ABD’nin T+1 kararı varlık yöneticilerini zorladı: Avrupa ile uyum sorunu büyüyor

CNBC-e internet sitesinde yayınlanan habere göre; Citigroup’un menkul kıymet hizmetleri kolu tarafından yürütülen bir araştırma, ABD’de bu yılın başlarında daha kısa bir takas süresi olan T+1'e geçilmesinin ardından varlık yöneticilerinin ciddi finansman sorunlarıyla karşılaştığını ortaya koydu.

Financial Times'ın haberine göre, Citigroup tarafından yayımlanan raporda özellikle Avrupa ile ABD arasındaki takas döngüsü uyumsuzluğunun, fon yöneticilerini büyük finansman açıklarını kapatma konusunda zorladığı belirtiliyor.

ABD’de menkul kıymet işlemlerinde takas döngüsü, işlem tarihinden iki gün sonra gerçekleşen T+2’den bir gün sonra tamamlanan T+1’e düşürüldü. Ancak Citigroup’un araştırmasına göre bu geçiş, beklenenden çok daha zor bir süreç oldu. Araştırma, varlık yönetimi işlerinin neredeyse her alanının bu değişimden etkilenerek zorluklar yaşadığını vurguluyor. Finansman süreçlerinden insan kaynaklarına, menkul kıymet ödünç verme işlemlerine ve işlem başarısızlık oranlarına kadar birçok farklı alanda işleyişin tahmin edilenden çok daha fazla sekteye uğradığı belirtiliyor.

Raporda, "Fiili geçişin üzerinden üç ay geçmiş olmasına rağmen, başlangıçta sorunsuz gibi görünen bu süreç, uzun vadede daha fazla olumsuz etki yaratıyor gibi görünüyor" ifadesi dikkat çekiyor. Araştırmanın bulgularına göre, Avrupa ve ABD arasında takas döngüsü uyumsuzluğu yaşanması, varlık yöneticilerinin finansal süreçlerini yönetmede zorluklarla karşılaşmasına yol açtı. Özellikle T+1 rejimi ile T+2 rejimleri arasında uyumsuzluk yaşayan varlık yöneticilerinin %46’sı, takas sürecinde önemli finansman açıklarını kapatmak zorunda kaldıklarını belirtiyor. Finansman maliyetlerinin bu süreçte kötüleştiği de gözlemleniyor.

Citi, Hizmetleri, birçok varlık yöneticisi ve kurumsal yatırımcının T+1 geçişine hazırlık aşamasında yeterince dikkat göstermediğini belirtiyor. Bu durum, finansman zorluklarının derinliği ve etkisinin piyasa aktörlerini şaşırttığını gösteriyor. Ankete katılan 494 kişinin yüzde 44’ü, T+1 döngüsünün iş süreçlerini "önemli ölçüde etkilediğini" ifade ederken, bu oranın geçen yıl yüzde 28 seviyesinde olduğu belirtiliyor. Ayrıca, ankete katılanların yaklaşık üçte birinin Avrupa’da yer alması, bölgedeki fon yöneticilerinin ABD’deki bu değişimden nasıl etkilendiğini daha iyi gözler önüne seriyor.

 Sözkonusu habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.cnbce.com/haberler/abdnin-t1-karari-varlik-yoneticilerini-zorladi-avrupa-ile-uyum-sorunu-buyuyor-h3952



Diğer Haberler
Yılmaz: Fed ve ECB'nin faiz indirmesiyle likidite ve gelişmekte olan ülkelere fon akımı artacak - AA
Yılmaz: TCMB'nin araç bağımsızlığı var - AA
Yılmaz: Enflasyonu düşürmek başlı başına gelir dağılımı iyileştirir - AA
Yılmaz: Orta vadede enflasyon ve büyüme arasında bir çelişki görmüyoruz - AA
Güney Kore, Açığa Satış Yasağını Mart'ta Tüm Hisseler İçin Kaldırmayı Planlıyor- Bloomberg HT
Çin'de Şanghay Bileşik endeksi %0.2 azalışla 2717,12 puandan kapandı
Facebookta Paylaş