Ağustos Ayı TÜFE Değerlendirmesi (Ahlatcı Yatırım)

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 1,12 bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 19,25 artış kaydetti. On iki aylık ortalamalara göre enflasyon oranı ise yüzde 15,78 olarak gerçekleşti.

TÜFE’de yıllık olarak en çok artış gösteren ana harcama grupları yüzde 29,00 ile Gıda ve alkolsüz içecekler en çok artış gösteren ana grup olurken yüzde 22,91 ile Ev Eşyası ve yüzde 21,76 ile Ulaştırma artış gösterdi. En az artış gösteren ana gruplarda değişiklik olmadı ve en az artış gösteren ana harcama grupları sırasıyla yüzde 1,79 ile Alkollü İçecekler ve Tütün, yüzde 4,79 ile Haberleşme ve yüzde 7,47 ile Giyim ve Ayakkabı oldu.

Ana harcama grupları aylık olarak incelendiğinde 2021 yılı Ağustos ayında yalnızca iki ana harcama grubu azalış gösterirken bu harcama grupları yüzde 3,08 ile Giyim ve ayakkabı ve yüzde 0,77 ile Ulaştırma oldu. En fazla artış gösteren ana harcama grupları ise, yüzde 3,18 ile Gıda ve Alkolsüz İçecekler, yüzde 2,27 ile Lokanta ve Oteller ve yüzde 1,38 Ev Eşyası oldu. Ağustos 2021’de endeks kapsamına alınan alınan 415 maddenin 307’sinde ortalama fiyatlarda artış gerçekleşti.

Çarşamba günü TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu önderliğinde yatırımcılarla gerçekleştirilen sunumda Temmuz ayında enflasyonun gıda fiyatlarındaki yükselişten kaynaklandığını ve fiyatlardaki yükselişlerde iklim değişikliğinin arz kesintilerine neden olması, emtia ve gıda fiyatlarındaki artış ve ekonominin tekrardan açılmasının etkili olduğu belirtilmişti. Politika faizinin enflasyonun üzerinde uygulanılıp uygulanmayacağına yönelik soruya ise gıda fiyatlarının ilerleyen dönemde koşulların iyileşmesiyle birlikte geri çekileceğini belirtirken manşet enflasyonun banka radarında olduğunu vurguladı. Ocak - Ağustos döneminde enflasyon oranına bakılacak olursa yüzde 11,65 ile son 15 yılın en yüksek ikinci oranına ulaşıldı. TCMB, 3. Enflasyon raporunda yıl sonu beklentisinin yüzde 14,10 olarak açıklamıştı. TCMB’nin yıl sonu hedefine ulaşması için ilerleyen dönemde tüketici fiyatlarında 245 puanlık bir artışın söz konusu olması gerekiyor. FED’in varlık alımlarının azaltılması, emtia fiyatlarındaki artışın devam etmesi ve delta varyantı kaynaklı vaka sayılarında görülen artışın ekonomik aktivite üzerindeki etkisini hesaba kattığımızda hedeften daha uzak bir enflasyonun oluşmasının muhtemel olduğunu söyleyebiliriz. Sonbahar itibariyle enerji fiyatlarında görülebilecek artış ve son zamanlarda ülke gündeminde önemli bir yere sahip olan konut kiralarındaki artış enflasyon üzerindeki baskıyı artırmaya devam edecektir. Ağustos ayı itibariyle enflasyonun politika faizi üzerinde açıklanması ile 23 Eylül’de gerçekleştirilecek olan TCMB PPK toplantı karar metninde tüketici fiyatlarının seyri ve uygulanan politika faizi ile ilgili hangi ifadelerin kullanılacağı merakla takip edilecek.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 8,2950 Satış: 8,3099 Euro Alış: 9,8492 Satış: 9,8669
BREZİLYA MERKEZ BANKASI BAŞKANI : ENFLASYONİST SÜRPRİZLER TÜM DÜNYA ÇAPINDA GERÇEKLEŞTİ
BREZİLYA MERKEZ BANKASI BAŞKANI: GSYH TAHMİNLERİNDE PİYASA REVİZYONLARI HALA MERKEZ BANKASI BEKLENTİLERİ DAHİLİNDE
BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN VERDİĞİ KREDİLER, 27 AĞUSTOS'TA HAFTALIK %0.25 ARTIŞ İLE 3 TRİLYON 783.8 MİLYAR TL
MEVDUAT BANKALARI TASFİYE OLACAK TÜKETİCİ KREDİLERİ 27 AĞUSTOS'TA HAFTALIK %0.63 ARTIŞ İLE 13 MİLYAR 908 MİLYON TL
BANKACILIK SEKTÖRÜ MEVDUAT VE FONLARI 27 AĞUSTOS'TA HAFTALIK %0.66 ARTIŞ İLE 4 TRİLYON 56.9 MİLYAR TL
Facebookta Paylaş