ABD’de yaşayan Çinliler, Hong Kong olaylarını protesto etti

Hong Kong’da devam eden protesto gösterilerine dünyanın farklı yerlerinden tepkiler devam ediyor. Protestocuların Hong Kong’a zarar verdiğini belirten bu yorumlarda olayların özellikle ABD ve İngiltere tarafından manipüle edildiğine vurgu yapılıyor. Protestolara ABD’de yaşayan Çinliler de katıldı. San Francisco’da bir araya gelen Çinliler, Hong Kong’daki protestolarını eleştirerek Çin’e destek mesajı verdi…
 
ABD’de San Francisco, Boston ve New York gibi bölgelerde yaşayan Çinliler de Hong Kong'da devam eden protestolara tepki gösterdi. San Francisco’daki mitingde bir araya gelen Çinliler, Çin milli marşını söyleyerek merkezi hükümetin Hong Kong yaklaşımına destek verdi.
Öte yandan dünyanın farklı yerlerinde yaşayan Çinliler de anakaraya desteklerini sürdürüyor. Denver Üniversitesi'nden uluslararası ilişkiler profesörü Zhao Huisheng, Hong Kong’da şiddet olaylarının bir an önce durdurulması, halkın günlük yaşamı ve ekonominin bir ana önce normale dönmesi arzusunu dile getiren bir mesaj yayımladı.
 
Rusya ve Avustralya’dan da destek mesajları geliyor
 
Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde son zamanlarda yaşanan şiddet ve protesto olaylarına yönelik olarak, çeşitli ülkelerden tepki açıklamaları geldi. Açıklamalarda İngiltere ve ABD başta olmak üzere dış güçlerin Hong Kong’a müdahale etmesi de eleştirildi.
 
Rusya Bilimler Akademisi'nden Uzak Doğu Araştırma Enstitüsü Başkan Yardımcısı Andrei Ostrovsky, aylardır süren kaosun Hong Kong ekonomisine ciddi zarar getirdiğine dikkat çekti. Hong Kong'daki göstericilerin dış güçler tarafından yönlendirildiğine işaret eden Andrei Ostrovsky, özel idari bölge yönetiminin Hong Kong’da hukuk ve düzeni yeniden sağlamak için sabotaj faaliyetlerini durduracak kararlı önlemler alması gerektiğini savundu.
 
ABD’de yayımlanan “Executive Intelligence Review” dergisinin Washington ofisi başkanı William Jones, İngiltere ve ABD’nin Hong Kong’daki durumu manipüle ettiğini, bu iki ülkenin bazı yetkililerinin göstericileri kışkırttığını dile getirdi.
Avustralya’daki ana akım medya organı The Australian’da yer alan bir yorumda ise Hong Kong’da son günlerde meydana gelen olayların ‘dünya ticaret merkezi’ unvanına zarar verdiği belirtilerek, şiddet eylemlerinin batılı ülkelerin hoşgörü sınırının ötesine geçtiğine dikkat çekildi.
 
Hindistan’ın tanınmış gazetecilerinden Bhaskar, protestocuların Hong Kong Uluslararası Havaalanı’nı işgal etmesinin turizm ve ulaşıma zarar getirirken diğer ticari faaliyetleri de olumsuz etkilediğini belirtti. Gösteriler ne kadar uzun sürerse, Hong Kong ekonomisine verilen zararın o kadar derin olacağına dikkat çeken Bhaskar, Hong Konglu polisin gösteri ve yürüyüş faaliyetleri karşısında temkinli davrandığını, şiddet yoluyla bir ülkenin egemenliğine meydan okumanın asla hoş görülemeyeceğini vurguladı.
 
Bangladeş eski sanayi bakanı Dilip Barua, Hong Kong’daki gösterilerin demokrasi kılıfı içinde bir şiddet eylemi olarak Hong Kong’da uzun vadeli istikrarı bozduracağını kaydetti.

Protestolar sırasında toplam 179 polis yaralandı
 
Hong Kong’da devam eden protestolar sırasında toplam 179 polis, olaylara müdahale etmek isterken yaralandı. Hong Kong Özel İdari Bölge (SAR) yönetimi polis biriminden bir yetkili, dünkü basın toplantısında 2 kişinin tutuklandığını, bunlardan 23 yaşındaki bir genç kızın 13 Ağustos’ta Hong Kong Uluslararası Havaalanı’nda bir gazeteciye saldıranlardan biri olduğundan şüphelenildiğini bildirdi. 49 yaşındaki bir göstericiyse 14 Temmuz’da Sha Tin bölgesinde bir polise saldırmak ve yaralamakla suçlanıyor. Bu iki dava dün yargıya taşındı.
 


Çin Uluslararası Radyosu



Facebookta Paylaş