(Ahlatcı Yatırım)

ABD ve AVRUPA ENDEKSLERİNDE DÜŞÜŞ BASKISI SÜRÜYOR..
ABD hisse senetleri Salı günü itibariyle üst üste üçüncü seansta düşüşle kapattı. Buna sebep ise teknoloji hisselerinin satışlarına devam etmesi oldu. Tesla hisse senedinin S&P 500'e dahil edilmesinden sonra endeksler en büyük günlük düşüşünü yaşadı. Nasdaq %4,11 ile en sert düşüşle günü kapatan endeks oldu. S&P 500 endeksi %2,78, Dow Jones ise %2,25 düşüş yaşadı. Teknoloji şirketleri bir kez daha endeksleri %2'den fazla düşüşle aşağıya çekti ve Mart ortasından bu yana sektör için en kötü üç günlük performansı yaşattı. Bu son düşüşe rağmen, sektör yılın en iyi performansını göstermeye devam ediyor. Dün ayrıca Petrol fiyatlarının 40 doların altına düşmesiyle enerji hisselerinde düşüş meydana geldi.
Avrupa borsaları ise teknoloji şirketlerinin değer kayıpları ve İngiltere'nin Avrupa Birliği'ni ticaret anlaşması olmadan terk etme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu korkusuyla Salı günü düştü. En büyük düşüşler arasında enerji firmaları ve teknoloji hisse senetleri yer aldı. Almanya'da DAX 30 endeksi günü yüzde 1,01 düşüşle 12.968,33 seviyesinden kapandı. İngiltere'de FTSE 100 endeksi günü yüzde 0,12'lik düşüşle 5.930,30 seviyesinden tamamladı. Wall Street'teki teknoloji firmaları geçen haftadan itibaren satışları derinleştirirken, Avrupa teknoloji hisseleri % 2,1 düşüşle önceki seans kazancının bir kısmını geri verdi.
Salı günü güvenli liman olarak talep gören ABD Doları, Wall Street'teki satışlarla risk iştahının azalmasıyla birlikte Brexit ile ilgili yenilenen endişeler nedeniyle sterline karşı kazanımlar karşısında dört haftanın zirvesine tırmandı.
Avrupa Birliği'yle İngiltere arasındaki Brexit görüşmelerinin yeni turu dün başlarken, Londra birlikten anlaşma olmadan çıkma hazırlıklarına yoğunlaştırdığı uyarısında bulundu. Görüşmeler, her iki tarafın 1 trilyon dolarlık ticari ilişkileri düzenleyecek kurallar üzerinde çekişmelerin yaşandığı bir ortamda yürütülüyor. İngiliz para birimi Sterlin’in değer kaybetmesi ve borsaların düşmesi, kriz havasını arttırdı. Öte yandan Financial Times gazetesi, İngiltere hükümetinin hukuk dairesi başkanının Başbakan Boris Johnson ile anlaşmazlığa düşmesi üzerine istifa ettiğini bildirdi. AB'nin 16 trilyon dolar, İngiltere'nin ise 3 trilyon dolarlık ekonomileri arasındaki ayrılma sürecinin çalkantılı geçme olasılığı, İngiliz para biriminin değerinin, anlaşmazlığın daha da artacağı beklentileri üzerine, son iki haftanın en düşük seviyesine gerilemesine neden oluyor.
Dün ayrıca sert hareketlerin gözlendiği diğer emtia petrol oldu. Petrol vadeli işlemleri de Salı günü sert bir şekilde düştü, Brent Haziran ayından bu yana ilk kez 40 $/varilin altına düştü ve Suudi Arabistan'ın Ekim satış fiyatlarını düşürmesi ve COVID-19 vakalarının birkaç ülkede toparlanmasının ardından ABD ham petrolü yaklaşık %8 düştü. Koronavirüs enfeksiyonları, enfeksiyon oranının aylardır kontrol altına alınmadığı Hindistan, İngiltere, İspanya ve Amerika Birleşik Devletleri'nin çeşitli bölgelerinde artıyor. Hastalıklardaki zayıf toparlanma küresel ekonomik toparlanmayı zayıflatabilir ve bu durum yakıt talebini azaltması ihtimali petrol fiyatlarında düşüşe neden oluyor.

BİST100

XU100 endeksi geçen günü %0.66 düşüşle 1.089,60 seviyesinde tamamladı. 12,3 milyar TL işlem hacminin gerçekleştiği günde bankacılık endeksi %0,68, sanayi endeksi ise %0,68 değer kaybetti. 200 günlük hareektli ortalaması üzerine geçişten sonra dün 1.103 seviyesini görerek 27 Temmuz’dan gelen düşüş trend direncini zorlayan endeks, global piyasalardaki satış baskısı ve içerideki jeopolitik gelişmeler ile TL’deki zayıflık sonucu düşüşe yöneldi. Yeni günde ABD endekslerindeki satıcıl hareketlerin devamı sonrası risk iştahı düşük kalmaya devam edebilir. Bugünkü işlemlerde yine hisse bazlı hareketlerin ön plana çıktığı, yine Yunanistan ve Fransa üzerinden yaşanacak gelişmelere odaklı fiytalamalar görebiliriz. Dış piyasalarda riskli varlıklara gelen satışlar devam ederse bu durumun da negatfi etkisi hissedilmeye devam edebilir.
Güne yükselişle başlayan ve gün içerisinde satış ağırlıklı seyir izleyen endeks günü yine negatif tarafta noktaladı. Endekste 200 günlük ortalama üzerinde bugün tutunmanın sürmesi durumunda 1.103 ve aşılabilirse 1.116 direnç seviyelerini takip edeceğiz. Gelebilecek satış baskısının yeniden artması halinde ise 1.087 ve 1.075 destek seviyeleri test edilebilir.
Destekler: 1.087 / 1.075 / 1.065
Dirençler: 1.101 / 1.116 / 1.130

