Akkuyu Nükleer/Zoteeva: Akkuyu'da ilk ünitenin 29 Ekim 2023'e kadar devreye alınması için çalışıyoruz- bloomberght.com

bloomberght.com internet sitesinde yayınlanan habere göre; Akkuyu Nükleer Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Anastasia Zoteeva'nın Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada şu ifadeler öne çıktı.

İlk olarak nükleer kulübe girmek, bir ülkeye sanıyorum ki, teknik bir lider olma onurunu bahşediyor. Tabii elbette, ekonomi çok çok fazla gelişecek, kalkınacak. Çünkü bu stabil bir enerjidir ve fiyatları öngörülebilir. Teknoloji, bilim aynı şekilde çok çok gelişim sağlayacak. Size bir örnek vermek isterim. Bir yerlileştirme programımız var Türkiye’de projemiz ile alakalı olarak. Nükleer şartnamenin yüksek standartlarını karşılayabilmek için tabii ki bütün Türk üreticilerinin de özel alanlarda lisansının olması gerekiyor. Ve, TSE birlikte çalışarak onlar için özel bir program hazırladık. Ki, bu sayede Türk şirketleri de yüksek standartlara uyabilsin, bunları karşılayabilsin ve buna uygun olarak da üretim yapabilsin. Aslında bu enstitü bir bilim enstitüsüdür. Ve bizimle birlikte yine bir program geliştiriyorlar şuan nükleeri öğrenmeye yönelik. Çünkü bu çok yüksek bir teknoloji gerektiren bir şey. Bilim tarafı böyleydi. Eğitim tarafına da dönelim tabii ki. Mevcut olarak 143 öğrencimiz Rus Nükleer Fizik Enstitüsü’nden mezun oldu. Ve şimdi bu öğrencilerimiz, Akkuyu’da çalışıyor fakat bizim nükleer güç santralimizin işletme ömrü 60 yıldan fazla olacak. Tabii, çok fazla Türk genci hatta şu an çocuk olanlar dahi geleceğin nükleer fizikçileri olacaklar. Tabii bu da elbette, ülkenin entelektüel potansiyelini artırabilecek bir şey. Bununla birlikte şu da var ki, bölgeyi aklımızdan çıkarmamamız gerekiyor. Bunu, unutmamamız gerekiyor. Örneğin, Rusya’da, bir güç santralinin etrafında, belki de 10 bin kişiye istihdam sağlar olacak hizmetler tarafında, olacak alt tapı tarafında. Tarımda yine aynı şekilde, restoranlarda, mağazalarda, dükkânlarda, orada gerekli olan her imkân için istihdam olacak tabii ki. Novovoronej Nükleer Güç Santrali’mizi örnek vereyim size. O, 1964’te inşa edildi ve 1959 yılında sanıyorum ki, ufak çalışma alanları oluşturulmaya başlanmıştı. Çalışanlar, işçiler inşaat için oraya gelip orada yaşamaya başladılar. Ve şimdi 6 ünite var orada. Ve bu nükleer güç santralinin etrafında büyük bir şehir oluşmuş durumda. 30 bin insan yaşıyor. Bunu hayal edebiliyor musunuz? Bu sebeple, bu yüzden bunun muazzam bölgenizin geleceği olacağını düşünüyorum, bu fikirdeyim. Benim için, kişisel bir onurdur bu. Bunun nasıl geliştiğini nasıl büyüdüğünü görmek. İnsanların daha da fazla, bu tarz mega projelerle etkileşime geçtiğini görmek benim için bir onurdur. Gerçekten de her iki ülke için de iyi bir şey bu.

"Akkuyu'da ilk ünitenin 29 Ekim 2023'e kadar devreye alınması için çalışıyoruz"
Nükleer güç santralimizin ilk ünitesinin Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını kutlayacağımız 29 Ekim 2023 tarihine kadar devreye alınması için çalışıyoruz.

 
 Sözkonusu habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.bloomberght.com/akkuyu-nukleer-genel-muduru-ilk-kez-bloomberg-ht-ye-konustu-2274234



Diğer Haberler
TESLA: ÇİN HÜKÜMET BİRİMLERİNİN YÖNLENDİRMELERİNİ KABUL EDİYORUZ VE ÇİN YASALARINA KESİNLİKLE UYACAĞIZ
COVAXX'İN COVID-19 AŞISI UB-612, 1. FAZ KLİNİK DENEMEDE KATILIMCILARIN TAMAMINDA NÖTRALLEŞTİRİCİ ANTİKORLARI SAĞLADI
TESLA, BITCOIN'İ ÖDEME ARACI OLARAK KABUL ETMEYE HAZIRLANIYOR -BN -BN/ BLOOMBERG HT
TESLA, YENİ POLİTİKASI KAPSAMINDA 1,5 MİLYAR DOLARLIK BITCOIN YATIRIMI YAPTI -BN/ BLOOMBERG HT
ALMANYA SAĞLIK BAKANI: 15 ŞUBAT'TAN İTİBAREN NORMALE DÖNMEYECEĞİZ
İNGİLTERE BAŞBAKANI JOHNSON: (SINIR KONTROLLERİ) ÜLKEDE ENFEKSİYON ORANI DÜŞTÜĞÜNDE GÖRÜŞECEĞİZ
İNGİLTERE BAŞBAKANI JOHNSON: (ASTRAZENECA AŞISI) KULLANDIĞIMIZ TÜM AŞILAR ÖLÜM VE CİDDİ HASTALIKLARDAN KORUNMADA ETKİLİ
İNGİLTERE BAŞBAKANI JOHNSON: AŞILAR ÇIKIŞ YOLU SUNACAK
ALMANYA SAĞLIK BAKANI: 3 AŞI DA ETKİLİ ÇÜNKÜ CİDDİ VAKALARI ÖNLEMEYE YARDIMCI OLUYORLAR
İNGİLTERE BAŞBAKANI JOHNSON: KULLANDIĞIMIZ TÜM AŞILARA ÇOK GÜVENİYORUZ
Facebookta Paylaş