Ağustos 2020 Sanayi Üretimi (İş Yatırım)

V-tipi toparlanmanın ardından imalat sanayi büyümeye devam ediyor

Sanayi tarafında Temmuz ayında güçlenen büyüme, Ağustos ayında hız keserek devam etti. Sanayi üretimi mevsimsellikten arındırılmış seriye göre aylık bazda %3,4 (Temmuz: %8,5), takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre yıllık bazda %10,4 (Temmuz: %4,5) büyüdü. Açıklanan rakamlar Eylül başında açıklanan Ağustos ayı imalat PMI endeksi verisiyle (54,3) uyumlu olduğu için sürpriz değil.

Ara malı (%4,8, +2,1yp), sermaye malı (%3,7, +0,7yp) ve dayanıksız tüketim malı (%2,8, +0,7yp) kategorilerinde aylık büyümenin sürdüğünü, dayanıklı tüketim malları (%-4,6, -0,2yp) kategorisinde ise elektronik ve mobilya sektörlerindeki gerilemeden kaynaklı bir daralma görüyoruz. Yıllık bazda baktığımızda dayanıklı tüketim malları dahil tüm ana kategorilerde %10 civarı bir büyüme söz konusu.

Aylık bazda bakıldığında yüksek teknoloji üretim (%-1,3, -0,1yp) daha düşük teknolojili gruplara göre (%4,1 ortalama, +3,6yp) arkada kalmaya devam ediyor. Yüksek teknolojili üretim hacmi 2019 Ağustos seviyesinin %13 altında.

Sektör bazında aylık olarak bakıldığında diğer ulaşım araçları (%37,8, +0,5yp) ve motorlu kara taşıtları (%14,6, +0,7yp) en yüksek büyüme oranları ile öne çıkıyor. “Diğer ulaşım araçları kategorisi” gemi, tekne, lokomotif, uçak, askeri araç, motosiklet, bisiklet gibi araçlar ve ilgili teçhizatın imalatını içeriyor. Ağustos verisi kredi büyümesi ve virüs salgını kaynaklı trendlerin otomobil, motosiklet ve tekne üretimine pozitif etkilerini teyit ediyor.

Tekstil (%6,1, +0,6yp), ana metaller (%6,1, +0,5yp), deri (%5,9, +0,1yp), kauçuk ve plastik (%5,4, +0,2yp), kimyasallar (%5,2, +0,3yp) ve gıda (%4,7, +0,5yp) sektörleri aylık manşet oranın üzerinde büyüme kaydediyor.

Aylık bazda %17,3 daralarak manşet rakamı 0,3yp aşağı çeken bilgisayar ve elektronik ürünler imalatı Ağustos ayında en sert daralmanın görüldüğü sektör olarak öne çıkıyor. Bu cephede Mayıs ayından itibaren üretimin salgın öncesi seviyeleri geçtiğini, sonrasında da hep yüksek kaldığını görmüştük. Dolayısıyla daralmada yüksek baz etkisi önemli rol oynuyor. Makine onarımı (%-11,6, -0,3yp), metal cevheri madenciliği (%-2,6, -0,0yp), mobilya (%-1,8, -0,0yp) ve giyim (%-0,9, -0,1yp) sektörlerinde de aylık bazda daralma görüyoruz.

Genişleme bölgesinde kalan Eylül ayı PMI verisi (Ağustos: 54,3, Eylül: 52,8) ve 1,3yp artan imalat sanayi kapasite kullanım oranı (Ağustos: %73,0, Eylül: %74,3) sanayi üretiminin hız keserek büyümeye devam edeceğine işaret ediyor. TCMB’nin sıkılaşma hamleleri ve kış aylarında yoğunlaşacak salgın endişeleri sebebiyle Kasım’dan itibaren imalat tarafında yatay bir seyir öngörüyoruz.


İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                                 ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
PORTEKİZ'DE TÜFE EYLÜL'DE AYLIK %+1.0, YILLIK %-0.1
RUSYA'DA BÜTÇE AÇIĞI OCAK-EYLÜL'DE 1.78 TRLYN RUBLE -MALİYE BAKANI
RUSYA GÜMRÜK İDARESİ: TÜRKİYE MAVİ AKIM BORU HATTI ÜZERİNDEN DOĞAL GAZ ALIMINI AĞUSTOS'TA 3 KATINA ÇIKARDI: 1 MİLYAR METREKÜP
ALMANYA/ZEW: İNGİLTERE'NİN BİR TİCARET ANLAŞMASI OLMAKSIZIN AYRILMA OLASILIĞI GİBİ COVİD-19 VAKALARINDAKİ SON KESKİN ARTIŞ GELECEKTEKİ EKONOMİK BEKLENTİ HAKINDA BELİRSİZLİK ARTTIRIYOR
ZEW: AĞUSTOS VE EYLÜL'DE GÖZLENEN BÜYÜK COŞKU, YOK OLMUŞ GİBİ GÖRÜNÜYOR
Facebookta Paylaş