ABD: Perakende satışları Mart’tan bu yana en yüksek artışı kaydetti (Tera Yatırım )

ABD’de genel perakende satışlar Ekim ayında %1,7’lik artış gösterirken; benzin ve motorlu kara taşıtları hariç tutulduğunda perakende satışlar %1,4 arttı. Piyasa beklentisi olan %1,4 üzerinde artış olmakla birlikte, Eylül verisinin %0,8 ile yukarı revize edildiğini görüyoruz. Ekim ayındaki artış, üst üste üçüncü aya taşınan bir değişim, ayrıca hane halkının on yıllardır görülen en hızlı enflasyonla bile harcama yapmaya devam ettiğinin sinyalini verdi.

Harcamalardaki hızlı artış, enflasyona göre ayarlanmadığından birim bazında satışlar kadar fiyat artışları etkisini de yansıtıyor. Bununla beraber, geniş tabanlı kazançlar aslında reel gelir aşındırıcı enflasyona rağmen, tasarruflara ek olarak ücretlerin henüz harcama eğilimlerini önde tutmasını sağlıyor. Yani ekonomide henüz talep yüksek, bu da enflasyona katkı veriyor. Diğer taraftan; geçen hafta açıklanan tüketici güveni de gösteriyor ki, tüketicilerin harcama güveni 30 yılın en yüksek enflasyonundan etkilenme eşiğinde. İşletmeler artan işgücü ve girdi maliyetlerini, fiyatlarına yansıttıkça bu etki daha da büyük katmanlara ulaşabilecektir. Katmanlar aşıldıkça, enflasyonun harcama yetisini aşındıran seviyelerde artık talep yumuşamasına neden olması riski taşınıyor.

Alt kalemlere bakacak olursak; 13 kategoriden 11'inde satış artışı kaydedildi. Elektronik ve beyaz eşya mağazaları, yapı malzemeleri mağazaları ve e-ticaret dahil mağaza dışı perakendeciler gibi satışlarda büyük bir artış görüldü. Motorlu taşıt ve parça bayi satışları %1,8 arttı. Benzin istasyonları %3,9 artarak Mart ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Restoran ve bar gelirleri, Eylül ayındaki düşük kazancın ardından önceki aya göre çok az değişiklik göstererek pandeminin devam ettiğinin altını çizdi. Gayri safi yurtiçi hasılayı hesaplamak için kullanılan ve gıda hizmetleri, otomobil bayileri, inşaat malzemeleri mağazaları ve benzin istasyonlarını hariç tutan kontrol grubu satışları %1,6 arttı.

Kişisel tüketim; kıtlıklar, ulaşım darboğazları, artan fiyatlar ve delta değişkeninin harcamalar üzerinde baskı oluşturmasıyla 3Ç21’de keskin bir şekilde yavaşladı. 4Ç21 dönemi başlangıcı ise, iyileşen işgücü piyasası ve sağlık krizi koşulları sayesinde şu an için iyi durumda. Rakamsal yanılsama içine girmemize neden olan etken ise enflasyondur.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş