ABD Verileri Haziran FOMC'den Sonrasına Dair İhtimalleri Güçlendirmedi (Kapitalfx)

ABD'de Nisan ayında TÜFE beklentilere paralel bir şekilde %0,2 arttı. Yıllık TÜFE ise %2,3 olan beklentinin altında %2,2 olarak gerçekleşti. Çekirdek TÜFE Nisan ayında %0,2 artış beklentisine karşın %0,1 artarken, yıllık bazda ise %2 beklenen artış %1,9 oldu. Çekirdek TÜFE'nin Ekim 2015'ten sonra ilk defa %2'nin altına düşmesi olumsuz, öte yandan Ocak'tan beri de sürekli düşüş içinde. Manşet endeks de Şubat'tan sonra üst üste 3. ayda da gerilemiş oldu. Yani enflasyon trend içerisinde halen, ancak daha fazla güçlenemiyor.

Alt kırılımlar açısından baktığımızda; gıdada stabl seyir devam ediyor. Enerji ise geçen ayki %3,2'lik gerilemeden sonra %1,1 artış gösterdi. Hizmetlerde %0,1'lik artış görülüyor, bir önceki ayın %0,1'lik gerilemesi telafi edilmiş. Konutta %0,3'lük artış var, kiralarda da yine Nisan ayında %0,3 ile hızlanan bir artış görülüyor. Giyim ve eğitim gibi önemli kalemlerde gerileme görülüyor, sağlık hizmetlerinde ise değişim yok. Alkol ve tütün kalemleri artış göstermiş. Genel olarak bakıldığında alt kalemlerde güçlü bir eğilim yok. Haliyle verinin kalitesi de biraz düşük kalıyor.

Nisan ayında perakende satışlar bir önceki aya göre %0,6 artış beklentisinin altında %0,4 artış gerçekleştirirken, oto hariç perakende satışlar %0,5 artış beklenirken %0,3 arttı. GDP'ye direkt olarak giren veri olan kontrol grubunda da %0,4 olan piyasa beklentisinin altında %0,2'lik bir artış var. Buna karşın her 3 veride de önceki ayın artış oranları yukarı revize edilmiş. Manşette -%0,2'den +%0,1'e çekirdek'te %0'dan %0,3'e, kontrol grubunda %0,5'ten %0,7'te revizyon var. Cari dönem verileri kötü olsa da, 1. çeyreğin son ayına tekabül eden verilere yapılan revizyonlar pozitif. Oto satışları Nisan'da %0,8 ile güçlü artarken, mobilya ve ev eşyası %0,5, gıda %0,3, giyim %0,5 azalmış.

Genel olarak bakıldığında; verilerin gösterdiği zayıf eğilim çerçevesinde Haziran’da Fed’in faiz artırımı ihtimalinin fiyatlanmasına ek bir katkı gelmez. Ancak piyasa Haziran’ı iyice içselleştirrdi, bu noktadan sonra ilgi alanımıza giren konu Fed’in dots grafiği olacak. Yani Haziran’da faiz artacak ancak Haziran’dan sonra kaç defa daha artacak. Eylül ve Aralık’ta faiz artırımına ilişkin sinyal verip vermeyecekleri önemli. Verilerin trendi bu konuda ana faktör, Haziran’dan sonrası fiyatlanmadı çünkü. Bu verilerin beklentileri karşılamamış olması, bu ihtimali güçlendirmemesi açısından önemli.

Yazal Kurgut
Araştırma Uzman Yardımcısı
www.kapitalfx.com
yazal.kurgut@kapitalfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişiseel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 12.25 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 18 MİLYAR TL
YILDIRIM: ABD'DEN BİR KEZ DAHA DÜŞÜNMELERİNİ VE BU DURUMUN TÜRKİYE-ABD İLİŞKİLERİNE ZARAR VERECEĞİNİ İFADE ETTİK
FITCH : ALMANYA'DA GSYİH , EURO BÖLGESİNDEKİ BÜYÜMENİN NASIL HIZ KAZANDIĞINI GÖSTERİYOR
ÇİN MERKEZ BANKASI : KREDİ AKIŞININ, SPEKÜLATİF DANIŞMANLIK ALIMLARINA KAYMASINI KISITLAYACAĞIZ
ÇİN MERKEZ BANKASI : PİYASALARIN, KAYNAKLARIN DAĞILIMINDA DAHA KARARLI ROL OYNAMASINI SAĞLAYACAĞIZ
Facebookta Paylaş