Akşam Analizi (Işık FX)

ABD Başkanı Trump Kongrede Detay Vermedi
ABD Başkanı Trump'ın kongrede yaptığı ilk konuşmada, piyasaların uzun süredir beklediği maliye politikası hakkında beklenen detayları vermedi. Trump konuşmasında daha birleştirici bir üslup kullanarak seçim vaatlerini yineledi. Altyapı harcamalarında 1 trilyon dolar bütçe öngören Trump ödemenin bütçe açığı kabartılmadan nasıl yapılacağı konusuna değinmedi. Trump, göçmen kanunlarının yürürlüğe girmesiyle ücretlerde artış olacağını savunurken milyonlarca iş yaratacağını iddia etti. Uzun süredir tartışılan bir diğer konu ise sınır vergisi. Sınır vergisiyle beraber özellikle petrol ve otomobil üreticileri için girdi fiyatlarının artması tüketici fiyatlarında ciddi yükselişlere neden olabilir. Trump'ın konuşması piyasayı fazla oynatmadı ancak FED üyelerinin sözlü yönlendirmeleriyle Mart ayı için faiz artırımı yeniden gündeme geldi. San Francisco Fed Başkanı Williams Mart ayında faiz artırımının ciddi bir şekilde dikkate alınacağını ve FED'in tam istihdam ve enflasyon hedefine ulaştığını ifade etti. Ekonominin aşırı ısınmasının sürdürülebilir olmadığını ve FED'in ayağını gazdan çekmesi ve kademeli olarak faiz artışına gitmesi gerektiğini söyledi. Bu sene oy hakkı bulunmaya Williams faiz artışına gidilse de ekonomideki olumlu gidişatın devam edeceğine inandığını söyledi. Mart ayı faiz artırımı ihtimalleri ise yüzde 34'ten yüzde 70 seviyesine kadar çıktı.
Yurtiçinden Olumlu Veri Akışı
Türkiye imalat sektörü Şubat ayı PMI endeksi 49.7 seviyesine yükseldi. Ocak ayında 48.7 olarak gerçekleşen veri sektördeki daralmanın yavaşladığına işaret ediyor. Bir diğer olumlu gelişme ise Bloomberg tüketici güven endeksindeki yükseliş oldu. Eylül ayında başlayan 5 aylık düşüş sonrası tüketici güveninde ilk defa iyileşme görüldü. TÜİK'in Cuma günü açıklayacağı veriler öncesinde İstanbul Ticaret Odasının açıkladığı rakamlara göre gıda fiyatlarındaki artışın devam ettiği ancak önceki aylara göre ılımlı bir hızda arttığı görülüyor.
EURUSD
Geride bıraktığğımız günde ABD başkanı Trump'ın kongre önünde yaptığı ilk konuşmayı takip ettik. Trump 1 trilyon dolarlık altyapı harcaması, savunma bütçesini artırma ve yeni vergi planı sözlerini yineledi ancak piyasaların beklediği detaylar henüz gelmedi. Trump'tan beklenen etki ise FED tarafından geldi. San Francisco FED Başkanı Williams Mart ayında faiz artışının dikkate alınacağını belirtirken kademeli faiz artışının ekonomideki iyi gidişatı bozmayacağını savundu. Euro Bölgesinden ise imalat PMI endeksi beklentilerin altında kalarak 55.4 olarak açıklandı. Almanya tarafında da imalat PMI endeksi bir miktar beklentilerin ve bir önceki ayın gerisinde kaldı. Almanya işsizlik oranı yüzde 5.9 olarak değişmezken işsizlik oranı değişiminde ise beklentilerin üzerindeki 14 binlik azalış olumlu bir tablo çiziyor. Kurda teknik olarak ise 1.0530 bölgesinde fiyatlanan harekette aşağı yönlü hareketin ivme kazanması durumunda 1.0500-1.0470 destekleri takip edilebilir. Toparlanmalarda ise 1.0550-1.0570-1.0600 güççlü direnç seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor.
