Akşam Analizi (Işık FX)

Enflasyonda yeniden tek hanelerdeyiz
TÜİK'in bugün açıkladığı rakamlara göre enflasyon Temmuz ayında yüzde 9.79 seviyesine geriledi. Verinin detaylarına baktığımızda yıllık bazda en yüksek artışın ulaşım, alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleştiğini görüyoruz. Aylık bazda ise en yüksek artış yüzde 1.75 İle lokanta ve oteller grubunda gerçekleşirken, giyim ve ayakkabı grubu yüzde 3.51, gıda ve alkolsüz içecekler grubu ise yüzde 0.71 ile enflasyonu aşağı çeken kalemler oldu. Özellikle gıda tarafında yapılan düzenlemelerin yavaş yavaş etkisini gösterdiğini söylememiz yanlış olmayacaktır. Üretici fiyatları ise tekrardan yükselişe geçti. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15.45 artan üretici fiyatları, 12 aylık ortalamaya göre yüzde 10.94 artış gösterdi. Raporun olumsuz yanı ise çekirdek enflasyonda yaşanan yükselişti. Beklentilerin yüzde 9.20 artması yönünde olan çekirdek enflasyon, yüzde 9.60 olarak açıklandı.
Veri sonrası değerlendirme yayınlayan Goldman Sachs, enflasyonun baz etkisiyle yeniden yükselişe geçeceğini ve Ekim ayında yüzde 11.0 seviyesine yükseldikten sonra yıl sonunda yüzde 9.5'e gerileceğini öngördü. Morgan Stanley ise güçlü talep şartlarının enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı yaratmaya başlayabileceğini ancak, sıkı para politikasının, istikrarlı TL'nin ve güçlü talep şartlarında normalleşmenin devam edeceği öngörüsü ile orta vade için iyimser enflasyon beklentilerine sahip olmayı sürdürdüklerini bildirdi. Kurum Aralık ayına kadar enflasyonun çift hanelerde seyredeceğini, Aralık ayında ise yüzde 9.4 seviyesine gerilemesini beklediklerini duyurdu.
İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz oranını beklendiği gibi yüzde 0.25'te sabit tutarken, varlık alım programının büyüklüğünü de 435 milyar sterlinde bıraktı. Ayrıca BoE kararın ardından büyüme tahminlerini ise Mayıs'tan beri kötüleşen ekonomik görünüme bağlı olarak indirme kararı aldı. Bu bağlamda bu yıl için büyüme tahmini yüzde 1.9'dan yüzde 1.7'ye, 2018 için ise yüzde 1.7'den yüzde 1.6'ya düşürüldüü. Politika toplantısının ardından açıklamalarda bulunan BoE Başkanı Mark Carney, Londra'da gerçekleştirdiği konuşmasında sterlindeki zayıflamanın reel gelirleri düşürdüğünü belirtti. Tüketicilerin faiz artırımına karşı geçmişe göre kıyaslandığında daha az kırılgan olduğunu vurgulayan Carney, gelecek üç yılda iki faiz artırımının yeterli olmayacağı düşündüğünü aktardı.

EURUSD
Parite alıcılı seyrini koruma devam ediyor. Dolar tarafındaki geri çekilmenin devam ediyor olması bu performansı destekler nitelikte. Gün içerisinde ECB tarafından yayımlanan aylık ekonomi bülteni raporu takip edildi. Raporun detaylarına baktığımızda son dönemde gelen verilerin Euro bölgesindeki ekonomik genişlemenin devam ettiğini doğruladığı fakat bu durumun güçlü enflasyon dinamiklerine yansımadığı belirtildi. Öte yandan şimdiden piyasaların yarın gelecek olan tarım dışı istihdam verisine odaklandığını görüyoruz. TSİ 15:30'da açıklanması beklenen rakam sonrasında volatilitede hızlanma izleyebiliriz. Teknik olarrak, fiyatlamaların 1.1900 hedefine doğru yol aldığını görüyoruz. Bu seviye öncesinde 1.1880 direnci oldukça kritik. Geri çekilmelerde ise 1.1830-1.1800 destekleri takip edilebilir.
USDTRY
Bugün yurtiçi piyasaların gündeminde Temmuz ayı enflasyon rakamı vardı. Veri beklentiler dahilinde tek hanelere geriledi. Aylık bazda yüzde 0.15 artan enflasyon, yıllık bazda yüzde 9.79'a geriledi. Aylık bazda en yüksek artış yüzde 1.75 ile lokanta ve oteller grubunda olurken, giyim ve ayakkabı grubunda görülen yüzde 3.51 ve gıda alkolsüz içecekler grubunda görülen yüzde 0.71 gerileme dikkat çekiciydi. Manşet enflasyon tek hanelere gerilese de, üretici fiyatlarının yüzde 15.45'e ve çekirdek enflasyonun yüzde 9.60'a yükselmesi raporun olumsuz tarafıydı. Önümüzdeki aylardan itibaren, yılsonuna kadar kötü baz etkisiyle enflasyonun yükselmesi bekleniyor. Yılsonunda ise yine baz etkisiyle tekrardan tek hanelere gerileme söz konusu olabilir. Teknik olarak ise veriyle birlikte parite 3.5400'ün üzerinde fiyattlanmaya başladı. Fakat bu seviyenin üzerinde tutunma sağlanamayarak geri çekildiğini görüyoruz. 3.5340 desteği kırılırsa 3.5250 seviyesine kadar gevşeme görebiliriz. Toparlanma içinse gözler yeniden 3.5400 direncine çevrilecek.
GBPUSD
Gün içerisinde BoE faiz kararını açıkladı. Piyasaların beklediği gibi BoE'nin faizlerde herhangi bir değişime gitmediğini görüyoruz. Ayrıca parasal genişlemeyi de 435 milyar sterlin seviyesinde bırakıldı. Kararın ardından açıklamalarda bulunan BoE Başkanı Carney'in ifadelerine baktığımızda Brexit sürecinin meydana getirebileceği ekonomik anlamda olumsuz etkilerinden endişe duyduğunu anlıyoruz. Önümüzdeki 3 yılda yapılabilecek 2 faiz artırımın yeterli olmayacağını ifade eden Carney, Tüketici harcamalarındaki zayıflamanın büyüme üzerinde olumsuz etkisi olduğunu ve yatırımların Brexit referandumundan dolayı azaldığını aktardı. Teknik olarak, özellikle veri akışı bakımdan Ada'da hareketli geçen günü ardından paritede satıcılı seyrin hakim olduğunu söyleyebiliiriz. Mevcut ivmenin hız kazanması halinde 1.3100 desteği takip edilebilir. Devamında ise 1.3075 desteği gündeme gelebilir. Olası toparlanmalarda yeniden 1.3200 bölgesi hedef olarak alınabilir. Fiyatlamaların bu hattın üzerine taşınması 1.3230-1.3280 aralığını gündeme getirebilir.
BRENT PETROL
Petrol fiyatlarında alıcılı seyrin hakim olduğu bir gün geçiriyoruz. Dün açıklanan ABD ham petrol stokları sonrası kısa bir satış hareketi olsa da, kayıplar hızlı bir şekilde telafi edilmişti. Teknik açıdan inceleyecek olursak, geçen haftaki yükselişle Nisan ayında başlayan düşüş trendinin üzerine geçildiğini görüyoruz. Hafta başındaki satışlarla düşen trendin üst bandı test edilse de, 51 doların altında kalıcılık sağlanamayarak yön yeniden yukarı çevrildi. Şu an için 52.80-53.00 bölgesini direnç olarak takip ediyoruz. Fiyatlama bu bölgenin üzerine çıkarsa 54.40 zirvesi test edilmek istenebilir. Ara direnç olarak 53.60 ve 54.00 seviyeleri gündemde olacak. Özellikle 7-8 Ağustos'ta düzenlenecek olann Komite toplantısı yükseliş hareketinin devamı açısından önemli olacak. Geri çekilmelerde ise 51 dolar hala önemini koruyor.
ALTIN
Değerli metal geçtiğimi ay takip ettiğimi performansından uzak bir grafik çizmeye devam ediyor. Hafta içerisinde dolardaki bozulmanın sürdüğünü görmüştük. Bu eğilime karşılık ons altın cephesinden henüz daha toparlanma sinyali alabilmiş değiliz. ETF'lerdeki pozisyonları incelediğimizde ise aşağı yönlü hareketliliğin desteklendiğini söyleyebiliriz. Gold Shares'den elde etiğimiz verilerden hareketle temmuz ayı ton bazlı alımların gerileme gösterdiği gibi 'long' pozisyonlardan da çıkışların başladığı karışımıza çıkıyor. Kuşkusuz gözler yarın ABD'den gelecek tarım dışı istihdam raporunda olacaktır. Veri sonrası dolar kanadında oluşabilecek hareketliliğe bağlı olarak değerli metal üzerinde de etkileri hissedilebilir. Teknik olarak, satıcılı seyrin devam etmesi halinde 1260 desteği takip edilebilir. Bu seviyenin altında ise 100 günlük hareketli ortalamanın geçtiğği 1252 desteği gündeme gelebilir. Toparlanmalarda ise, 1270-1280 dirençleri radarımıza tekrardan girebilir.



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş