Ağaç İşleme Makine Sanayicileri/Toktaş: Çek ve senetlerin vadesinde ödenmesi esastı

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

 İbraz süresinin son günü 30 Nisan ile 31 Mayıs arasına isabet eden çeklerin bu tarihler arasında ödenmemesi halinde yasal takip başlatılamayacağı kararının suiistimale açık olmasından ötürü tüm piyasa oyuncularını olumsuz yönde etkileyeceğini belirten İsmet Toktaş; “Covid-19 pandemisinin başladığı günden bu yana devletimiz ekonomiyi canlı tutabilmek adına birçok destek paketi açıklamıştır. Bu destekler bizlere can suyu olmuş, ticari faaliyetlerimizi daha rahat sürdürmemize yardım etmiştir. Ancak bu yeni karar beklenmedik bir sürece zemin hazırlamaktadır. Karar sonrası Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan duyuruda, belirtilen tarihler arasında bankaya ibrazı halinde çek hesabı sahibinin hesabında çekin karşılığının bulunması kaydıyla çekin ödenmesi gerektiği, aksi takdirde 1 Haziran 2021 tarihinden önce karşılıksızdır işlemi yada yasal takip yapılmaması gerektiği bildirilmiştir. Yapılan duyuru kapsamında, çeklerin vadesinde ödenmesi ve ticari faaliyetlerin sekteye uğramaması hepimizin en büyük temennisidir. Bu noktada unutulmaması gereken önemli bir nokta da; bu kararın suiistimal edilmeye açık olduğudur. Kötü niyetli kişiler, kararın verdiği haklardan yararlanarak ödemelerini 1 Haziran tarihine kadar yapmamayı tercih edebilirler. Bu da yeni sorunları beraberinde getirecektir” dedi.
İsmail Toktaş; “Hizmet vermiş olan kurum ve kuruluşlar vadesinde kesinlikle ödemelerini almalıdır. Pandeminin yaratmış olduğu bu zorlu şartlarda, bu karar bizleri daha da zor duruma düşürmektedir. Vadeli ödemeler, ticaretin olmazsa olmazı konumundadır. Birçoğumuzun ilk olarak başvurduğu vadeli ödeme sistemi de bilindiği üzere çektir. Firmalar, finansal planlamalarını yaparken, çeklerin gününde ödeneceğini baz alarak hareket etmektedir. Bu kararla, oyunun kurulları beklenmedik bir şekilde değiştirilmiştir” diye konuştu.
Tahsil edilecek çeklerle, hammadde, aramalı ödemeleri yanı sıra kredi borcu, personel ücretleri, fatura ve birçok ödemeyi planlayan firmaların suiistimale açık olan bu karar nedeniyle nasıl hareket edeceklerini bilemediklerini belirten AİMSAD Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Toktaş; “Bu noktada, devletin çeklerini ödeyemeyen firmalara destek vermesi gerekmektedir. Alacaklının bu şekilde ticari bir kayba uğratılması doğru bir yaklaşım değildir. Vadesi gelen çekin ödemesini yapamayan firmalar için devletin alacaklıya ödemeyi gerçekleştirip, borçluyu kredilendirmesi çok daha mantıklı bir yaklaşım olacaktır. Böylece ödemeyi yapacak olan taraf zaman kazanmışken, alacaklı taraf da herhangi bir kayıpla karşı karşıya kalmayacaktır” dedi. Bu sürecin bizler tarafından yönetilebilmesi çok da mümkün gözükmemektedir diyen Toktaş; “Bu karar sadece alacak-verecek sürecini değil, tüm ekonomi girdilerinde sorunlar yaratabilecek konumdadır. ifadelerini kullandı.



Diğer Haberler
BREZİLYA'DA NOMİNAL BÜTÇE DENGESİ MART'TA -44.5 MİLYAR REAL (ÖNCEKİ: -41.0 MİLYAR REAL)
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 8,2311 Satış: 8,2459 Euro Alış: 9,9545 Satış: 9,9724
KOCA: TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMUMUZ YAPTIĞI İNCELEME VE DEĞERLENDİRMELER SONUNDA SPUTNİK V AŞISININ ACİL KULLANIMINA ONAY VERMİŞTİR
KOCA: BÖYLECE ÜÇÜNCÜ AŞI OLARAK SPUTNİK V AŞISI DA ÜLKEMİZDE KULLANIMA GİRECEK
G.AFRİKA'DA DIŞ TİCARET DENGESİ OCAK-MART'TA +96.63 MİLYAR RAND (ÖNCEKİ: +31.67 MİLYAR RAND)
G.AFRİKA'DA BÜTÇE DENGESİ MART'TA -29.8 MİLYAR RAND (BEKLENTİ: 50.5 MİLYAR RAND ÖNCEKİ:-12.8 MİLYAR RAND
G.AFRİKA'DA DIŞ TİCARET DENGESİ MART'TA +52.77 MİLYAR RAND (BEKLENTİ: +25 MİLYAR RAND ÖNCEKİ: +28.96 MİLYAR RAND)
Facebookta Paylaş