USDTRY
Küresel piyasaların Donald Trump tarafından beklediği konuşma bu sabaha karşı gerçekleşti. Ancak beklentilerin aksine tutumlu yaklaşımda bulunan ABD Başkanı'nın özellikle vergi reformu ve ekonomi politikalarına ilişkin herhangi bir ipucu bırakmaması, akabinde FED'in Mart ayında faiz artırım ihtimallerinin yüzde 60-70 aralığına kadar yükselmesinin TL kanadında olumsuz bir etki bıraktığını söyleyebiliriz. Bu bağlamda gözler şimdiden bu ay içerisinde gerçekleşmesi beklenen FED toplantısına çevrilmiş durumda. Gün içerisinde Türkiye'den gelen Şubat ayı imalat endeksi (PMI) rakamları takip edildi. Şubat ayı PMI, 48.2'lik beklentinin üzerinde 49.2 seviyesinde açıklanarak Ekim ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış oldu. Teknik olarak baktığımızda bir süredir takip ettiğimiz aşağı yönlü kanalın paritenin boğa piyasasına girmesiyle 3.65 direncini test ettiğini görüyoruz. Bu bölgenin aşılmasıyla hedef aralığımız 3.6700-3.7000 bandına ulaşşabilir. Geri çekilmelerde ise fiyatlamalar 3.6000 seviyesine kadar gelebilir. Hareketliliğin devam etmesi halinde ise 3.5500-3.5100 seviyeleri destek görevi görebilir.
GBPUSD
İngiltere'de Şubat ayı imalat sektörü PMI endeksi 54.6 ile beklentilerin altında açıklandı. Bir önceki ay 55.9 olan endeks sektördeki genişlemenin bir miktar yavaşladığına işaret ediyor. Brexit gündeminde ise AB'den resmi olarak çıkışı sağlayacak olan 50. madde için hazırlanan yasa tasarısı görüşmeleri var. Avam Kamarasında herhangi bir değişikliğe uğramayan yasa tasarısı Lordlar Kamarasında görüşülüyor. Parlamentonun bu kanadında tasarıya İngiltere'de yaşayan AB vatandaşlarının korunmasına müzakerelerde öncelik verilmesi ile ilgili bir madde eklenmek isteniyor. Yasada gerçekleşecek herhangi bir değişikliğin Avam kamarasında yeniden oylanması ve müzakerelerin gecikmesi demek. Teknik olarak ise kurda satıcılı seyrin devamında 1.23 seviyesi kırılırsa 1.2250-1.2200 seviyeleri düşüşe destek olabilir. Toparlanmalarda iise 1.2350-1.2370-1.2400 dirençleri gündeme gelebilir.
BRENT
Petrol fiyatlarında inişli çıkışlı görünümün hakim olduğu bir gün geçiriyoruz. OPEC'e yönelik karışık haber akışı beraberinde de karışık fiyatlamaları getiriyor. Piyasanın gündeminde ise OPEC ve OPEC dışı üreticilerin yapmış olduğu anlaşma yer alıyor. Aralık ayında yapılan anlaşma gereği üreticiler toplamda 1.8 milyon varile yakın kesintiye gitme sözü vermişti. Anlaşmanın geçerlilik süresi ise 6 ay olarak belirlenmişti. Mayıs ayında sona erecek anlaşmanın yılın ikinci yarında da devam edip etmeyeceği ise hala belirsizliğini koruyor. Daha önceden anlaşmanın uzatılmasının gereksiz olduğunu belirten Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri fikir değiştirerek, yatırımların artması adına petrol fiyatlarının 60 doların üzerine çıkması gerektiğini açıkladı. İran tarafı ise henüz anlaşmanın uzatılmaması gerektiği konusunda tavrını değiştirmedi. Birbirine zıt bu iki kutbun Mayıs ayına kadar takınacağı tavır, anlaşmanın geleceği açısından bellirleyici olacaktır. Teknik olarak ise 57 dolara yakın seyreden Brent petrol, satış baskısının hacmini artırması ile yönünü tekrardan aşağı çevirdi. 56.60 desteği kırılırsa 56.30 ve 56.00 seviyeleri gündeme gelebilir. Toparlanmalarda ise 57 dolar direnci aşılırsa 57.30 ve 57.60 seviyeleri takip edilebilir.
ALTIN
Donald Trump'ın günün ilk saatlerinde yaptığı konuşmanın ardından dolar tarafında meydana gelen yükseliş hareketi ve Mart ayına yönelik faiz artırım ihtimalinin güçlenmesi, altın fiyatlarını baskı altına alan etken olarak ön plana çıktı. Diğer taraftan ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 3'ün üzerinde yükseliş göstermesi değerli metaldeki aşağı yönlü hareketin ivme kazanmasına neden oluyor. Veri akışı açısından baktığımızda bugün ABD tarafından açıklanacak olan PMI verileri ile FOMC üyesi Kaplan'ın konuşması altın fiyatlarındaki hareketliliğin artmasına neden olabilir. Teknik olarak değerli metaldeki satış baskısının devamında 1236 ara destek olarak takip edilebilir. 1236'nınn aşılması durumunda ise 1230 dolar kritik destek seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Yukarı yönlü hareketlenmelerde ise 1247 ve 1252 dolar seviyeleri direnç olarak takip edilebilir.




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabillir.