Akşam Analizi (Işık FX)

ADP Tarım Dışı İstihdam Verisi Beklentileri Karşılayamadı!
Avrupa kanadında siyasi ve küresel risk unsurlarından Brexit’e dair gelişmeler ön planda olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz gün Avrupa Birliği yetkililerinden; tartışmalı İrlanda sınır mekanizmasında İngiltere’ye imtiyaz verilmesi tartışılmasına rağmen AB’nin bu konu için sınırın kalkmaması gerektiğini savunması kritik nokta olarak karşımıza çıkmakta. Keza Brexit meselesinde önemli bir nokta olan sınır konusuna dair atılacak adımlar ve bu bağlamda gelebilecek açıklamalar önem arz etmektedir. Nitekim İngiltere Başbakanı Boris Jonhson’nın, Brexit için nihai planını bugün Avrupa Birliği’ne sunacağı ve bu planda; Kuzey İrlanda’nın 2025 yılına kadar Avrupa Birliği ile özel bir ilişki içinde olmasını öngördüğüne dair gelişmeler takip edildi. Günün devamında gelebilecek açıklamalar Pound varlıklarında olduğu kadar Euro varlıkları üzerinde de etkili olabilir. Zira geçtiğimiz gün Avrupa’da açıklanan PMI rakamlarında bir toparlanma sinyali vermesine rağmen genel görünüm itibariyle zayıf kalmaya devam etti. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin açıklanan datalar ve Euro Bölgesi’ndeki siyasi belirsizliklerin yaratmış olduğu koşullar sonucunda yatırımların artırılması amacıyla mali teşvikler uygulanması çağrısında bulundu. Son dönemdeki olumsuz görünümle ilgili açıklamalarda bulunan Almanya’nın öncü ekonomi kurumları da; Almanya’nın zayıf büyümesinin İmalat Üretimindeki yavaşlamanın önemli bir etken olduğu belirtilirken, 2019 GSYİH büyüme beklentisini yıllık bazda yüzde 0.8’den yüzde 0.5’e, 2020 yılı için büyüme tahminlerini ise yıllık bazda yüzde 1.8’den yüzde 1.1’e revize etmeleri dikkatleri çekti. Diğer taraftan ABD’de cephesine baktığımız da dün açıklanan ISM İmalat PMI ve İnşaat Harcamaları verileri sonrasında Atlanta FED’in, ABD ekonomisi için 3’ncü çeyrek GSYİH büyüme tahminini yüzde 2.1’den yüzde 1.8’e indirmesi kritikti. Bununla birlikte gün içinde açıklanan ADP Tarım Dışı İstihdam datası 140 bin beklentilere karşın 135 bin ile beklentileri karşılayamadı. Bu arada bir önceki Ağustos ayı ADP Tarım Dışı İstihdam rakamlarının da 195 bin seviyesinden 157 bin seviyesine revize edildiği açıklandı. Son günlerde ABD’de açıklanan datalardaki bozulma sonrasında FED’in Ekim sonunda gerçekleştireceği toplantıya kadar açıklanacak verilerin yanı sıra siyasi ve küresel risk unsurlarına dair gelişmeler kritik önem taşımakta. Günün devamında ABD’de açıklanacak Ham Petrol Stokları verisi takip edilecekken bunun dışında önemli bir veri akışı bulunmamakla beraber dikkatlerimiz AB Komisyonu Başkanı Juncker ile İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın görüşmesinde olacaktır. Bunların dışında küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları, İran Nükleer anlaşması gibi konulara dair gelebilecek haber akışları piyasalarda hareketliliğin artmasına neden olabilir.
EURUSD
Parite tarafına baktığımızda Avrupa’da açıklanan PMI rakamlarındaki olumsuz tablo genelinde dalgalanmalar oluşurken ABD’de açıklanan ISM İmalat PMI rakamlarının 2009 yılından bu yana en düşük seviyeleri gerilemesi fiyatlamaları tersine çevirmişti. Bugün ise özellikle Avrupa siyaset arenasında Brexit merkezli gelişmeler dalgalanmalara neden oldu. Bunun dışında ABD kanadında gün içinde takip ettiğimiz ADP Tarım Dışı İstihdam rakamları piyasa beklentilerinin altında gerçekleşirken paritedeki toparlanma hareketine destek oldu. Günün devamında önemli bir veri akışı bulunmazken küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları, Brexit, İran Nükleer Anlaşması gibi konulara dair gelebilecek haber akışlarının yanı sıra majör merkez banka yetkililerinden gelebilecek açıklamalar parite fiyatlamalar açısından belirleyici unsur olarak karşımıza çıkabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1.0950, 1.0990, 1.1040, 1.1080, 1.1115
Destekler: 1.0895, 1.0840, 1.0810, 1.0780, 1.0750
USDTRY
Kurda bir süredir ABD-Türkiye ilişkilerinin düzeleceğine dair ortaya çıkan TL lehine işlemler, dün itibariyle yerini negatifliğe bırakmıştı. Öyle ki; her ne kadar 17 aydır kritik eşiğin altındaki Türkiye İmalat PMI’ının 50 seviyesine yükselmesine karşın, küresel çapta açıklanan birçok İmalat PMI’ının zayıflığı işaret etmesi ve bu bağlamda Dünya ekonomisine dair resesyon endişelerinin yeniden canlanmasıyla; gelişen ülke para birimleri üzerinde oluşan baskıdan TL de nasibini aldı. Ayrıca, Suriye’nin kuzeyindeki güvenli bölge konusuna dair herhangi bir adımın atılmaması ile Türkiye’nin tek taraflı adımlar atabileceğine dair açıklamalar da TL üzerinde baskı unsuruydu. Yeni güne yine; küresel risk unsurlarının da etkisiyle TL açısından negatif fiyatlamalar ile başladık. Dolar Endeksi’nde oluşan geri çekilmeler ile kur üzerinde de aşağı yönlü hareketler ortaya çıkarken, uzunca bir süre sonra Volkswagen aracılığıyla Türkiye’ye yönelik doğrudan yatırım gelmesi de ABD’de açıklanan ADP Özel Sektör İstihdam datasının beklentilerden kötü gelmesi ile birlikte TL lehine işlemleri destekledi. Günün kalanında yine; iç ve dış taraftaki risk unsurlarının durumunu takipte olacağız. Ayrıca, yurtiçinde yarın açıklanacak olan enflasyon verilerine dair öngörüler de TL varlıkları açısından kritik olup, kurda oynaklıklara neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.7500, 5.7850, 5.8225, 5.8500, 5.8840
Destekler: 5.7000, 5.6775, 5.6420, 5.6150, 5.5760
GBPUSD
Dün akşam saatlerinde açıklanan ABD ISM İmalat PMI’ının son 10 yılın en kötü rakamını gerçekleştirmesi sonrası toparlanan parite bugün İngiltere’den gelen kötü İnşaat PMI’ı sonrası tekrardan baskı altında kaldı ve günün ilk seansında satış yönlü işlemler artış gösterdi. Öte yandan Brexit tarafında backstop konusunda yaşanan tartışma ortamı da paritedeki satış yönlü işlemleri destekledi. Günün 2.seansında ABD’den takip ettiğimiz olumsuz ADP Tarım Dışı İstihdam Raporu sonrasında ise gün içinde yaşanan satış yönlü hareketler kısıtlandı ve tekrardan toparlanma hareketleri görüldü. Günün geri kalanında ise önemli bir veri akışı beklemiyor. Ancak özellikle Brexit konusunda gelecek ekstra açıklamalar parite fiyatlamalarında önemli olabilir. Ayrıca küresel risk olarak takip ettiğimiz ticaret savaşlarının yanı sıra yerel FED başkanlarının açıklamaları da fiyatlamalarda ön plana çıkabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1.2275, 1.2300, 1.2335, 1.2380, 1.2415
Destekler; 1.2240, 1.2200, 1.2185, 1.2150, 1.2100
BRENT PETROL
Dün hem ABD hem de Euro Bölgesinden gelen zayıf imalat PMI rakamları ile büyüme endişelerine dair seslerin yükselmesi ile baskı altında kalan petrol fiyatlarının bugün de benzer hareketler sergilediği gözlemlendi. Haber akışında güne 14 üye ülkeye sahip OPEC’in üretim kapasitesi olarak 11. Ülke konumunda olan Ekvator’un OPEC’ten çekileceğini açıklamasıyla ile başladık. Bunun dışında, İran Enerji Bakanı Bijen Namda Zengene, enerji piyasasının müdahalelerden korunması için siyaset dışı olması gerektiğini belirtirken OPEC’in olağanüstü toplanmasına ihtiyacı olmadığı ve Suudi Arabistan’a saldırılar sonrasında petrol piyasasının normale döndüğünü kaydetti. Nitekim Aramco’ya yapılan saldırılar sonrası beklenenden daha çabuk toparlanan petrol üretim rakamlarına bakıldığında Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz Bin Salman’ın müşterilere verdikleri sözleri yerine getirdiklerini açıklaması önemliydi. Öte yandan Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak, 2019 yılında 1 milyon varil/gün olması beklenen global petrol talebi büyümesinin 2020 yılında 1.4 milyon varil/güne yükseleceğini tahmin ettiklerini belirtti. Novak ayrıca, OPEC ile yapılan global üretim anlaşması çerçevesinde üretim kısıntısının geçici olduğunu ve tam olarak taahhütlerinin devam ettiğini söylerken petrol talebinde bu yıl mevsimsel bir artık görmediklerini vurguladı. Günün kalanı için Enerji Bilgi İdaresi (EIA) tarafından açıklanacak ABD ham petrol stokları ve üretim rakamları takip edilecekken ayrıca OPEC üyelerinden gelecek açıklamalar da kritik olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 59.20, 59.50, 59.80, 60.25, 60.50
Destekler: 58.75, 58.40, 58.10, 57.80, 57.50
ONS ALTIN
ISM imalat PMI verisinin 2009'dan bu yana görülen en düşük seviyede gelmesi sonrasında FED'e tepki gösteren ABD Başkanı Donald Trump, FED'in faiz oranlarını çok yukarıda tuttuğunu savunurken güçlü doların ABD'de imalatçılara zarar vermekte olduğunu öne sürdü. Nitekim veri ile beraber küresel piyasadaki büyüme endişeleri daha da gün yüzüne çıkarken Dolar endeksinde de derin satışlar ve risk iştahının azalmasıyla değerli metalde yükselişler görülmüştü. Bunun dışında Atlanta FED’in dün açıklanan veriler sonrasında ABD ekonomisi için 3'ncü çeyrek GSYH büyüme tahminini yüzde 2.1’den yüzde 1.8’e aşağı yönlü revize ettiğini de belirtelim. Bugün de bu hareketlerin devamı görülürken ayrıca Britanya Başbakanı Boris Johnson, Brexit için nihai planını bugün Avrupa Birliği'ne sunacak olması ve AB’in buna karşı nasıl bir adım atacağı da merak konusu. Veri akışında ise gün içinde açıklanan ABD Eylül ayı ADP tarım dışı istihdam değişikliği sayısı 135 olarak gerçekleşti ve beklentileri karşılayamadı. Veri ardından 1490 testi yapan sarı madenin bu seviye üzerindeki kalıcılığı önemli olabilir. Günün geri kalanında FOMC üyelerinin konuşmaları yer alırken ayrıca Brexit ve ticaret görüşmelerine ilişkin gelecek mesajlar da volatiliteyi artırabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1494, 1497, 1502, 1507, 1512
Destekler: 1488, 1484, 1480, 1477, 1472

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş