• Küresel piyasalarda son süreçte ABD’de Aralık ayına ilişkin açıklanan iş gücü istatistikleri (Ort. Saatlik Kazançlar, Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik Oranı) ve Çin’in yaklaşık üç yılın ardından, karantinasız seyahat yasağını kaldırması ve resesyon endişeleri risk iştahı üzerinde belirleyici olan temel konu başlıkları olmaya devam ediyor.
• ABD’de Tarım Dışı İstihdam (TDI) her ne kadar beklentilerin üzerinde ve işsizlik oranı beklenmedik bir şekilde düşüş göstermesine karşın, ücret artışlarında görülen sert geri çekilme ve ISM İmalat Dışı PMI’da 56,5’ten 50 eşik değerin altında 49,6’ya geri çekilmesi küresel risk iştahına pozitif yansımıştı.
• ABD Tarım Dışı İstihdam raporu sonrasında küresel piyasalarda gözler ABD’de 12 Ocak Perşembe TSI 16:30’da açıklanacak olan Aralık ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksine (TÜFE) çevrildi. 1 Şubat FOMC toplantısı öncesinde Fed’in para politikasına ilişkin beklentilerin şekil alması açısından büyük öneme sahip veri, piyasalarda volatiliteyi artırabilir.
• Kasım ayında beklentilerin altında gerçekleşen manşet ve çekirdek enflasyon rakamları sonrası piyasalarda Fed’e ilişkin beklentilerin zayıflaması ile S&P 500 4100 ve Nasdaq 11.571’e yükseliş kaydetmiştir. Aralık ayında TÜFE’nin aylık bazda %0,1 oranında artışla yıllık bazda %7,1’den %6,5’e gerileme kaydetmesi beklenirken, çekirdek enflasyonda beklentiler aylık %0,30 ve yıllık %5,7 oldu.
• Enflasyon rakamlarının beklentilere paralel veya beklentilerin altına gerileme kaydetmesi halinde, küresel piyasalarda riskli varlıklar olan hisse senetleri ve Altın fiyatlarında yükseliş ivmesi hız kazanabilir. Böyle bir durumda S&P500’de kritik eşik 4000 ilk olmak üzere, 4100 ve daha üzerinin test edilmesi mümkün olabilir. Dolar endeksi (DXY) ve ABD 10 yıllık tahvil getirilerinde sert geri çekilmeler görülebilir. Veri sonrası DXY’de son 1 (bir) aylık işlemlerin destek noktası olan 103,00 ve ABD 10 yıllık tahvil getirilerinde de psikolojik seviye %3,50’nin altında fiyatlamalar görülebilir. DXY ve ABD tahvil faizlerinde düşüş gerçekleşmesi halinde de ONS Altın’da 1900 dolar üzeri hedeflenebilir.
• TÜFE öncesi piyasalarda 1 Şubat FOMC toplantısına ilişkin beklentilere baktığımızda; 25 baz puan faiz artırım olasılığı %80,2’de bulunurken, piyasalar da Fed’in Mart toplantısında federal fon oran aralığını %4,75 - %5,00 aralığına yükseltip, yılın son aylarında ise faiz indirim döngüsüne girebileceğinin fiyatlandığı görülmektedir.
Özetleyecek olursak; ABD’de TÜFE’nin beklentilere paralel gerçekleşmesini ve bununda küresel piyasalarda Fed’e ilişkin beklentileri zayıflatma olasılığının yüksek olduğunu düşünmekteyiz. Böyle bir durumun gerçekleşmesi halinde 1 Şubat FOMC toplantısında 25 baz puan faiz artımına kesin gözüyle bakılabileceğini ve faiz indirim döngüsüne daha erken başlanabileceğinin gündeme gelmesi beklenebilir. JPMorgan’nın dün ABD TÜFE’ye ilişkin paylaşmış olduğu senaryolardan gerçekleşme olasılığı %65 olan senaryoya yakın olduğumuzu belirtirken, paylaşılan üç senaryonun detayları aşağıda yer almaktadır.
JPMorgan ABD TÜFE’ye ilişkin üç farklı senaryo paylaştı.
• JPMorgan’a göre gerçekleşme olasılığı %65 olan senaryoda manşet enflasyonun yıllık bazda %6,4 ile %6,6 arasında gerçekleşmesini ve bu senaryo gerçekleşmesi halinde risk barometresi olarak izlenen S&P500’de %1,50 ile %2,00 arasında yükselişin gerçekleşebileceği belirtildi.
• JPMorgan’a göre gerçekleşme olasılığı %20 olan senaryo ise manşet TÜFE’nin %6,4’ün altında gerçekleşmesini ve bu senaryo gerçekleşmesi halinde S&P500’de %2,5 - %3,00 arasında değer kazanımı görülebileceği belirtildi.
• JPMorgan’a göre gerçekleme olasılığı %15 ile en düşük senaryoda ise manşet enflasyonun %6,6 üzerinde gerçekleşmesini ve bu senaryo gerçekleşmesi halinde risk barometresi olarak izlenen S&P500’de -2,5% ila -3,00% arasında kayıpların gerçekleşebileceği belirtilirken, TÜFE’nin %6,8 üzerinde gerçekleşmesinin daha büyük kayıplara yol açabileceği belirtildi.
Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
http://www.anadoluyatirim.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.