https://terayatirim.com/arastirma/teradan-notlar/120420221051
ABD: Enerji fiyatları enflasyon artışını domine ediyor…
Haftanın en önemli ekonomik veri olayı olarak öne çıkan ABD Mart ayı enflasyonu hem dışsal fiyat baskılarının, hem de gelir aşınması etkisinin büyüdüğünü göstermesi bakımından önemli olacak. Mart ayı için tahmin edilen yıllık enflasyon oranı %8,4, bu da enflasyonun Şubat ayındaki %7,9'dan yukarı hareket ederek Aralık 1981'den sonra yeni bir zirve oluşturacağı anlamına geliyor. Çekirdek enflasyonda da %6,6 seviyesine (Ağustos 1982'den beri en yüksek) doğru artış bekleniyor. Rusya-Ukrayna krizi, artan emtia fiyatları ve tedarik zincirlerindeki aksama, enflasyondaki yukarı yönlü riskleri destekledi. Ukrayna savaşından önce de yüksek olan petrol ve diğer emtia fiyatları Mart ayının başında yüksek seviyeler test etti. İş maliyetlerinin Mart ayında 2008'den bu yana görülmemiş bir oranda arttığını gösteren öncü göstergeler, enflasyonda henüz en kötünün test edilmediğine yönelik endişeleri artırmaktadır. Bu yüksek maliyetler giderek müşterilere yansıtılmakta ve bu da ABD'de rekor enflasyon oranlarına yol açmaktadır.
Fed'in yüksek enflasyonla artan bir kararlılıkta mücadele edeceğine dair olan inanç bakımından verilerin yönlendirmesi elbette önemli olacak. Üretim maliyetleri tedarik zincirlerindeki sorunlar nedeniyle artan bir baskıyla yükselişini sürdürmektedir. Artışın önemli bir kısmı gaz fiyatlarından kaynaklanacak, ancak gıda, barınma ve hizmet sektörlerinde de güçlü artışlar öne çıkabilir. Pompa fiyatlarının Mart ayında yaklaşık %20 artması, enflasyona da muhtemelen tek başına 1 puana yakın bir ekleme yapacak ki, piyasa beklentisinden sapma aralığını bu değişken tek başına artırabilir. ABD firmalarının satış fiyatları geçen ay yükselmeye devam etti, konsensüs beklentileri de benzer şekilde Ukrayna savaşı ve ekonomik kriz zemininde daha hızlı enflasyona işaret ediyor. Ukrayna işgalinin tarımsal emtia fiyatları üzerinde de ek yukarı yönlü baskı yaratması bekleniyor. Gıda maliyeti enflasyonundaki daha fazla artış toplumun ücretli kesiminin alım gücü üzerindeki asıl darbe vurucu etkiyi oluşturmakta, çünkü isteğe bağlı olmayan harcamalardaki bu denli bir artış baskısı, toplam talebi düşürmekle kalmaz, otonom tüketim yetisinin de azalmasına neden olarak ekonomi üzerindeki genele yayılan baskı etkisini oluşturur.
Enver Erkan
Araştırma - Başekonomist
Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.terayatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.