ABD: Perakende satışlarda sürpriz yok (Enver Erkan/Tera Yatırım )

ABD: Perakende satışlarda sürpriz yok…

Ekonomideki toplam talebin enflasyona etkisi anlamında perakende satışlar, bu haftanın önem atfedebileceğimiz verilerinin başında geliyor. Otomobil ve gaz hariç perakende satışlar, yüksek fiyatların isteğe bağlı harcamaları kısmasından dolayı reel olarak baskı altında kalabilir. Nominal bazda ise artış oranlarının yüksek enflasyon etkisinden nemalandığı görülmektedir.

Verilerin ekseriyetine bakacak olursak; manşet perakende satışlarda bir önceki aya göre %0,9 artış görülürken, trendin daha net bir görünümünü veren bir ölçü olan çekirdek (otomobil, benzin, inşaat malzemeleri ve gıda hizmetleri hariç) satışlarda %1 ve doğrudan büyüme hesabını etkileyen kontrol grubunda da %1’lik artışlar görülmekte. Bu haliyle veriler, genel anlamda beklentilerin üzerinde ve enflasyon etkisi açısından da olumlu bir tablo sunmuyor.

Alt kalemlere bakacak olursak; Pompa fiyatları Nisan'da düşerken bu da benzin satışlarında keskin bir düşüşü desteklemiş görünüyor. Motor yakıtında perakende satışlar Nisan ayında %2,7 gerilerken, kabaca Covid öncesi seviyesiyle aynı seviyede. Gıda fiyatlarının da bir yıl öncesine göre neredeyse çift haneli artmasına rağmen, Nisan ayında gıda harcamaları %0,2 gerilemiş durumda. Nisan ayı verileri, otomotiv satışlarının ise %2,2 arttığına işaret ediyor. Benzin fiyatları toplam satışları düşürürken, bu otomobil satışlarındaki sağlam bir artışla dengelenmiş görünüyor. Covid'e duyarlı hizmetlerden restoranlarda, tüketici talebi mallardan uzaklaşmaya devam ettikçe sağlam artış momentini destekler şekilde %2’lik artış gözleniyor. Hizmetlere yapılan harcamalar yaza doğru artmaya devam edecek, bunda da özellikle seyahat talebi ve Amerikalıların Paskalya gibi tatillerde artırdıkları talep çerçevesinde uçak biletleri gibi kalemler etkili olacak. Pandemik rotasyon göstergeleri olarak bir dönem önemle izlediğimiz alışveriş merkezlerinde %1,1, online satışlarda ise %2,1 artış söz konusu. Diğer bazı kalemlerden inşaat ve spor malzemelerinde de sırasıyla %0,1 ve %0,5 düşüş gözleniyor.

Pandemi sırasında iki yıllık aşırılığın ardından mal talebi yumuşamış ve enflasyon etkisini ağırlıklı olarak hizmete kaydırmış durumda. Çin'in Kovid karantinası ve Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşı nedeniyle tedarik zinciri darboğazları kötüleşirken, mallara yönelik düşük talep, enflasyonun daha da yüksek seviyelere tırmanmasını engelledi. Tüketim mallarına olan talep, yüksek fiyatların harcamaları kısıcı etkisi itibariyle düşüş momentumunda olmayı sürdürebilecektir. Bu da normal şartlar altında çeşitli tüketim malı kategorilerinde devam eden fiyat ılımlılığı ve hatta deflasyon şansı için iyiye işaret. Mobilya, ev aletleri ve eğlence ürünleri gibi mallara yönelik tüketici talebindeki pandemi sonrası ılımlılık, hizmet sektörüne akışı ise çok yoğunluklu şekilde yönlendirdi. Bu arada, reel ücretlerin yükselmediği bir ortamda gelir yelpazesinin alt ucunda olan tüketiciler süpermarkette ve benzin istasyonunda ödeme yapmak için kredi kartlarına ve tasarruflara yönelirken, enflasyon daha fazla isteğe bağlı ürüne yapılan harcamaları kısıtlıyor.

Fed açısından; petrol fiyatlarının beslediği genel enflasyona ve katı hizmet enflasyonuna yönelik durumu ağırlıklandıran momentum nedeniyle talebi kısma motivasyonu devam edecektir. Bu da Fed’in sıkılaşma döngüsünden geri adım atacak bir durumda olmadığını gösteriyor. ABD’de tüketiciler halen harcama yapıyor ve talep enflasyonuna kredi ve tasarrufla katkıda bulunuyorlar. Talep kaynaklı enflasyonu kısma konusunda, Fed 50 bps’lik artışları sürdürecektir.

https://terayatirim.com/arastirma/teradan-notlar/170520221442

 Enver Erkan
 Araştırma - Başekonomist
 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İngiltere Maliyet Bakanı Sunak: Gelecek birkaç ay zor olacak
Moody's, Singapur'un AAA olan kredi notunu teyit etti, görünümünü durağanda bıraktı
Beyaz Saray: İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda bir uzlaşmaya varılacağına inanıyoruz
Macaristan: Rus petrolünü ikame etmenin maliyeti en az 810 milyon dolar olacak- Bloomberg HT
FED/BULLARD: FED, ENFLASYONU KENDİ BAŞINA YÖNETMEYE HAZIRLANMALI, EĞER Fİ,YATLARIN HIZI DOĞAL OLARAK ILIMLI OLURSA O ZAMAN FED DAHA AZINI YAPABİLİR
FİTCH: UKRAYNA TRANSİT GEÇİŞLERİNİN AZALMASI VE YAPTIRIMLAR AB'NİN DOĞAL GAZ PİYASASININ SIKILAŞMASINI SAĞLAYACAK
Fed/Bullard: ABD doları gelecekte de rezerv para olacak
Fed/Bullard: Küçülen bilançonun aslında ABD'de mi yoksa global olarak mı etkisinin olacağı tam net değil
İran Fars Haber Ajansı, İran ve Suudi Arabistan dışişleri bakanlarının yakında Irak'ta biraraya geleceklerini bildirdi
AB/SEFCOVİC: AB KOMİSYONU TARAFINDAN ÖNERİLEN ESNEKLİĞİN POTANSİYELİ HENÜZ TAM OLARAK KEŞFEDİLDİ, ZEMİ,N ÜZERİNDE GERÇEK BİR FARK GETİĞREBİLİR
Facebookta Paylaş