ABD: Nisan tarım dışı istihdam 253 bin arttı…
Tarım dışı istihdam önceki ayda gerçekleşen 165K’ya kıyasla Nsain ayında 253K (beklenti: 185K) arttı. Şubat ve Mart aylarındaki toplam iki aylık istihdam, daha önce bildirilenden nette 149K daha düşük revize edildi. İşsizlik oranı %3,4’e (beklenti: %3,6, önceki %3,5) düşerken, katılım oranı %62,6’da sabit kaldı. Manşet verilerin genel eğilimi hafta içinde ADP verilerinin de işaret ettiği gibi halen güçlü istihdam piyasasına işaret ediyor. Bu açıdan bakıldığında güncel verilerde banka kaynaklı kredi piyasası sorunları ve teknoloji işten çıkarmalarına rağmen gerileme yok gibi görünse de, önceki ayların net revizyonları bankacılık krizi yansımalarının netleşmesi nedeniyle çok fazla aşağı yönde gerçekleştirilmiştir.
Alt kalemlere bakacak olursak; İstihdam, profesyonel ve ticari hizmetler, sağlık hizmetleri, eğlence ve konaklama ve sosyal yardım sektörlerinde artmaya devam etti. Tarım dışı özel sektör istihdamı önceki 123K’ya (189K’dan revize) kıyasla 230K arttı (beklenti: 160K). Hanehalkı istihdamındaki değişim 139K olarak gerçekleşti (önceki: 577K). Geniş anlamda işsizlik oranı da %6,7’den %6,6’ya düştü.
Eğlence sektörlerindeki istihdam, büyük ölçüde yiyecek hizmetleri ve içki mekanlarında (+25.000) olmak üzere Nisan ayında artmaya devam etti (+31.000). Sağlık hizmetlerinde istihdam, önceki 6 aydaki aylık ortalama 47.000 artışa kıyasla Nisan ayında 40.000 arttı. İmalat istihdamı önceki ay 8K düştükten sonra 11K arttı (beklenti: -5K). İstihdam, inşaat, toptan ticaret, perakende, ulaştırma, teknoloji ve diğer hizmetler dahil olmak üzere diğer büyük sektörlerde ay boyunca çok az değişti.
Nisan ayında ortalama saatlik kazanç %0,5 arttı (beklenti: %0,3). Son 12 ayda ortalama saatlik kazançlar %4,4 (beklenti: %4,2, önceki: %4,3) arttı. Ücret enflasyonu halen yüksek kalmaya devam ediyor ve çeyreklik İstihdam Maliyet Endeksi (ECI) gerçekleşmeleriyle kıyas edildiğinde de yükselen eğilim sürüyor. ECI daha geniş bir ölçüt olarak para politikası ve ekonomi yönetimi ile ilgili karar alma süreçlerinde kilit bir girdi görevi görmekte. Bu, çalışanların yeterli harcama gücüne sahip olduğunu ve bu da tüketimin artmasına neden olabileceğini göstermektedir.
Özel tarım dışı bordrolu tüm çalışanlar için ortalama çalışma süresi Nisan ayında 34,4 saat olarak değişmedi. İmalatta, ortalama çalışma süresi 40,2 saat ile çok az değişti ve fazla mesai 2,9 saat olarak kaldı.
Fed açısından bakacak olursak; devam eden banka krizi nedeniyle Fed'in Haziran ayında faiz artırımına gitmesi pek mümkün görünmüyor. Fed müdahalesine gerek kalmadan yumuşak iniş senaryosunu destekleyen veriler olsa da faiz indirimleri nedeniyle uzun gidenler için bu beklentiyi desteklemeyen veriler de var. Haftaya açıklanacak olan TÜFE’de, özellikle ücret baskısının bir göstergesi olarak görülen konut dışı hizmetler endeksi yakından izlenecek. Genel olarak, istihdam verileri güçlü bir pazara işaret ediyor, ancak devam eden banka krizi ve çelişkili veriler piyasada belirsizlik yaratabilir.
Dinamik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
https://www.dinamikyatirim.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.