Ticaret Savaşları Kaynaklı Fiyatlamalar Devam Ediyor!
Yurt içi tarafta hafta başından bu yana takip edilen büyüme ve enflasyon rakamları sonrasında piyasalarda 12 Aralık’ta düzenlenecek TCMB Para Politikası Kurulu’nun (PPK) gününe dair beklentiler fiyatlamalar üzerinde etkisini göstermekte. Özellikle Kasım ayı enflasyon rakamlarının yıllık bazda yüzde 10.5 seviyesinde açıklanmasıyla beraber faizleri sabit bırakma ihtimalinin düşmesi ve faiz indirimine dair eli rahatlayan Merkez’in kararı fiyatlamaların seyri açısından kritik önem taşımakta. Bunun dışında geçtiğimiz gün başlayan bugün son bulacak NATO Zirvesi’nden gelen açıklamalar kur fiyatlamalarında hareketliliği artıran unsur olarak karşımıza çıkmakta. ABD Başkanı Donald Trump’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile iyi ilişkilere vurgu yapması dikkatleri çekti. Özellikle ABD ile Türkiye arasında gündemde olan, S-400 hava savunma sistemlerine yönelik gelebilecek haber akışları ikili ilişkilerde olduğu kadar fiyatlamalar açısından da önem teşkil etmektedir.
Diğer taraftan Avrupa tarafında açıklanan PMI rakamları önemli veri akışları arasındaydı. Verilerin detayına baktığımızda ise; Almanya Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi 51.7, Euro Bölgesi Satın Alma Müdürleri Endeksi 51.9 ve İngiltere Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi 49.3 ile piyasa beklentilerinin üzerinde açıklandı. Özellikle son dönemde Euro Bölgesi ekonomisinde yaşanan daralma son gelen büyüme ve PMI rakamlarıyla toparlanma eğiliminde devamlılık sağlarken, bu durum Euro Bölgesi’ni resesyon riskinden uzaklaştırmakta. Öte yandan küresel tarafta NATO Zirvesi’nde ABD Başkanı Donald Trump’ın, Ticaret Anlaşması’na dair 2020 ABD Seçimlerinden sonraya kalabilir ifadeleriyle beraber artış risk unsurları sonrasında olumsuz açıklamalara karşın ABD ve ÇİN’in Ticaret Anlaşması’na yakın olduğuna yönelik gelen haber akışlarıyla beraber endişeler bir miktar toparlarken bu durum piyasalarda güvenli limanlardan çıkışa neden oldu. Ve son günlerde azalan risk alma iştahında toparlanmalara neden oldu.
Günün devamında ekonomik takvimde yer alan, ABD’de açılanacak ADP Tarım Dışı İstihdam, Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI), ISM İmalat Dışı Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) ve Ham Petrol Stokları piyasaların seyri açısından yakın takibimizde olacaktır. Bununla beraber günün ilerleyen saatlerinde küresel risk unsurlarından; Ticaret Savaşları, Brexit, İran Nükleer Anlaşması gibi konulara ilişkin gelebilecek açıklamalar hareketliliğin artmasına neden olabilir.
EURUSD
Küresel tarafta Ticaret Savaşları’na yönelik gelen haber akışlarının yanı sıra ABD 10 Yıllık Tahvim Faizleri’nin 1.69’lu seviyelerden başlayan toparlanmayla beraber parite tarafında tepki satışları görüldü. Teknik olarak şuan için 1.1050 desteğinin üzerinde işlem gören paritede aşağı yönlü hareketliliğin hız kazanması durumunda 1.1000, 1.0975 ve 1.0950 destek noktaları takip edilebilir. Ancak parite tarafında görülebilecek toparlanma hareketlerinde 1.1080 direnç noktasının üzerinde kalıcılık sağlanması gerekmektedir. Şayet bu durumda 1.1115, 1.1165 ve 1.1220 seviyeleri takip edilebilir.
USDTRY
Kur tarafında NATO Zirvesi’nden gelen açıklamalar doğrultusunda hareketliliğin arttığını söylemekle beraber hafta içinde açıklanan büyüme ve enflasyon rakamlarıyla beraber piyasalarda 12 Aralık TCMB/PPK toplantısına dair beklentilerde fiyatlamalarda etkili olmakta. Teknik olarak 5.75 direnç noktasına yakın seviyelerde işlem gören kur tarafında yukarı yönlü atakların hız kazanması halinde 5.7900, 5.8225 ve 5.8500 seviyeleri gündeme gelebilir. Aksi takdirde aşağı yönlü işlemlerin derinleşmesi halinde ise 5.7000, 5.6450 ve 5.6200 destek seviyeleri takip edilebilir.
GBPUSD
12 Aralık’ta düzenlenecek İngiltere Erken Seçimleri öncesinde Pound tarafında pozitif eğilim devam etmesine rağmen küresel tarafta Ticaret Savaşları’na yönelik gelen haber akışları alış yönlü işlemleri bir miktar baskıladığını söylemek mümkün. Buna rağmen 1.30 seviyesinin üzerinde tutunma sağlanmasıyla beraber yukarı yönlü atakların devamlılığı açısından 1.3150 direnç seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması gerebilir. Ancak bu seviye öncesinde 1.3075 ve 1.3100 ara direnç seviyelerinin geçilmesi önemli olacaktır. Ancak paritede yaşanabilecek olası geri çekilmelerde 1.3000, 1.2975 ve 1.2940 destek seviyeleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
NATO Zirvesi’nde ABD Başkanı Donald Trump’ın, Çin ile ticaret anlaşması’nın 2020 ABD Seçimlerinden sonraya kalabilir söylemleriyle beraber 60 Dolar’a kadar gerileyen petrol fiyatlamaları gün içinde Ticaret Anlaşması’nın yakın tarihte nihai sonuca kavuşacağına dair gelen haber akışlarıyla toparlanmalara neden oldu. Teknik olarak 62.00 direncine yakın seviyelerde işlem gören emtiada yukarı yönlü hareketliliğin devamlılığı halinde 62.40, 62.75 ve 63.00 seviyeleri takip edilebilir. Aksi durumda değerli madende görülebilecek geri çekilmelerde 61.50, 61.00 ve 60.80 destek noktaları gündeme gelebilir.
ONS ALTIN
Küresel tarafta Ticaret Savaşları’na yönelik gelen haber akışları fiyatlamalar üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Son olarak ABD ile Çin arasında Ticaret Anlaşması’nın yakın tarihte sonuca varılabileceğine dair haber akışları risk alma iştahında görülüne daralmada toparlanmalara neden olurken bu durum Ons Altın üzerinde tepki satışlarına neden oldu. 1475’lere kadar geri çekilen emtiada burada tepki satışlarıyla karşılaşmasına rağmen bu noktanın geçilmesi halinde 1472, 1468 ve 1464 destek seviyeleri takip edilebileceği gibi emtia tarafında görülebilecek toparlanma hareketlerinde 1482, 1485 ve 1490 direnç noktaları gündeme gelebilir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.