Akşam Analizi (Işık FX)

TCMB Enflasyonu Değerlendirdi
Geride bıraktığımız günde açıklanan rakamlara göre Mart ayında tüketici fiyatları yıllık bazda yüzde 11.29 artış göstererek Kasım 2008'den beri en yüksek seviyeye yükseldi. Bugün ise TCMB enflasyondaki hızlı yükselişin nedenlerini değerlendirdi. Öncelikle enerji fiyatlarındaki düşüş ile beraber, enerji grubunun katkısının azaldığına değinilmiş. Ancak diğer kalemlerde hem girdi fiyatlarından hem de kur kaynaklı ciddi bozulmalar görülüyor. Enflasyondaki hızlı yükselişin ana nedeni olarak gıda fiyatları gösteriliyor. Bir önceki yıldaki düşük baz etkisiyle beraber gıda fiyatları yükselişe en büyük katkıyı sağlarken kurdaki düşüşün gecikmeli etkisi de yansıyor. Hükümet kanadında mobilya ve beyaz eşyada yapılan vergi teşvikleri her ne kadar satışları rekor düzeyde artırsa da bu grupta da fiyatların arttığı belirtildi. Son olarak ulaştırma grubunda taksi ve dolmuş ücretlerindeki zamlara bağlı olarak ve paket tur fiyatlarındaki yükselişin öne çıktığı belirtildi.
Küresel Risk İştahı Zayıflıyor
Rusya'da gerçekleşen bombalı saldırı ve bu hafta ABD Başkanı Trump ve Çin Başkanı Xi Jinpig arasında gerçekleşecek olan görüşme öncesinde piyasalar temkinli davranıyor. Trump'ın son dönemde kur manipülasyonu ve ticaret dengesindeki uçurum ile ilgili sözlerini yenilemesi, iki lider arasındaki zirvede ticaretin mutlaka görüşüleceği izlenimini veriyor. ABD henüz Çin'i kur manipülatörü olarak etiketlemek istemiyor ancak yapılacak görüşme önümüzdeki dönemde belirleyici olacaktır. Euro Bölgesinde ise üç hafta içerisinde yapılacak olan Fransa seçimleri ve öncesinde adayların bu hafta yapacağı münazara da oldukça önemli. Bunun yanı sıra Güney Afrika'da Maliye Bakanının görevden alınması piyasalara politik riskin aslında gelişmekte olan ülkelerde olduğunu hatırlattı. Güvenli liman varlıklara talebin artmasıyla spot altın 1260 doların üstünü görürken dolar yen karşısında değer kaybetti.
EURUSD
Euro Bölgesinde perakende satışlar Şubat ayında yüzde 0.7 artarken yıllıkk bazda da yüzde 1.8 ile beklentileri ve bir önceki ayın üstüne tırmandı. ABD tarafında ise ticaret dengesi verisi açıklandı. Şubat ayında ithalatın azalması ve ihracatın artmasıyla beraber son 4 ayın en düşük seviyesine geriledi. ABD Başkanı Trump'ın önemli gündem maddelerinden biri olan ticaret dengesi Trump ve Çin Başkanı Xi Jinpig arasında yapılacak olan görüşme öncesinde önemli. ABD tarafında uzun süredir pozitif gelen ankete dayalı verilerin bugün açıklanacak olan fabrika siparişlerine yansıyıp yansımadığını göreceğiz. Son olarak ECB Başkanı Draghi'nin yapacağı konuşma da para politikası ile ilgili yapacağı değerlendirmeler kuru etkileyebilir. Kur ise hafif satıcılı seyrediyor. 1.0650 seviyesinin aşağı yönlü kırılması halinde 1.0630-1.0600 seviyeleri destek olarak çalışabilir. Toparlanmalarda ise 1.0670-1.0700-1.0730 dirençleri takip edilebilir.
USDTRY
Yeni haftaya içeriden gelen enflasyon rakamları ile başlangıç yapmıştık. Enflasyon 2008 krizinden bu yana en yüksek seviyesine ullaşırken piyasanın odağı yeniden TCMB'ye kaydı. Yüksek enflasyon nedeniyle piyasalar merkezden yeni bir faiz artırımı beklentisi içerisine girebilir. Her fırsatta ek sıkılaştırmanın mümkün olduğunu dile getiren Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya'nın bundan sonraki söylemleri de bankanın politikaları açısından yol gösterici olacak. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti dün yüzde 11.47 olarak gerçekleşti. Geç likiditenin yüzde 11.75 seviyesinde bulunduğu göz önünde bulundurulursa referandum süresince merkez bankası aradaki marjı kullanarak kurda sakinliği sağlamaya çalışacak. Dolar endeksindeki yükseliş ile birlikte kurdaki yükseliş ivmesi hacmini koruyabilir. 3.64 üzerinde kaldığımız sürece hareketlilik 3.70 - 3.72 bölgesine doğru ilerleyebilir. Geri çekilmelerde ise sırasıyla 3.62 ve 3.60 seviyeleri yeniden tepki alımlarının gündeme gelebileceği önemli destekler olabilir.