VİOP 30 ENDEKS VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Ekim ayı vadeli endeks 30 kontratı haftanın ikinci işlem gününü %0,97 düşüşle 1.226,50 seviyesinde tamamladı. Önceki gün ABD vadelileri ve Asya endeksleri yurtiçi piyasaların açılışı öncesi negatif tarafta hareket etse de kontratın güne hafif pozitif tarafta başladığı gözlendi. Fakat gün içerisinde yurtdışı piyasalardaki olumsuz görünüm de etkisiyle satış ağırlıklı hareketlerin ön plana çıktığı gözlendi.Gözler bu hafta da Doğu Akdeniz üzerinden Yunanistan ile yaşanan gerilimde olmaya devam ediyor. Bir süredir bu konu ile ilgili yaşananlar TL varlıklar üzerinde baskı oluşturuyor. Bu duruma ek olarak küresel risk iştahının seyri de yakından izlenecek. Dünkü satışların bu gelişmeler üzerinden bugün de gerçekleşmesi durumuna karşı açılacak yeni işlemlerde dikkatli olunmalı.
Güne yükselişle başlayan ve gün içerisinde 1.242 seviyesini test eden kontrat günü risk iştahındaki düşüş nedeniyle negatif tarafta noktaladı. Kontratta 1,256 trend direnci altında satış baskısının sürmesi halinde 1.220 ve 1.207 destek seviyeleri test edilebilir. Kontratta tepki alımlarının devamı durumunda ise 1.245 ve 1.256 düşüş trend direnç seviyelerini takip edeceğiz.
Destekler: 1.220 / 1.207 / 1.200
Dirençler: 1.245 / 1.256 / 1.265

USDTRY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Eylül ayı vadeli USDTRY kontratı önceki işlem gününü %0.36 yükselişle 7.5335 seviyesinde tamamladı. Dolar/TL kuru 7.40 üzerinde tutunma sonrası tarihi zirvesini dün yine geliştirdikten sonra günü yükselişle tamamladı. Doğu Akdeniz gerilimi ve küresel bazda toparlanma gösteren dolar ile gelişmekte olan ülke para birimlerindeki değer kayıplarıyla birlikte birlikte dolar/TL kuru tarihi zirvesini geliştirirken kontrat tarihi zirve seviyelerini yine zorladı. Türk Lirası üzerinde baskının bir süre daha devam etmesi jeopolitik gelişmeler ve enflasyon, negatif reel faiz, cari açık, bütçe açığı gibi ekonomik gelişmeler bağlamında muhtemel görünüyor. Yeni işlem gününde jeopolitik gelişmeleri ve buna dayalı fiyatlamaları izlemeyi sürdüreceğiz. Türk Lirası’nın değer kaybı eğilimi bu gelişmeler eşliğinde devam edebilir.
Güne hafif düşüşle başlayan kontrat gün içerisinde yükselişini yükseliş isteğini ön plana çıkarttı ve günü artıda noktaladı. Kontratta TL değer kaybına bağlı olarak yükselişin sürmesi durumunda 7.5360 ve 7.5500 direnç seviyelerini takip edeceğiz. Olası geri çekilmeler yaşanması durumunda ise 7.4970 ve 7.48 destek seviyeleri söz konusu olabilir.
Destekler: 7.4970 / 7.4800 / 7.4650
Dirençler: 7.5360 / 7.5500 / 7.5700

ONS ALTIN VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Ekim ayı vadeli Altın kontratı, önceki işlem gününü %0.24 düşüşle 1.928 Dolar seviyesinde tamamladı. Altın fiyatları, hisse senedi piyasalarındaki satışların yatırımcıları güvenli limanlara sığınmaya yönlendirmesinin ardından Salı günü erken saatlerde iki haftanın en düşük seviyesinden yükseldi. Hisse senedi piyasalarında şu anda diplerin nerede olduğunu kestiremeyen yatırımcıların bir süredir düşüş eğiliminde olan Altın’a yönelmeleri sonucu satış baskısının hafif de olsa kırıldığı gözlendi. Bu görünüm ons Altın kontratında da kendisini gösterdi. 1.913 Dolar test edildikten sonra buradan tepki hareketi meydana geldi. Küresel hisse senedi piyasaları ve petrol fiyatları, teknoloji hisselerindeki keskin bir satış, Brexit belirsizliği ve koronavirüs vakalarındaki alevlenmelerle ilgili endişelerin ardından düşüş gösterdi. Bu fiyatlamanın devamı güvenli varlıklara talebin artış göstermesine neden olabilir.
Güne hafif yükselişle başlayan ve gün içerisinde satış yönlü bir seyir izleyen kontrat günü satıcılı seyirle noktaladı. Kontratta 1938 direnci altında tutunmanın sürmesi durumunda 1920 ve 1913 destek seviyeleri test edilebilir. 1938 direncinin üzerini görmemiz durumunda ise 1945 ve 1951 direnç seviyelerini takip edeceğiz.

Destekler: 1920 / 1913 / 1906
Dirençler: 1938 / 1945 / 1951

KAP HABERLERİ
MEGAP: Covid-19 Pandemi sürecinde Antibakteriyel Maske Kumaşı satışını yurt içi 18.628.421 TL, yurt dışı 258.779 USD olarak gerçekleştirdi.
SEKUR.E: paylarında 09/09/2020 tarihli işlemlerden (seans başından) 23/09/2020 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır.
NTHOL: KKTC'de faaliyet gösteren tüm Casinoları COVİD-19 önlemleri kapsamında 1 Ekim'e kadar geçici olarak kapatılacağını açıkladı.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş