Akşam Analizi (Işık FX)

TÜFE Ağustos’ta Yüzde 0.86 Arttı!
Bugün yurtiçinde dikkatler Ağustos ayı enflasyon rakamlarındaydı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan verilere göre Tüketici Fiyatları Ağustos ayında yüzde 0.86 artış gösterdi. Yıllık bazda ise yüzde 15.01’lik artış yaşayan TÜFE son 15 yılın en düşük seviyesine geriledi. Kalem bazında baktığımızda ise en fazla artış yüzde 19.11 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda oldu. En fazla düşüş gösteren grup ise yüzde 1.94 ile ulaştırma kaleminde gerçekleşti. Üretici fiyatları ise aylık bazda yüzde 0.59 azalırken yıllık bazda ise yüzde 13.45’e geriledi. Dün beklentilerden olumlu gelen büyüme rakamları sonrası bugün gelen pozitif enflasyon rakamları TL varlıklarını kısmende olsa güçlendirdi. Yurtdışı tarafında ise ticaret savaşları ve Brexit konuları gündemde kalmaya devam etti. Ticaret savaşları kanadında ABD ve Çin’in daha önce açıkladığı ek gümrük vergilerinin bazıları dün itibariyle yürürlülüğe girdi. Bugün ise konuya ilişkin herhangi bir açıklama gelmese de konu belirsizliğini sürdürüyor ve piyasa ihtiyatlı görünümünü koruyor. Brexit konusunda ise İngiltere parlamentosu bugün açılırken Muhafazakarlar başta olmak üzere milletvekillerinin atacağı adımlar ülkenin Avrupa Birliği'nden çıkma süreci Brexit'in geleceğinde belirleyici olacak. AB'den anlaşmasız ayrılmaya karşı çıkanların, anlaşmasız Brexit'i önleyecek bir yasa tasarısını oylaması beklenirken İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Brexit’in ertelenmesinin söz konusu olmadığını belirterek vekillere "Bu tip mantıksız gecikmelere neden olmayın" çağrısında bulundu. Johnson, Brexit'i bir kez daha ertelemenin anlamsız olacağını da savunurken onay almaması durumunda seçime gideceği bildirildi. Öte yandan Goldman Sachs raporuna göre Brexit’in olmama olasılığı yüzde 35’ten yüzde 30’a düşerken anlaşmasız Brexit olasılığı ise yüzde 20’den yüzde 25’e çıkarıldı. Bu durum bir müddet daha piyasadaki fiyatlamalarda ön planda olabilir. Şayet anlaşmasız bir Brexit’in kısa bir süre içerisinde gerçekleşmesi halinde Sterlin varlıklarındaki kayıplar bir miktar daha derinleşebilir. Diğer tarafta parlamentonun anlaşmasız bir Brexit’I önleyici yada erteleyici bir önlem alması halinde ise Sterlin varlıkları kısa süreli de olsa rahatlayabilir. Diğer tarafta erken seçim ihtimalini de unutmamak gerekir ve oluşabilecek bir siyasi kriz, Sterlin varlıkları üzerinde volatil hareketlere neden olabilir. Avrupa tarafındaki görünümünde yine iç açıcı olmadığını görüyoruz. Bugün Bölgeden takip ettiğimiz Üretici Fiyat Endeksleri beklentilere paralel olarak gerçekleşe de dün gelen olumsuz İmalat PMI rakamları piyasadaki etkisini sürdürüyor. Özellikle Almanya ve Euro Bölgesi’ndeki rakamların optimum noktası olarak belirlenen 50 bareminin altında kalması bölgedeki endişeleri artırıyor. Günün geri kalanında ise dikkatlerimiz ABD’den gelecek ISM İmalat PMI rakamlarında olacak. Ayrıca küresel risk algısını değiştirebilecek konulara yönelik gelebilecek ekstra haber akışları da önemli olabilir.
EURUSD
Bugün Euro Bölgesi’nde takip ettiğimiz Üretici Fiyat Endeksleri beklentilere paralel olarak açıklandı. Ancak her ne kadar bu verilerde istenilen rakamlar tutturulsa da dün gerek Almanya’dan gerekse Euro Bölgesi’nden gelen İmalat PMI’larındaki olumsuz tablo önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek olan ECB toplantısında bankanın daha fazla güvercin olabileceğine yönelik beklentileri artırıyor ve Euro varlıkları üzerinde baskı oluşturuyor. Diğer tarafta devam eden Brexit belirsizliği de yine paritedeki aşağı yönlü hareketleri destekliyor. ABD tarafında ise dikkatler günün geri kalanında açıklanacak olan ISM İmalat verilerinde olacak. Ticaret savaşları cephesinde ise gerginlik devam ediyor ve bu durum güvenli liman algısı yaratarak Dolar varlıklarını güçlendiriyor. Teknik olarak ise 1.0960 desteğinin altına sarkan bir fiyatlama görmekteyiz. Bu seviyenin altında kalıcılık sağlamasıyla birlitke yaşanacak geri çekilmelerde ilk olarak 1.0930 desteğini takip edeceğiz. Kırılması halinde ise 1.0915, 1.0885 ve 1.0850 destek seviyeleri takip edilebilir. 1.0960’ın üzerine çıkmasıyla birlikte yaşanacak toparlanma hareketlerinde ise 1.0975, 1.0995 ve 1.1020 direnç seviyeleri izlenebilir.
USDTRY
Yurtiçinde merakla beklenen Ağustos ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık yüzde 0.86, yıllık yüzde 15.01 olarak açıklanarak beklentileri aşarken bir sonraki ayda baz etkisi kaynaklı enflasyonda tek hanelere düşme hedefine bir adım daha yaklaşılmış oldu. Verinin detayına bakarsak dikkat çeken diğer konu Eylül 2018’de 21.63 baz puan fark bulunan ÜFE-TÜFE arası farkın bu ay itibariyle -1.56 düzeyine gelmiş olması. Zira yurtiçi üretici fiyat endeksi de Ağustos ayında aylık -0.59 daralırken yıllık dilimde yüzde 13.45’e kadar gerilemiş durumda. Beklentilerin ötesinde bir enflasyonun TL varlıklarına pozitif etkisi kurda da görülürken datanın ardından 5.80 seviyesinin altına sarkması önemliydi. Kurun bu seviye altındaki günlük kapanışları belirleyici olabilir. Bununla birlikte TCMB’nin Eylül ayı faiz koridoru da bir nebze genişlemiş duruma gelirken atılacak adım ve faiz indirim miktarı oldukça kritik olacaktır. ABD tarafında ise ticaret savaşlarındaki belirsizlikle Dolar endeksinin yükselişine neden olsa da TL varlıklarının pozitif ayrıştığı bir günü geride bırakmaktayız. Ancak özellikle dünkü tatilin sona ermesiyle tekrar fiyatlanacak ABD tahvilleri ve ABD tarafından ticaret görüşmelerine ilişkin gelecek açıklamalar önemli olacaktır. Veri tarafında ise günün geri kalanı için ABD Ağustos ayı PMI rakamları takip edilecek. Teknik anlamda geri çekilmelerin devamı için 5.7340-5.7100-5.6730 destek seviyeleri test edilebilirken 5.80 üzerinde ise 5.8290-5.8440-5.8670 direnç seviyeleri sırasıyla izlenebilir.
GBPUSD
İngiltere tarafında Brexit tarafında yaşanan belirsizlikler Sterlin varlıkları üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Veri akışında ise dünkü sıkıntılı imalat PMI ardından bugün de Ağustos ayı inşaat PMI rakamı da beklentileri karşılayamadığı görüldü. Tüm bu belirsizlikler dahilinde Ocak 2017’den bu yana ilk defa 1.20 seviyesi altına gerileyen döviz çiftinde diğer yandan da Dolar’ın değer kazanımının devam etmesi bu hareketi desteklemekte. Paritede bir süre daha Brexit fiyatlaması ana etken olacakken ayrıca ticaret görüşmelerinin Dolar endeksine etkisi ile FED görüşleri ve tahvil piyasası diğer etkenler arasında olacaktır. Günün geri kalanında ayrıca ABD Ağustos ayı PMI rakamları, büyüme görünümüne ilişkin ipucu verebilir. Teknik olarak, 1.2000 psikolojik seviyesinin kritik olduğu parite için bu seviyenin altında kalıcılık halinde 1.1960-1.1930-1.1870-1.1830 destek seviyeleri önemli olabilirken yukarı ataklarda 1.2050-1.2080-1.2105-1.2130 dirençlerine kadar toparlanma görülebilir.
BRENT PETROL
Majör ülkelerden takip ettiğimiz İmalat PMI rakamlarındaki olumsuz tablo ile ticaret savaşlarındaki belirsizliğin devam etmesi küresel petrol talebine yönelik endişeleri beraberinde getirerek dün satış yönlü işlemlere neden olmuştu. Akabinde Rusya Petrol Bakanı Aleksandr Novak’ın ülkesinin OPEC+'nın global petrol arz kısıntısı hedefine Ağustos ayında da uyacağı güvencesini vermesi ile fiyatlarda bir dengelenme oluşmuştu. Bugün ise OPEC, 2019 yılında ilk defa petrol üretimini artırdı ve satış yönlü işlemler tekrardan artış gösterdi. Yaşanan sert satışlar sonrası 58.00 desteğinin altına sarkan siyah altın bu seviye altında kalıcılık sağlar ise aşağı yönlü isteğini koruyabilir. Ancak satışların hızlanabilmesi için 56.65 ana desteğinin kırılması gerekebilir. Zira bura kırılırsa 55.00’lara kadar bir geri çekilme görülebilir. 58.00 noktasının üzerine çıkmasıyla birlikte yaşanacak toparlanma hareketlerinde ise 58.30, 58.45, 58.70 ve 59.00 direnç seviyeleri ilk etapta önemli olabilir.
ONS ALTIN
ABD Başkanı Donald Trump'ın finans piyasaları yatıştırma çabalarına ve ilerleme sağlamak için görüşmeler yapılmasını teşvik etmesine rağmen ticaret görüşmelerini devam ettirmek için bu ay planlanan toplantının programını belirleme konusunda güçlük çekiyor. Nitekim 1 Eylül itibariyle yeni vergilerin devreye girmesinin ardından Çin’li ve ABD'li yetkililer tarafından bu ay planlanan toplantının ayarlanması konusunda zorluk çekildiğinin belirtilirken belirsizlikle beraber Dolar endeksinin yükselişini beşinci güne taşıdığı ve 99.00 seviyesi üzerine çıkarak Mayıs 2017‘den bu yana en yüksek değerine ulaştığı görüldü. Bununla birlikte İran kaynaklı Nükleer Anlaşma’sı ve Ortadoğu gerilimi stabil olmaya devam ederken diğer yandan Brexit ile ilgili hararetli bir sürece girilmiş olması ve parlamentonun açılmasıyla birlikte anlaşmasız Brexit, Brexit’in ertelenmesi ve seçim seçeneklerinden hangisinin değerlendirileceği merak konusu. Jeopolitik risklerin bu denli yüksek olması normalde Dolar endeksi ile ters kolere hareket eden ons altın fiyatlarının baskılansa da aşağı yönlü hareketlerde bulunmadığını görüyoruz. Kaldı ki dün fiyatlanmayan ABD tahvil faizlerinin bugün nispeten yine satıcılı olduğu, Çin Yuanı’nda ise Dolar karşısında hala tarihinin en yüksek seviyelerine yakın olduğunu da hatırlatalım. Günün kalanı içinse ABD Ağustos ayı PMI datası Dolar varlıkları adına volatilite yaratabileceğini belirtmekte fayda var. Tüm bu perspektif çerçevesinde değerli metalin yükselişlerine devam etmesi halinde 1540-1544-1550-1555 dirençleri tekrar gündeme gelebilir. Özellikle ABD-Çin ikileminden gelecek pozitif haber akışıyla geri çekilebilme ihtimaline yönelik 1533-1529-1526-1522-1518 destek seviyeleri kritik olabilir.


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
TRUMP: ALMANYA VE DİĞER PEK ÇOK ÜLKE, NEGATİF FAİZ ORANLARINA SAHİP VE FED HAREKETE GEÇMİYOR
İNGİLTERE İŞÇİ PARTİSİ LİDERİ: HEM BİR SEÇİME GİTME HEM DE ANLAŞMASIZ BREXİT'İ ÖNLEMEYİ ELDE EDECEĞİMİZE GÜVENİYORUZ
TRUMP: ÇİN İLE GÖRÜŞMELERDE ÇOK İYİ İŞLER YAPTIK
ÇİN BAŞBAKANI: SORUNLARIN KARŞILIKLI SAYGI VE EŞİTLİK TEMELİNDE ÇÖZÜMÜNÜ UMUYORUZ
ÇİN BAŞBAKANI: TİCARET SAVAŞLARINA KARŞIYIZ, ÇİN, ABD VE DÜNYA İÇİN İYİ DEĞİL
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 5,7726 Satış: 5,7830 Euro Alış: 6,3160 Satış: 6,3273
Facebookta Paylaş