Akşam Analizi (Işık FX)

Corbyn ile May Anlaşabilecek Mi?
Yoğun bir veri takvimi geride bırakıldı. Öncelikli olarak yurtiçinden gelen verilere bakacak olursak Mart ayı TÜFE yüzde 0.92’lik artış beklentilerine karşın yüzde 1.03 artış yaşadı ve yıllık bazda TÜFE yüzde 19.71’e ulaştı. Geçtiğimiz ay 0.09 artış yaşayan Üretici Fiyat Endeksi ise yüzde 1.58 artış yaşarken yıllık bazda ise yüzde 29.64’e ulaştı. Gelen enflasyon rakamları sonrası kur tarafında kritik olarak gördüğümüz 5.63 - 5.65 bandı ihlal edildi. Kur tarafında ayrıca yerel seçimin yansımalarının yanı sıra ABD ile olan ilişkiler, CDS, tahvil ve swap piyasası hareketlerinin de etkili olduğunu görmekteyiz. Yurtdışı veri takviminde ise küresel çapta takip ettiğimiz PMI rakamları gündemin üst sıralarındaydı. Özellikle son günlerde Avrupa tarafından gelen kötü ekonomik veriler sonrası merakla beklediğimiz Avrupa Hizmet PMI rakamlarındaki olumlu tablo Euro varlıklarını rahatlattı. Rakamlara baktığımızda 52.7 olarak beklenen Euro Bölgesi Hizmet PMI’ı 53.3, 51.3 olarak beklenen Bileşik PMI ise 51.6 ile beklentilerin üzerinde sonuç aldı. Ayrıca Almanya, İtalya ve Fransa’dan takip edilen Hizmet PMI rakamları da piyasada tahmin edilen rakamların üzerinde seyretti. Euro Bölgesi’nin bir diğer önemli datası Perakende Satışları ise aylık bazda yüzde 0.4, yıllık bazda ise yüzde 2.8 ile öngörülerin bir hayli üzerinde sonuç aldı. ABD tarafında ise ilk olarak takip ettiğimiz ADP Tarım Dışı İstihdam Raporu beklentilerin altında bir sonuç alırken dikkatlerimiz ise günün geri kalanında takip edeceğimiz ISM Endekslerine çevrildi. Haber akışında ise Brexit ve ticaret savaşları konuları yine gündemimizde ön planda olmaya devam etti. Ticaret savaşları cephesinden gelen ılımlı mesajlar küresel risk iştahını yüksek tutmaya devam etti. Brexit cephesinde ise Pazartesi gecesi İngiltere parlamentosunda reddedilen alternatif Brexit senaryoları sonrası ‘’Anlaşmalı bir ayrılığın gerçekleştirilmesi için hareketli dakikalar yaşanıyor. Özellikle bu güne kadar hiçbir şekkilde ortak bir payda da buluşamayan İngiltere Ana Muhalefet Partisi Lideri Jeremy Corbyn ile Başbakan Theresa May, anlaşmalı bir Brexit için ortak bir çalışma başlatması piyasa tarafında iyimserlik yaratıyor. Şayet, 12 Nisan tarihine kadar yapılan çalışmalar neticesinde anlaşmalı bir Brexit taslağı, İngiltere parlamentosundan geçirilirse bu durum Sterlin varlıkları üzerinde pozitif etki yaratabilir aksi takdirde tekrardan bir baskı görebiliriz. Günün geri kalanında ise Corbyn ile May’in bir toplantı yapması bekleniyor. Bu toplantı sonrası gelebilecek açıklamaların dikkatler takip edilmesinde fayda görmekteyiz. Ayrıca ABD verileri de takibimizde olacak.
EURUSD
İngiltere Başbakanı Theresa May, Brexit’in bir süre daha ertelenmesini talep edeceğini açıkladı. Bu sürenin olabildiğince kısa olmasını istediğini belirten May, 23-26 Mayıs tarihleri arasında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine ise katılmak istemediklerini söyledi. Avrupa kanadında veri akışında açıklanan Mart ayı PMI rakamlları İtalya, Fransa ve Almanya için beklentileri aşarken Euro Bölgesi Şubat ayı perakende satışları da tahmin edilen rakamların üzerinde bir sonuç aldı. ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile ticaret görüşmelerinin çok iyi gittiğini söylerken ayrıca gerektiği takdirde ABD'nin Meksika ile sınırını kapatmaya hazır olduğunu kaydetti. Beyaz Saray ekonomi danışmanı Larry Kudlow da ABD ve Çin arasında ticaret görüşmelerinde bu hafta daha fazla ilerleme sağlanmasını beklediğini söyledi. Öte yandan Trump’ın FED eleştirileri devam ederken FED Başkanı Jerome Powell ile aralarındaki iletişimin hangi yöne evrileceği merak konusu. Bugün sonuçlanan ADP Tarım Dışı İstihdam değişikliği Mart ayı için 129 Bin ile beklentilerin altında kaldığı görüldü. Günün geri kalanında ise ABD Mart ayı hizmet ve imalat PMI rakamları takip edilecek. Teknik olarak yukarı yönlü atakların devamında 1.1240, 1.1265, 1.1300 ve 1.1330 dirençlerini takip edeceğiz. Özellikle yukarı yönlü kanalın şuan için kırılım teyit noktasına dennk gelen 1.1330 direncinin kırılması alışları hızlandırabilir. Geri çekilmelerde ise 1.1215, 1.1190 ve 1.1170 desteklerini izliyoruz. Bu tarafta da 1.1170 noktasını ana destek olarak takip etmekteyiz ve kırılması halinde USD lehine atakların artabileceğini düşünmekteyiz.
USDTRY
Bugün, yurt içi tarafta sabah saatlerinde enflasyon dataları takip edildi. Tüketici Fiyat Endeksi yüzde 1.03 artış gösterirken, buna göre senelik TÜFE ise yüzde 19.71 seviyesine yükseldi. Üretici Fiyat Endeksi’nde de aylık bazda yüzde 1.58’lik artış görülürken, bu datanın senelik gerçekleşmesi ise yüzde 29.64’e yükselişmiş oldu. Beklentilerin kısmen üzerinde yaşanan gerçekleşmelerin yanı sıra, yerel seçimlere dair gelişmeler ile kur tarafında 5.65 seviyesinin üzerini test ettik. Diğer taraftan; son zamanlarda önemli hal alan Londra Swap piyasası, CDS ve tahvil faizlerinin durumunu da takip etmeye devam ediyoruz. Yurt dışı tarafta ise; bugün Washinton’da tekrardan başlayan ABD-Çin Ticaret müzakerelerinin yanı sıraa, Brexit meselesine dair kısmi iyimserlikler var ve bu durum kurdaki yukarı yönlü atakları sınırlandırmakta. Günün kalanında; gerek yurt içi, gerekse yurt dışı sistematik risk unsurları yine izlenmeye devam edilecek. Ayrıca, bugün ABD’de açıklanan ADP Özel Sektör İstihdam Raporu’nun haricinde yine ABD’de açıklanacak olan ISM PMI’ı da önemli olup, küresel çapta Dolar varlıklarında oynaklığa neden olabilir. Teknik olarak 5.63- 5.65 bandı takibimiz sürüyor. Buranın aşılması ve üzerinde kalıcılık sağlanması halinde TL aleyhine ataklar artış gösterebilir ve 5.75 ana direnci hedef haline gelebilir. 5.63 - 5.65 bandı altında ise 5.55 desteği kritik. Bu noktanın kırılması ise 5.47 ana desteğini hedef haline getirebilir.
GBPUSD
Brexit konusuna ilişkin haber akışları pariteye yön vermeye devam ediyor. İlk olarak Birleşik Krallık’ın en alt kademesi konumunda olan Avam Kamarası’nda yapılan oylamalarla ile başlayacak olursak gerek Theresa May tarafından gerekse Senato üyelerinden ‘’Anlaşmalı bir Brrexit’’ için birçok önerge sunulmuş ancak parlamenterler bu önergelerin hepsini reddederek piyasa tarafında Anlaşmasız bir ayrılık endişelerini çoğaltmıştı. Ayrıca Brexit’in gerçekleşmesine sayılı günler kala hala daha hali hazırda bir planın bulunmayışı da belirsizliğin devam etmesini sağlıyordu. Dün ise İngiltere Ana Muhalefet Lideri Jeremy Corbyn ile Başbakan Theresa May’in, Anlaşmalı bir Brexit taslağı hazırlamak için ortak bir çalışma başlatacaklarına ilişkin gelen haber akışları sönmekte olan anlaşma umudunu körükledi ve Sterlin varlıklarında toparlanma hareketleri oluşturdu. Ancak şuanda hala somut bir anlaşma yok ve görüşmeler devam ediyor. Günün geri kalanında konuya ilişkin haber akışlarının dikkatle takip edilmesinde fayda görmekteyiz. ABD tarafına bakacak olursak ticaret savaşlarından gelen ılımlı mesajlar küresel risk iştahını yükselterek Dolar varlıklarında baskı oluşturuyor. Ayrıca ülkeden gelen kötü verilerde bu baskılanmanın önünü açıyor. Günün geri kalanında ise Brexitt ve ticaret savaşlarının yanı sıra ABD ISM Endeksleri kritik olabilir. Teknik olarak ise gün içinde yaşanacak yukarı yönlü ataklarda 1.3180, 1.3200 ve 1.3240 dirençlerini izleyeceğiz. Özellikle 1.3240 üzerindeki kalıcılıklar 1.3340 ana direncini hedef haline getirebilir. Olası geri çekilmelerde ise 1.3130, 1.3100, 1.3080, 1.3050 ve 1.3015 desteklerini takip edeceğiz. 1.3015’in altı kalıcılıklar ise USD lehine işlemleri artırabilir.
BRENT PETROL
OPEC+ tarafından uygulanan üretim kısıntısı ile ABD’nin Venezuela’ya uyguladığı yaptırımları arttıracağı ve İran’a uyguladığı yaptırımlarda 8 ülkeye verdiği muafiyeti kaldırma ihtimali nedeniyle 70 Dolar yakınlarında yukarı yönlü hareketlerine devam ediyor. Bununla birlikte ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin ile ticaret görüşmelerini çok iyi gittiğini söylemesi de ticaret görüşmelerindeki iyimserliği ortaya koyarken mevcut petrol talebinin de düşeceği endişelerinin şimdilik yok olmasına neden oldu diyebiliriz. Haber akışında ABD'nin İran Özel Temsiilcisi Brian Hook, Kasım ayında yürürlüğe giren İran yaptırımlarından geçici muafiyet verilen 8 ülkeden 3'ünün (İtalya, Tayvan, Yunanistan) İran'dan petrol ithalatını sıfıra indirdiklerini bildirdi. ABD, İran'ın petrol ihracatını tamamen durdurma hedefi koyarken, düşük petrol fiyatlarının sağlanması ve global petrol piyasasında aksama olmaması için Çin, Hindistan, Yunanistan, İtalya, Tayvan, Japonya, Türkiye ve Güney Kore'ye geçici muafiyet tanımıştı. Bunun dışında Kuveyt'in başkentinin güneyinde yer alan Abdullah petrol rafinerisinde bilinmeyen nedenle yangın çıkması da üretim konusunda sorunların yaşanmasına yol açtı. Veri akışında API stokları bu hafta 2.963 milyon varil artış kaydetmesine rağmen fiyatlamalardaki yükseliş trendini engelleyemezken günün geri kalanında Enerji Bilgi Yönetimi (EIA) haftalık ham petrol stokları açıklanacak. Teknik olarak alış yönlü işlemlerde 69.60, 69.90, 70.20 ve 70.50 dirençlerini izleyeceğiz. Geri çekilmelerde ise 69.25, 69.00, 68.75 ve 68.40 destek nnoktaları önemli olabilir.
ONS ALTIN
Gerek ticaret savaşları gerekse Brexit tarafında oluşan iyimserlik küresel risk iştahını yüksek tutarak borsalarda alış yönlü işlemleri hızlandırırken güvenli liman algısıyla çalışan Değerli Metal üzerinde de baskı oluşturuyor. Özellikle ABD ile Çin arasında yürütülen müzakerelerin sona yaklaştığına ilişkin gelen haber akışlarının dikkat çektiğini belirtelim. Şuanda 100 günlük (1285) ve 50 günlük (1300) üstel hareketli ortalamaları arasında sıkışan bir Değerli Metal görmekteyiz. Bu iki seviyeden herhangi birinin kırılması yön tayini yapabilmemizi kolaylaştırabilir. 1285’in kırılması halinde yılın başından bu yana altında kapanış görmediğimiz 1278 ana desteğine kadar geri çekilmeler görebiliriz. Altında toparlanma hareketleri görebilmemiz içinse 1300 seviye üzerinde kalıcılık sağlaması gerekebilir. 1300 seviyesi öncesinde ise 1292 ve 1297 ara dirençleri gün içerisinde önemli olabilir.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isiikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
AB/JUNCKER : BU ÖNLEMLER, YIL SONUNA KADAR GEÇİCİ VE TEK TARAFLI
AB/JUNCKER : İNGİLTERE, AB'DEN DAHA FAZLA ETKİLENEN OLACAKTIR
AB/JUNCKER : AB VE ÜYELERİ TARAFINDAN HALİHAZIRDA ATILAN ADIMLAR, ANLAŞMASIZ BREXİTİN YIKICI ETKİSİNİ AZALTACAK
AB/JUNCKER : İNGİLTERE İLE GELECEKTEKİ İLİŞKİLERE BAZI ESNEKLİKLER EKLEMEYE HAZIRIZ
AB/JUNCKER : AB, İNGİLTERE İLE AYRILMA ANLAŞMASI İMZALANIR İMZALANMAZ GELECEKTEKİ İLİŞKLERİ KONUŞMAYA HAZIR
AB/JUCNKER : 12 NİSAN'DA ANLAŞMASIZ BREXİT, MUHTEMELEN EN FAZLA MEYDANA GELEBİLECEK SENARYO
AB/JUNCKER : AB BUNA HAZIR
AB/JUNCKER : ÜZERİNDE ANLAŞILAN BREXİT ANLAŞMASI BİR UZLAŞMA
AB/JUNCKER : SERBEST BİR TİCARET ANLAŞMASI OLABİLİR, GÜMRÜK BİRLİĞİ YA DA AVRUPA EKONOMİ ALANI
Facebookta Paylaş