Akşam Analizi (Işık FX)

Piyasalarda PMI Haftası
Küresel anlamda ankete dayalı veriler bir süredir oldukça pozitif geliyor. Bu hafta yoğun gündemin yanı sıra yurtiçinden ve dışından ardı ardına PMI verilerini takip edeceğiz. Euro Bölgesi ve ABD'de beklentileri aşan pozitif anket verileri sayısal verilere henüz tam anlamıyla yansımadı. ABD tarafında tüketici güveni yeni zirveler yaparken Türkiye'de ise tüketici güvenindeki artış yavaşlayarak devam ediyor. Çin'de imalat PMI endeksi son 5 yılın zirvesine tırmanırken Euro Bölgesi imalat PMI endeksi bir 56.2 ile bir önceki aya göre değişmedi. Buna karşılık İngiltere'de imalat PMI endeksi beklentilerin altında artış gösterdi. ABD tarafında ise ISM imalat PMI endeksi 57.2 ile beklentilerin üstünde ancak bir önceki, ayın altında açıklandı. Endekse göre imalat sektöründe son 7 aydır genişlemenin devam ettiği görülüyor.
Yurtiçinde enflasyon ve PMI rakamlarını ve takip ettik. Enflasyon Mart'ta ayılık bazda yüzde 0.60 olan beklentinin üzerinde yüzde 1.02 olarak açıklanırken, yıllık bazda ise enflasyon yüzde 10.13'ten yüzde 11.29'a yükseldi. Böylelikle yıllık enflasyon Ekim 2008'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış oldu. Enflasyonun yüksek gelmesine sebep olarak yüzde 1.93 oranında artan gıda fiyatlarını ve yüzde 1.99 artış kaydeden giyim fiyatlarını gösterebiliriz.
TÜFE rakamlarına detaylı olarak baktığımızda, yıllık bazda en fazla artışın yüzde 22 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda olduğu göze çarparken, devamında yine 2016 Mart ayına göre ulaştırma yüzde 17.69, sağlık yüzde 13.28, gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 12.53, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 12.51 şeklinde sıralandı. Aylık bazda ise en fazla artışın eczacılık ürünlerinde olduğunu görüyoruz. Yüzde 6.84 ile temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları bu alanda ilk sırada yer alırken takibini yüzde 3.73 ile diğer ulaşım araçları ve tütün ürünleri grubunun yaptığını gözlemledik.
Öte yandan bugün yurtiçinde Mart ayı Türkiye İmalat sanayi satın alma yönetici endeksi (PMI) verisini izledik. TTürkiye PMI Mart ayında 52.3 olarak açıklandı. Bu rakam geçtiğimiz Şubat ayında 49.7 olarak açıklanmıştı. İmalat PMI endeksinde ise 13 aydan sonra ilk defa gösterge 50 değerinin üzerinde gelen veri sektörde büyümeye işaret ediyor.
Açıklanan verilerin ardından Antalya Guvernörler Kulübü Toplantısı'nda konuşan TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, yapısal reformların önemini vurgularken, küresel ekonominin ivme kazandığını ve gelişmekte olan ülke ekonomilerinde ise dibe vuruşu takiben bir toparlanma gözlendiğini belirten Çetinkaya, biz merkez bankacıyız ve bizim parolamız ihtiyatlılıktır, sözlerini de ekledi. Son ekonomik veriler üzerine değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli ise büyümenin öncü göstergesi olan imalat verisinin olumlu gelmesinin hükümetin aldığı tedbirlerin bir yansıması olarak vurgularken, bu durumun büyümenin yükselişe geçeceğinin sinyali olduğunu belirtti. Ayrıca, enflasyon verisinin çift hanelerde devam etmesini kur etkisinden kaynaklı olarak geçiici olduğunu belirten Gedikli, alınan tedbirlerin yansımalarını 2. çeyrekten sonra görülebileceğini ifade etti.
EURUSD
Euro Bölgesinde Mart ayı işsizlik oranı beklentilere paralel olarak yüzde 9.5 ile son 8 yılın en düşük seviyesine geriledi. Bölge Ekonomisinde imalat sektörü PMI endeksi ise Mart ayında 56.2 ile bir önceki aya göre değişmedi. Euro Bölgesinde bir süredir ECB ekonomistlerinin varlık alım programını sonlandırmadan faizleri artırabileceğine yönelik söylemlerle 2018 için faiz artışı fiyatlara yansımaya başlamıştı. ECB guvernörlerinden gelen arka arkaya güvercin açıklamalarla piyasalar mevcut parasal teşvikin devam edeceğine ikna oldu. Bu hafta açıklanacak ECB toplantı tutanaklarında yer alacak aksi bir durum piyasayı yeniden hareketlendirebilir. ABD tarafında ise üretim PMI endeksi 53.3 ile beklentilerin ve bir önceki ayın gerisinde kalırken ISM imalat PMI endeksi 57.2 ile beklentileri aştı ancak bir önceki ayın altında kaldı. Bunun yanı sıra akşam saatlerinde FOMC üyeleri DDudley ve Harker'ın açıklamaları kuru etkileyebilir. Teknik olarak baktığımızda haftanın ilk işlem gününde dar bir bantta salınan kurda yukarı yönlü harekette 1.0670-1.0700-1.0730 dirençleri takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 1.0650-1.0630-1.0600 seviyeleri düşüşe destek olabilir.
USDTRY
Yeni haftaya Merkez Bankası'nın gecelik repo ile fonlama yapmamasıyla başlangıç yaptık. Yüzde 9.25 faizle kullanılan fonlama miktarının sıfır olarak belirlenmesi TL'de pozitif bir hava esmesini sağladı. Gelişme ile birlikte 3.62 seviyelerine gerileyen kurda enflasyon rakamları yönü yeniden değiştirdi. Beklentilerin de üzerinde bir yükseliş ile yıllık yüzde 11.29 seviyesine ulaşan enflasyon ilerleyen dönemlerde TCMB'nin karar vermesini zorlamaya devam edeceğe benziyor. Haftanın kalanında takip edeceğimiz ABD verileri bizler için önemli fiyatlamaları beraberinde getirebilir. 3.60 desteğinin üzerinde kalmaya devam eden paritede 3.64 üzerindeki kapanışlar bizi önce 3.6700 ardından da 3.7080 seviyesine taşıyabilir. Geri çekilmelerde ise ara seviye olarak 3.6250 desteği takip edilebilir. Eğer baskı devam ederse gözler yeniden 3.60 desteğinde olacak.
GBPUSD
İngiltere'de Mart ayı imalat sanayi PMI endeksi 54.2 ile beklentilerin ve bir önceki ayın altında kaldı. Açıklanan rakam uzun vadeli ortalamanın üstünde olsa da sektördeki gelişimin yavaşladığına işaret ediyor. Yükselen enflasyona karşılık ücretlerdeki artışın yavaş kalması tüketici mallarına olan talebi azalttığı görülüyor. Zayıf sterlinin desteklediği ihracat rakamlarının ise Mart ayında daha yavaş artması, enflasyondaki bozulmayı dengeleyemedi. ABD tarafında baktığımızda ISM imalat PMI endeksi 57.2 ile beklentileri aştı. Kur ise haftaya satış baskısıyla başladı. 1.2500 seviyesinin altını test eden hareket bu bölgede fiyatlanmaya devam ediyor. Aşağı yönlü hareketin devamında 1.2470-1.2450-1.2400 seviyeleri destek olarak takip edilebilir. Toparlanmalarda ise 1.2530-1.2550-1.2570 dirençlerinde hareket hız kesebilir.
BRENT
Petroll fiyatlarında haftanın ilk işlem günün hafif alıcılı bir görüntü ile devam ediyor. Üretim kesintisi anlaşmasının uzatılmayacağına yönelik karamsar beklentiler, geçen hafta yapılan açıklamalar ile yerini olumlu bir tabloya bırakmıştı. Açıklamada bulunan her üretici, anlaşmanın yüksek ihtimalle uzatılacağını fakat Mayıs ayına kadar gelen üretim ve stok verilerinin dikkatle takip edileceğini ifade etti. Yakalanılan bu olumlu hava, fiyatlardaki yükselişi bir süre daha destekleyebilir. Fakat piyasalar bir süre sonra daha net açıklamalar duymak isteyecektir. Teknik olarak ise 53.75-54.00 aralığı Brent petrol için son derece önemli. Hareketlilik buranın üzerine çıkarsa 54.50 ve 55.00 seviyeleri gündeme gelebilir. Geri çekilmelerde ise 53.30 desteği kırılırsa 53.00 ve 52.60 seviyelerine kadar gevşeme görebiliriz.
ALTIN
Son dönemdeki Avrupa'da Fransa seçimlerinin, ABD kanadında Donald Trump'ın oluşturduğu belirsiz ortam ile birlikte değerli metale olan talebin arttığını gözlemlemiştik. Geçtiğimmiz hafta güçlü gelen ABD verilerini ve FED üyelerinin faiz artırımına dair olumlu açıklamalarının da etkisiyle fiyatlamalarda hafif satıcılı bir seyir hakimdi. Dolar endeksinin özellikle son 1 haftada yakaladığı çıkışa karşılık sarı metalin bu durum etkisinde kalmadığını görüyoruz. Öte yandan bugün ABD bölgesinden ISM imalat satın alma müdürleri endeksi rakamını takip ettik. Endeks 57.0 olan beklentinin üzerinde 57.2 olarak açıklanırken akşam saatlerinde ise FED üyelerinden Dudley ve Harker'ın konuşmalarını takip ediyor olacağız. Teknik kısımda ise değerli metalin yeniden alıcılı bir seyre girebilmesi için 1255 direncinin aşılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu bölgenin aşılmasıyla 1260 hattı takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise ilk etapta 1245 desteği göze çarpıyor. Uzun bir süredir değerli metalin bu bölgeyi aşmakta zorlandığını görüyoruz. 1245 desteğini altındaki kapanışlarla birlikte 1240-1230 hattı gündeme gelebilir.


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 wwww.isikfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş