinde fiyatlamalar 1197 desteğine kadar sürebilir. Olası toparlanmalarda ise 1220 direnci ilk engel olarak karşımıza çıkarken, bu bölgenin üzerinde 1255-1230 aralığı oldukça kritik.




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 12.25 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 70.6 MİLYAR TL
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 12.25 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 63.9 MİLYAR TL
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 12.25 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 58.6 MİLYAR TL
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 12.25 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 38.6 MİLYAR TL
ERDOĞAN:KONUŞMAMA İZİN VERMEYEN ALMANYA İNTAHAR EDİYOR-HABERTURK
BREZİLYA'DA HİZMET SEKTÖRÜNDE PMİ HAZİRAN'DA 47.4 (ÖNCEKİ:49.2)
ABD ELÇİLİĞİ:(MİT TIRLARI İDDİANEMESİ)SAVCILIK BİZDEN BİLGİ İSTEMEDİ-CNN TÜRK
RUSYA'DA TAHIL İHRACATININ 2017-18 PAZARLAMA YILINDA 37-38 MLN TON OLMASI BEKLENİYOR -TASS
Facebookta Paylaş