Akşam Analizi (Işık FX)

Yurtiçinde merakla beklenen enflasyon rakamları sabah saatlerinde açıklandı. Şubat ayı enflasyonu yüzde 10.13 ile 2012 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaşırken aylık bazda 0.81’lik bir tırmanış görüldü. Verinin detaylarına bakacak olursak özellikle ulaştırma kalemindeki kıpırdanma dikkat çekici düzeyde. TÜFE’de yeni hesaplama metoduyla birlikte kur geçişkenliğinin ve ulaştırma kaleminin sepet içerisindeki etkisinin arttığını biliyoruz. Özellikle petrol fiyatlarındaki seyirde bu gruptaki yükseliş hareketinin öncüsü olarak karşımıza çıkıyor. Piyasa beklentisi enflasyonda çift haneye Mart ayı rakamlarıyla ulaşacağımız şeklindeydi. Beklenilenden bir ay önce gelen yükseliş önümüzdeki aylarda da süreceğe benziyor. Özellikle yılın ilk yarısında TÜFE’deki yükseliş ivmesi tehlikeli şekilde piyasaların odağında kalacak.
Küresel piyasalar ise bulunduğumuz günlerde yüzünü yeniden Fed cephesine döndü. Bu taraftan gelen açıklamalar ve veriler dolar endeksindeki yükselişin mimarı oldu. Trump’ın gerçekleştirdiği sunumun ardından açıklamalarda bulunan Fed üyeleri de şahin bir görünüme bürününce piyasalar Mart ayında gelecek bir faiz artırımına iyiden iyiye inanmaya başladı. Fed vadelileri yüzde 80 seviyelerinin üzerinde seyrederken akşam saatlerinde açıklamalarda bulunması beklenen Yellen’ın da bu modaya ayak uydurması şaşırtıcı olmayacak. Hafta içerisinde açıklamalarda bulunan neredeyse her Fed üyesi Mart ayında gelebilecek bir faiz artırımını destekleyici ifadeler kullanmışlardı. Haliyle Yellen’ın da diğer üyelerin açıklamalarına ters düşen ifadeler kullanması piyasalarda büyük bir hareketi beraberinde getirebilir. Bu hareketlilik ve yapılan yorumların getireceği güvensizlik duygusu ise Fed kanadında istenecek belki de en son şey.
EURUSD
Fed’in Mart ayı faiz artırım ihtimalinin yüzde 90’lara kadar yükselmesi ile son iki gündür satış baskısı altında olan parite, bugün gelen düzeltme hareketi ile yukarı yönlü fiyatlanıyor. Özellikle ABD tarafında pozitif veri akışının devam ediyor olması ve FOMC üyelerinden gelen şahin tondaki açıklamalar, paritede ana trendin aşağıya dönmesine neden olmuştu. Bu akşam ise veri akışı bakımından ABD’den açıklanacak PMI verileri takip edilecek. Ancak paritedeki hareketliliğin üst seviyeye çıkmasına neden olabilecek gelişme, Fed Başkanı Janet Yellen’ın TSİ ile 21:00’da yapacağı konuşma olacak. Yellen’ın kesin bir şekilde Mart ayında faiz artırımını işaret etmesi durumunda paritenin tekrar satış baskısı altına girdiğini görebiliriz. Teknik olarak baktığımızda paritede bugün yaşanan tepki alımlarının devamında 1,0590 ve 1,0630 dirençleri takip edilebilir. Özellikle 1,0630 ana direnci önemli olacaktır. Geri çekilmelerde ise haftalık kapanışın 1,0490’ın altında olması durumunda önümüzdeki hafta 1,0360 hedefli fiyatlamalar görebiliriz.
USDTRY
TL kanadında bugün TÜİK’in açıkladığı TÜFE rakamları takip edildi. Şubat ayında yüzde 0.81 artış ile beklentileri aşan enflasyon rakamı yıllık bazda beklentilerin üzerinde yüzde 10.13’e yükseelerek 5 yıl üzerine ilk kez çift hanelere ulaşmış oldu. Veri ile birlikte TL, bugün gelişmekte olan para birimleri içeresinde en fazla değer kaybeden üçüncü para birimi oldu. Dün FOMC üyesi Brainard’ın bugün ise Cleveland FED Başkanı Mester’in açıklamaları piyasalarda oldukça şahin mesajlar bıraktı. Açıklamaların genel niteliği bilançoda küçültme planları üzerineydi. Bu noktada bilançoda gidilmesi planlanan küçültmenin olası bir faiz artırımı ile zamanlaması konuyu sıcak tutan en büyük etken. Teknik tarafa baktığımızda yukarı eylemin devam ettiği kurda 3.7530-3.7590 bandı hedef olabilir. Geri çekilmelerde ise 3.6500-3.6335-3.6000 seviyeleri takip edilebilecek destek noktaları olarak karşımıza çıkıyor.
GBPUSD
İngiltere’de Şubat ayı hizmet PMI endeksi beklentilerin ve bir önceki ayın altında 53.3 olarak açıklandı. İngiltere ekonomisinin belkemiği olan servis sektöründe yavaşlama sinyalleri görülüyor. Enflasyonun tüketici harcamalarındaki olumsuz etkisiyle beraber PMI endeksi son 5 ayın een düşük seviyesi olarak gerçekleşti. İngiltere Başbakanı May İskoçya2nın yeniden bir bağımsızlık referandumu düzenlemek istemesine ilişkin olarak Birleşik Krallıktan ayrılmak için ekonomik bir argüman olmadığını İskoçya hükümetinin bağımsızlık takıntısı olduğuna yönelik sert eleştiriler getirdi. ABD tarafında ise FED üyelerinden gelen şahin açıklamalar sonrasında dolardaki yükselişin durulduğunu görüyoruz. Bugün FED Başkanı Yellen ve FED Başkan Yardımcısı Fischer’ın yapacağı açıklamalar kuru yeniden hareketlendirebilir. Bunun yanı sıra ABD tarafında açıklanacak olan ISM imalat dışı PMI endeksi de oldukça önemli. Kurda teknik olarak ise satış baskısının hakim olduğunu görüyoruz. Aşağı yönlü hareketin devamında 1.2210-1.2200 bölgesi aşılırsa 1.2150 destek olarak çalışabilir. Toparlanmalarda ise 1.2250-1.2300 dirençleri takip edilebilir.
BRENT
Dünkü sert satış hareketinin ardından petrol fiyatlarında haftanın son işlem günü yatay bir seyir ile devam ediyor. Haber akışı bakımından zayıf bbir gün geçiriyoruz. Dün Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak’ın açıklamaları önemliydi. Rus bakan, ABD tarafında üretimin 2017 yılında 400-500 bin varil artacağını öngörürken, Mayıs ayında sona erecek anlaşmanın geleceğini konuşmak için henüz erken olduğunu ve üretim kesintisi anlaşmasının uzatılmaması durumunda Rusya’nın günlük petrol üretiminin 11 milyon varilin üzerine çıkabileceğini duyurdu. Öte yandan bugün ABD tarafında faaliyete geçen sondaj kuyusu sayısını takip edeceğiz. Son açıklanan rakam ile 602 olan sondaj kuyusu sayısında bu hafta da artış görülebilir. Teknik olarak ise 55 dolar denemesi yapan Brent petrolde tepki alımlarının sınırlı kaldığını görüyoruz. 55.00-54.85 aralığı aşağı yönlü geçilirse 54.50 ve 54.25 seviyeleri gündeme gelebilir. Toparlanmalarda ise 55.50 direnci aşılırsa 56 dolar denemesi görebiliriz.
ALTIN
Değerli metalde geri çekilme üst üste ikinci gününde de devam ediyor. 15 Mart’ta yapılacak Fed toplantısı öncesinde faiz artırımına gidilme ihtimalinin yüzzde 90’lara kadar tırmanması, altın fiyatlarını baskı altına almaya devam ediyor. Diğer taraftan ABD tarafından olumlu veri akışının devam etmesi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin kritik yüzde 2,50 seviyesini aşması, sarı metaldeki satış baskısının hacmini artırmasında etkili oluyor. Veri akışı bakımında ise bu akşam ABD’den açıklanacak olan PMI verileri ve Fed Başkanı Janet Yellen’ın söylemleri oldukça kritik olacak. Özellikle Yellen’ın faiz artırımı için Mart ayını işaret etmesi altındaki satış baskısının hız kazanmasına neden olabilir. Teknik olarak baktığımızda değerli metaldeki satış baskısının devamında 1220 dolar ilk destek olurken, aşılması durumunda 1211 dolar desteği takip edilebilir. Yukarı yönlü hareketlenmelerde ise 1235 ve 1242 dolar dirençleri önemli seviyeler.


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş