ABD ISM Endeksleri İzlenecek!
Yurtdışı tarafta hafta sonunda ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi Jinping’in, Arjantin’de yapılan G-20 zirvesinde gerçekleştirdikleri görüşmelerde 90 günlük ateşkes kararı almaları piyasaları bir müddet rahatlattı. Liderler bu 90 gün içerisinde yeni ticaret müzakereleri gerçekleştirecek ve yeni herhangi bir ek gümrük vergisi uygulamayacak. Bu durumun küresel olarak daralma beklentilerini bir müddet ötelediğini söyleyebiliriz. Bu süre zarfında iki tarafın atacağı adımlar takibimizde olmaya devam edecek. Avrupa tarafına geçecek olursak İtalya ve Brexit sorunları gündemde kalmaya devam ediyor. Brexit konusunda İngiltere İçişleri Bakanı Sajid Javid, Başbakan May'in ortaya koyduğu Brexit anlaşmasının parlamentoda oylanmasından geri adım atmayacaklarını söylerken hafta sonunda İngiltere’de bir bakan daha Brexit’i protesto için istifa etti. Gözler ise 10 Aralık haftasında yapılması beklenen parlamento oylamasına çevrilmiş durumda. Ancak müzakerelerin yarın başlaması bekleniyor. Parlamento tarafından gelebilecek açıklamalar dikkatle takip edilmeli. İtalya kanadında ise Başbakan Giuseppe Conte, 2019 yılı bütçesi konusunda AB Komisyonu ile devam eden müzakereleri görüşmek için bugün başbakan yardımcıları ve koalisyon ortağı partilerin liderleri Matteo Salvini ve Luigi Di Maio ile bir araya gelecek. İtalya Ekonomi Bakanı Giovanni Tria, bugün La Republica gazetesine yaptığı açıklamada, AB Komisyonu ile 2019 bütçe açığı/GSYH oranının yüzde 2,0 seviyesine düşürülmesini konuştuklarını ifade etmişti. Avrupa kanadı ise müzakerelerde İtalya’nın daha yumuşak davranmasını pozitif olarak değerlendiriyor ancak bu adımları yeterli görmüyor. Brexit konusuna nazaran İtalya bütçe konusunun çözümü konusunda şuanda biraz daha ılımlı açıklamalar görmekteyiz. Ancak hala daha somut adımlar atılmış değil. Bu durumda piyasanın ihtiyatlı kalmasını tetikliyor. Yurtiçi tarafta merakla beklenen enflasyon rakamları bugün açıklandı. Aylık Tüketici Fiyat Endekssi yüzde 0.75 azalış beklentisine karşın yüzde 1.44 azalarak tahminlerden daha iyi şekilde açıklanırken yıllık TÜFE ise yüzde 21.62’ye geriledi. Ayrıca Yurtiçi Üretici Fiyat Endekslerinde yaşanan düşüşlerde dikkat çekti. Rakamlar sonrası açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Eylül ayında yaşanan yüksek enflasyon rakamları sonrası enflasyonla topyekûn mücadele programı gibi atılan adımların etkilerini başarıyla gördüklerini söyledi. Albayrak ayrıca, açıklanan verilerin enflasyonda düşüşün güçlü bir şekilde başladığını ve 2019 yılında yapısal adımlarla birlikte daha ileriye taşıyacaklarını aktardı. Özellikle enflasyona yönelik olumlu beklentiler ile birlikte kur tarafında TL lehine görülen hareketler beklentilerin karşılanması sonrası yerini alış yönlü hareketlere bıraktı. Günün geri kalanında ise ticaret savaşları, Brexit ve İtalya konularının yanı sıra FED yetkililerinin açıklamaları ve ABD ISM Endeksleri takibimizde olacak.
EURUSD
ABD ile Çin’in, ticaret gergiinliğini azaltmasıyla birlikte piyasada geri dönen risk iştahı İtalya ve Brexit belirsizliği sonrası kısmen kayboldu. Özellikle uzun zamandır bu iki konuda herhangi somut bir adımın atılmaması piyasa tarafında tedirginlik yaratıyor. İtalya konusunda ise bu akşam saatlerinde İtalya kanadında önemli müzakereler gerçekleştirilecek. Eğerki yetkililer bu görüşmelerde AB ile uzlaşmacı bir tutum sergiler ise Euro varlıkları bir miktar rahatlayabilir. Ayrıca günün geri kalanında ABD’den gelecek ISM PMI verilerinin yanı sıra bir taraftan da gözlerimiz FED yetkililerinin açıklamalarında olacak. Teknik olarak ise yukarı yönlü gapli açılış sonrası Brexit ve İtalya’daki riskler kaynaklı gap’in kapandığını görmekteyiz. Şuanda ise kritik olarak gördüğümüz 1.1300 seviyesine yakın bir fiyatlama hakim. Buranın altında kalıcılıklarda 1.1275, 1.1250, 1.1235 ve 1.1210 destekleri takip edilebilir. 1.1300 üzeri kalıcılık sağlaması ile yaşanacak toparlanma hareketlerinde ise 1.1355, 1.1380 ve 1.1410 dirençlerii kritik olacaktır.
USDTRY
Bugün sabah saatlerinde yurt içi tarafta açıklanan enflasyon datalarında Kasım ayı TÜFE’si yüzde 1,44’lük aylık düşüş gösterirken, senelik gerçekleşme de yüzde 21,62’ye geriledi. Aynı dönemin Yurtiçi Üretici fiyatları da aylık bazda yüzde 2,53’lük azalış gösterirken, bu datanın senelik gerçekleşmesinin de yüzde 38,54’e gerilediği görüldü. Geçtiğimiz hafta boyunca beklentilerin fiyatlamalara dahil olduğu verilerin gerçekleşmesi ile birlikte yukarı yönlü hareketler oluşurken, Dolar Endeksi’nde ticaret savaşlarına ateşkes getirilmesi kaynaklı görülen geri çekilmenin de kısmen toparlanması dikkat çekti. Günün kalanında yurt içi tarafta önemli bir ekonomik veri açıklanmayacakken, enflasyon verilerine yönelik olarak uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamalar önemli olabilir. Yurt dışı tarafta ise ticaret savaşları konusu gibi küresel gelişmelerin yanı sıra ABD’de açıklanacak olan ISM İmalat PMI’ı da Dolar Endeksi ve ABD tahvil faizleri üzerinden kur üzerinde eetkili olabilir. Teknik olarak kura baktığımızda ise; şuan için 5.2200 seviyesinin üzerinde fiyatlama görülmekte. Yukarı yönlü atakların devamında takip edilebilecek direnç seviyeleri 5.2750, 5.2895, 5.3100 ve 5.3350 olup, özellikle 5.3350 seviyesinin üzerinde kalıcılık oluşması halinde TL aleyhine işlemler biraz ivme kazanabilir. Kurda 5.2200 altına yeniden satıcılı işlemlerle gelinmesi halinde ise; sırasıyla 5.2100, 5.1540 ve 5.1340’da bulunmakta. Bu tarafta da 200 günlük ortalama seviyesinin kırılması halinde TL lehine yeni hedefler ortaya çıkabilir.
GBPUSD
Brexit konusunda tamamen 10 Aralık haftasına odaklanmış durumdayız. Brexit anlaşmasına yönelik parlamento oylamasının yapılacağı hafta öncesinde durumun hala daha belirsizliğini koruması Sterlin üzerinde baskı yaratıyor. İngiltere Başbakanı Theresa May ise, AB ile yapılan anlaşmanın en iyi anlaşma olduğunu savunarak parlamento tarafını ikna etmeye odaklandığını söylüyor. Parlamento tarafında ise müzakerelerinin yarın başlaması bbekleniyor. Bu kapsamda baktığımızda hafta bizim için kritik olmaya olacak. ABD tarafında ise Çin ile yapılan ateşkes anlaşması sonrası pozitif açıklamalar gelmeye devam ederken gözler günün geri kalanında ISM Endekslerinde olacak. Teknik olarak şuanda kritik bölge olan 1.2720 - 1.2680 bölgesi içerisinde fiyatlamalar görmekteyiz. Özellikle 1.2860 altında yaşanacak kalıcılıklar Dolar lehine hareketleri tetikleyebilir. 1.2720 üzerinde ise 1.2735, 1.2760, 1.2785 ve 1.2805 dirençleri ilk etapta takip edilebilir. Özellikle 1.2805 üzerine çıkması halinde alışlar hız kazanabilir.
