28 Haziran Salı günü Beyaz Saray’dan yapılan resmi açıklamada, elektrikli araç şarj ünitesi üretimi için özel sektör tarafından 700 milyon dolardan fazla yatırım planlandığı ve bu sayede hem şarj olanaklarının daha ulaşılabilir ve ucuz olacağı, hem de iki bin kişiye daha yeni istihdam sağlanacağı belirtildi.
Volkswagen’in yan şirketlerinden Electrify America’nın bu iş için 450 milyon dolar, Siemens firmasının ise 250 milyon dolarlık bütçeler ayırdığı bildirildi.
ABD’de şarj ağı işletmeciliği yapan FLO adlı bir diğer firmanın da, Michigan’da bir üretim tesisi kurmak için 3 milyon dolar yatırım yapacağı öğrenildi.
Bu yatırımlar sonucunda Amerika’nın şarj ünitesi üretim kapasitesinin yıllık 250 bin adedi geçeceği açıklandı, ancak ülkenin mevcut üretim kapasitesine ilişkin bir rakam paylaşılmadı.
Geçtiğimiz Ağustos ayında Başkan Biden bağlayıcı olmayan bir hedef koymuş ve 2030 yılından itibaren ABD satılacak olan araçların en az yarısının elektrikli, yakıt pilli veya hibrit teknolojili araçlar olacağını açıklamıştı. Yine bu planın bir parçası olarak ayrıca ABD’deki mevcut 100 bin adet olan elektrikli araç şarj istasyonlarının sayısının da 2030 yılında 500 bin adede çıkarılması hedeflenmişti.
Bahsi geçen özel sektör yatırım kararlarının geçen yıl Kongre’nin 7,5 milyar dolar tutarındaki altyapı yatırım teşvik yasasını onaylamasının ardından geldiği belirtiliyor.
Mühendislik alanında danışmanlık hizmetleri sağlayan Umlaut adlı firmanın yaptığı bir sanayi derecelendirme araştırmasında, ABD’deki elektrikli araç şarj istasyonu altyapısının her geçen gün daha da güçlendiği, fakat hizmet sağlayıcılar arasında performans ve güvenilirlik açısından ciddi farklılıklar bulunduğu tespit edildi.
Kaynak: Ticaret Bakanlığı Bülteni