GBPUSD
İngiltere tarafında inşaat sektörü Mart ayı PMI endeksi beklentilerin ve bir önceki ayın gerisinde kalarak 52.2 oolarak açıklandı. Pazartesi günü açıklanan imalat PMI endeksi de sektördeki büyümenin yavaşladığını gösteriyordu. İngiltere gelişmiş ülkeler arasında en hızlı büyüyen ülke olsa da son verilerdeki yavaşlamaya yönelik sinyaller ve Brexit kaynaklı aşağı yönlü riskler endişe verici. ABD tarafında ise piyasanın odağında yarın açıklanacak olan son FOMC toplantısının tutanakları ve ABD Başkanı Trump'ın Çin Başkanı Xi Jinpig ile yapacağı görüşme var. Bugün ise takvimde fabrika siparişleri verisi takip edilecek. Kur ise hafta başındaki düşüşten sonra 1.2450 bölgesinde dengelendi. Satış baskısının yeniden hızlanması için öncelikle 1.2400 seviyesinin kırılması gerekiyor. Bu bölgenin altında 1.2370-1.2350 seviyeleri destek olarak takip edilebilir. Toparlanmalarda ise 1.2470-1.2500-1.2550 kuvvetli direnç seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor.
BRENT
Petrol fiyatlarında alıcılı seyrin hakim olduğu bir gün geçiriyoruz. Üretim kesintisi anlaşmasının sona ermesine 2 ay kala, piyasalarda anlaşmanın geleceğği tartışılmaya devam ediyor. Hemen hemen tüm büyük üreticiler anlaşmanın yüksek ihtimalle uzatılacağına yönelik görüş bildirmişti. Bugün OPEC üyesi olmayan Umman'ın petrol bakanından da paralel açıklamalar geldi. Bakan, ülkesinin petrol fiyatlarını yükseltecek her türlü girişime destek olacaklarını ve anlaşmanın uzatılması konusunda her türlü teklife açık olduklarını ifade etti. Teknik olarak ise 52.75 desteğinden gelen alımlar ile yükselişe geçen Brent petrol, 53.60 direncini test ediyor. Bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 54.00 ve 54.50 seviyeleri takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 53.30-53.00-52.75 seviyeleri önemli destekler olarak ön plana çıkıyor.
ALTIN
Dün ABD bölgesinden gelen ISM PMI verilerinin olumlu gelmesine karşılık otomobil satışlar verisinde takip ettiğimiz düşüş ABD borsalarındaki satıcılı seyre neden olmuştu. Nitekim bugün Dow Jones ve SP500 endekslerine baktığımızda satış baskısını sürdüğünü görüyoruz. Bu durum ise güvenli liman alımlarını tetikllemiş durumda. Gün içerisinde 1260 direncini test eden değerli metal, en son Şubat 2017'de gördüğü 1263 seviyesinin kısa vadede tekrardan görülebileceği algısını oluşturuyor. Akşam saatlerinde ABD fabrika satışları verisini ve FED üyesi Tarullo'nun açıklamalarını takip edeceğiz. Teknik olarak baktığımızda, 1255 hattının üzerinde kalıcılığın sağlanması alıcılı seyre ivme kazanadırabilir. 1260-1263-1270 direnç seviyeleri takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 1250-1245 destekleri yeniden gündeme gelebilir.




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevvesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 11.75 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 59.6 MİLYAR TL
BREZİLYA MERKEZ BANKASI/GOLDFAJN: REFORMLAR, UZUN VADEDE DÜŞÜK YAPISAL FAİZ ORANLARINA İZİN VERMELİ
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 11.75 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 58.9 MİLYAR TL
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 11.75 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 32.3 MİLYAR TL
BİST/KARADAĞ:BİREYSEL YATIRIMCININ MAĞDURİYET YAŞAMAYACAĞI ÜRÜNLER DİZAYN ETMEYE ÇALIŞIYORUZ-BLOOMBERG HT
BİST/KARADAĞ: SAAT ESNEKLİĞİ DAHİL ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİNİ SEKTÖRLE GÖRÜŞÜP, DEĞERLENDİRECEĞİZ
NORVEÇ MERKEZ BANKASI: KRONUN ZAYIFLIĞI, İŞ DÜNYASINDAKİ REKABETİ İYİLEŞTİRİYOR
Facebookta Paylaş