Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
Akfen Yenilenebilir Enerji Operasyon Direktörü Eren Yiğit, Macaristan'da düzenlenen HUMDA Macaristan Mobilite Geliştirme Ajansı Yaz Üniversitesi etkinliğinde Yeşil Hidrojen alanındaki gelişmeleri ve Türkiye'nin bu alandaki potansiyelini değerlendirdi.
Yeşil Hidrojen'in hem Türkiye'nin enerji bağımsızlığına katkı sağlayacağına hem de sürdürülebilir bir gelecek için önemli bir adım olacağına dikkat çeken Yiğit, "Ülkemizin güneyinde endüstri ve ulaşım alanlarında kullanılmak üzere yıllık 500 ton Yeşil Hidrojen üretmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.
Artan çevresel kaygılar, karbon emisyonlarını azaltma hedefleri ve temiz enerjiye olan talep nedeniyle enerji alanında dünyada hızla büyüyen yeni bir trend olarak kabul edilen Yeşil Hidrojen'in gelecek dönemde Türkiye'nin enerji bağımsızlığına katkı sağlayacağı öngörülüyor.
Dünyada hidrojen teknolojisi alanında çalışmalar yürüten temsilcileri bir araya getiren Macaristan'ın İnovasyon ve Teknoloji Bakanlığı yapısı HUMDA (Mobilitede Yeşil Kalkınma Ajansı) etkinliği ülkenin başkenti Budapeşte'de gerçekleştirildi.
Macaristan Enerji Bakanlığı, Enerji ve İklimden Sorumlu Devlet Sekreteri ve HUMDA CEO'su Dr. Virág Mészáros'un açılış konuşmalarıyla başlayan programda üst düzey sunumlar gerçekleşirken ulusal ve uluslararası deneyimlerin paylaşılmasına yardımcı olan yuvarlak masa tartışmalarına yer verildi.
"TÜRKİYE KONUMU VE ENERJİ
ERİŞİLEBİLİRLİĞİNDE AVANTAJLI DURUMDA"
Etkinlikte konuşan Akfen Yenilenebilir Enerji Operasyon Direktörü Eren Yiğit, Yeşil Hidrojen alanındaki gelişmeleri, Türkiye'nin bu alandaki potansiyelini ve gelecek hedeflerini anlattı.
Uluslararası araştırmalara göre gelecekte tüm dünyada Yeşil Hidrojen talebinin neredeyse tüm sektörlerde önemli ölçüde artacağının öngörüldüğüne vurgu yapan Eren Yiğit, endüstri ve ulaşım sektörlerinin öne çıkmasıyla Avrupa'nın bu talebi karşılamak için hidrojenin yüzde 40'ını büyük ölçekli projeler geliştirebilen ve üretim kapasitesine sahip ülkelerden ithal etmesi gerektiğinin öngörüldüğünü anlattı.
"Türkiye, yenilenebilir enerji üretimi açısından benzersiz bir konuma sahip. Rüzgâr ve güneş enerjisi potansiyelinin yanı sıra jeotermal ve hidroelektrik gibi geniş bir enerji karışımından yararlanarak enerji erişilebilirliğinde karşılaştırmalı bir avantaja sahip. Yeşil hidrojen ise hem Türkiye'nin enerji bağımsızlığına katkıda bulunacak hem de sürdürülebilir bir geleceğe önemli bir adım teşkil edecektir." ifadelerini kullanan Eren Yiğit, Türkiye'nin bu alanda öne çıkacağının altını çizdi.
"YILLIK 500 TON YEŞİL HİDROJEN
ÜRETMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ"
Akfen Yenilenebilir Enerji'nin yeni iş alanlarını ve fırsatları büyüme hedefleri doğrultusunda takip eden bir firma olduğuna dikkat çeken Eren Yiğit, Yeşil Hidrojen üretimi konusunda hedeflerine de değindi.
Yiğit, "Akfen Yenilenebilir Enerji olarak tamamen yenilenebilir enerji üreten bir şirketiz ve Yeşil Hidrojen üretiminde önemli bir oyuncu olmayı hedefliyoruz. Hidrojen üretimi, taşınması ve dağıtımında fırsatlar geliştirerek Türkiye'de bir hidrojen ekonomisi yaratmayı amaçlıyoruz. Bu vizyonla, Türkiye'nin güneyinde geliştirmeyi planladığımız Yeşil Hidrojen üretim projesi için ön araştırma ve geliştirme çalışmalarına başladık. Bu proje kapsamında, endüstri ve ulaşım alanlarında kullanılmak üzere yıllık 500 ton Yeşil Hidrojen üretmeyi hedefliyoruz" ifadelerine yer verdi.
Akfen Yenilenebilir Enerji Hakkında:
Akfen Holding, temellerini 2007 yılında attığı Akfen Yenilenebilir Enerji A.Ş. bünyesinde tamamı yerli ve yenilenebilir kaynaklardan oluşan, sürdürülebilir enerjiye yatırım yapan Türkiye'nin ilk yenilenebilir enerji platformunu hayata geçirdi. 2016 yılında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Uluslararası Finans Kuruluşu'nun (IFC) şirkete ortak olarak katılmış olup, 18.01.2023 tarihinde gerçekleştirilen pay devri sonrasında Akfen Holding, Şirket'in paylarının tamamının sahibi oldu. Akfen Yenilenebilir Enerji'nin Türkiye'nin 18 ilinde her teknoloji için en uygun doğal kaynaklara sahip bölgelerde konumlandırılan tamamı yenilenebilir kaynaklardan oluşan ve kaynak bazında dengeli yaklaşık 700 MW gücündeki hidro, rüzgâr ve güneş elektrik üretim portföyü bulunuyor. Akfen Yenilenebilir Enerji'nin, Mart 2023'te gerçekleştirilen halka arz sonrasında, halka arz edilen şirket payları (toplam sermayenin %33,5'i) 16.03.2023 tarihinden itibaren Borsa İstanbul'da AKFYE kodu ile işlem görmeye başlamıştır.