Gıda ve enerji hariç tüketici fiyat endeksi Şubat ayındaki %0,5'lik artışın ardından Mart’ta %0,4 (beklenti: %0,4) arttı. Böylece enflasyonun daha iyi göstergesi olarak görülen çekirdek TÜFE %5,6 (Şubat: %5,5) arttı. Genel TÜFE ise, benzin ve doğal gaz fiyatlarındaki gerilemeyi yansıtarak %0,1 (beklenti: %0,2) arttı. İki yılı aşkın bir süredir ilk kez çekirdek, %5 artan genel TÜFE’nin üzerine çıktı.
Alt kalemlere bakacak olursak; Mart ayında artış gösteren endeksler arasında barınak, motorlu taşıt sigortası, havayolu ücretleri, ev eşyası ve operasyonları ve yeni araçlar yer alıyor. Tıbbi bakım endeksi ve kullanılmış araba ve kamyon endeksi, ay boyunca azalanlar arasında yer aldı. Enerji endeksi Şubat ayında %0,6 düştükten sonra Mart ayında %3,5 düştü. Gıda endeksi Mart ayında değişmedi.
Gıda ve enerji hariç tüm kalemler için endeks, Şubat ayında %0,5 yükseldikten sonra Mart ayında %0,4 arttı. Hem kira endeksi hem de sahiplerin eşdeğer kira endeksi (OER), bir önceki aydaki daha büyük artışların ardından Mart ayında %0,5 arttı. Ev eşyası ve işlemleri, yeni araç, eğitim ve giyim endeksleri de Mart ayında arttı. Buna karşılık, ikinci el araç endeksi Mart ayında %0,9 düşerek son zamanlardaki düşüş eğilimini sürdürdü. Sağlık endeksi Şubat ayında %0,5 düştükten sonra Mart ayında %0,3 düştü.
Barınak endeksi geçen yıla göre %8,2 arttı ve gıda ve enerji hariç tüm kalemlerdeki toplam artışın %60'ından fazlasını oluşturdu. Geçen yıla göre kayda değer artış gösteren diğer endeksler arasında motorlu taşıt sigortası (%15), ev eşyası ve operasyonları (%5,6), eğlence (%4,8) ve yeni araçlar (%6,1) yer alıyor.
Tüm Kentsel Tüketiciler için TÜFE'de (CPI-U) 12 aylık yüzde değişim, mevsimsellikten arındırılmamış, Mart 2022 - Mart 2023… Kaynak: Bloomberg, Bureau of Labor Statistics
Manşet enflasyondaki keskin yavaşlama Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden hemen sonra enerji fiyatlarının yükseldiği Mart 2022 ile karşılaştırmalı dönem olduğundan dolayı ciddi bir baz etkisi içeriyor. Manşet bu nedenle kendi doğası içinde çekirdek enflasyona göre daha hızlı bir düşüş kaydediyor, ancak OPEC üretim kesintisi kararından sonra petrol fiyatlarında yeniden yükseliş etkisi manşetin de gerilemesini yavaşlatabilir. Enflasyonun yapışkan doğasına - özellikle hizmet sektöründe - daha fazla dikkat çeken bir fiyat katılığı söz konusu.
Fed açısından bakacak olursak; Enflasyon altta yatan göstergelerdeki fiyat katılığı itibariyle canlılığını korudu, ancak Mart ayında yumuşama ipuçları göstererek Fed'e gelecek ay beklenen artışın ardından faiz artırımlarını durdurması için alan sağladı. Son bankacılık kargaşasının ekonomi üzerinde baskı oluşturduğuna dair işaretler çekince unsuru olurken, güçlü işgücü piyasasıyla birlikte canlı tüketici fiyat artışları halen devam etmekte. Bu da Fed'in faiz oranlarını bir kez daha artırmasına yol açacaktır. Bir yol kazası olmazsa Fed'in Mayıs toplantısında 25 baz puanlık bir faiz artırımına gitmesi halen ana senaryo. Fed’in %5,25 faiz oranı manşet enflasyonun üzerine geçmesini sağlayacaktır, ancak halen faiz indirimlerini konuşmaktan ziyade faiz artırımlarını durdurmak ve beklemeye geçme aşamasında olacaktır.
Dinamik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
https://www.dinamikyatirim.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.