BRENT PETROL
Hafta sonu yapılan G20 Zirvesinde Çin ve ABD'nin gümrük vergilerini 90 gün süreyle artırmama ve bu sürede müzakereleri sürdürme kararının ardından petrol fiyatları yönünü yukarı çevirdi ve küresel risk iştahındaki artış ile talep yönündeki sıkıntılar üzerindeki bulutların kısmen ortadan kalkmasıyla tepki alımlarının gerçekleştiği görüldü. Gün içinde ise Katar’ın OPEC topluluğundan ayrılma kararını açıklamması bugünün en önemli gelişmesiydi. Katar Enerji Bakanı Saad el Kaabi yaptığı açıklamada Ocak ayında OPEC’ten ayrılacaklarını duyururken herhangi bir ülke gibi tüm taahhütlerine bağlı kalmaya devam edeceklerini ve fiyatlarda denge bulmasına yardımcı olmak adına Ocak ayından itibaren 325 bin varil/gün kesinti yapılacağını söyledi. Günün diğer gelişmelerinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, petrolde olası üretim kısıntısı için somut rakamların henüz ortaya konmadığını, bununla birlikte Rusya'nın global üretimi azaltmaya katkı vermeye devam edeceğini belirtirken Umman Petrol Bakanı Hamad el-Rumhi ise petrol üretiminin kısılması gerektiği konusunda OPEC üyeleri arasında bir konsensüs bulunduğuna inandığını kaydetti. 6-7 Aralık’ta yapılacak OPEC zirvesi fiyatlamalar açısından kritik olacak. OPEC temsilcileri, Suudi Arabistan ve Rusya liderlerinin anlaşma için siyasi onay verdiğini, ancak potansiyel üretim kısıntısının boyutu dahil soruların sürdüğünü kaydettiler. Teknik anlamda hafta baaşına GAP’li bir yükselişle başlayana siyah altında bu hareketin devamında 62.00 üzeri kalıcılık önemli olabilir. Bu durumda 62.65, 62.80, 63.25 ve 63.50 direnç seviyeleri test edilebilir. Aşağı yönlü hareketlerde de 61.70, 61.25, 61.10 ve 60.40 destek seviyeleri kritik olabilir.
ONS ALTIN
Hafta sonunda G20 zirvesinde ABD ve Çin arasında ticaret savaşları konusunda ateşkes sağlanması sonrası sabah saatlerinde ABD Başkanı Donald Trump’tan gelen açıklamada Çin tarafının ABD menşeeli otomobillere uygulanan vergide indirime gideceğinin belirtilmesi emtiadaki yukarı yönlü hareketleri ivmelendirdi. Ticaret savaşlarının gündeme geldiği Nisan ortasından bu yana düşen trend içerisinde yer alan Değerli Metal, bu gelen haberler sonrası trendin dışına çıkarken; günün kalanında yine ticaret savaşları gibi küresel haber akışları önemli olacak. Ayrıca, ABD’de açıklanacak olan ISM İmalat PMI’ı da Dolar Endeksi ve ABD tahvilleri üzerinden emtia fiyatlamalarına etki edebilir. Teknik olarak ise; Nisan ayıından başlayan düşen kanalı kıran emtiada, şuan için 1232 direnç seviyesi test edilmekte. Buranın da kırılması halinde devam edebilecek alıcılı işlemlerde ise Temmuz ayından bu yana üzerinde kapanış görmediğimiz 1236 direnç seviyesi kritik olacaktır. Zira, buranın aşılması halinde Değerli Metal’de yeni hedefler ortaya çıkabilir. Öte taraftan 1232 direnç seviyesi altında kalıcılıkta görülebilecek geri çekilmelerde ise; 1229, 1226 ve 1224 destek noktaları izlenebilir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanlaarın kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.