ABD: Büyüme resmi açısından mal ticaret açığı ve dayanıklı mal siparişleri…
Bugün yayınlanan veriler, ABD'nin uluslararası ticaret açığının Ağustos ayında 88,2 milyar dolardan Eylül ayında 96,3 milyar dolara yükseldiğini ortaya koydu. Eylül için mal ihracatı, Ağustos ihracatından 7 milyar dolar daha az, 142,2 milyar dolar olurken; Eylül için mal ithalatı 238,4 milyar dolar, Ağustos ithalatından 1,1 milyar dolar daha fazla gerçekleşti. Dayanıklı mal siparişleri Eylül ayında %0,4 azalarak 261,3 milyar dolara geriledi. Bu okuma, Ağustos'taki %1,3'lük artışın ardından geldi ve piyasanın %1,1'lik daralma beklentisinden daha iyi geldi. Nakliye hariç, yeni siparişler %0,4 arttı. Savunma hariç, yeni siparişler %2 azaldı. Son üç ayın ikisinde düşen ulaşım ekipmanı %2,3 daraldı. Büyümeyi direkt olarak etkileyen kontrol grubu, %0,5 olan beklentinin üzerinde %1,4 açıklanmış durumda.
Genel anlamda, büyüme endişelerinin hafif kaldığı bir düzlemde verilerin açıklandığını söyleyebiliriz. Özellikle, Çin kaynaklı tedarik anlamında da gerek malum sıkıntılar, gerekse de derinleşen Çin ve ABD anlaşmazlığı bağlamında değerlendirdiğimizde faaliyet ve talep olumlu; ancak ticaret açığı da artma eğiliminde. Tedarik zinciri sıkıntısı, malzeme kıtlığını daha da kötüleştirebilir. Otomobil üretimi, ciddi bir yarı iletken kıtlığı nedeniyle Eylül ayında Nisan ayından bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirdi ve üretim ve siparişler mutlaka aydan aya birlikte hareket etmese de, devam eden tedarik sorunları bazı zayıflıkların olabileceğini gösteriyor. Kısıtlı tedarik üretimi engellemeye devam ettiği için bir zayıflık kaynağı da olabilir. Sonuç olarak birikmiş işler arttı, bu da üreticilerin tedarik zincirleri normalleştiğinde üzerinde çalışacak çok şeyi olacağını göstermeye devam ediyor. Aynı zamanda, siparişler dolar cinsinden hesaplandığından enflasyon etkisi de hesaba katılmalıdır.
Yarın 3Ç21 GSYH büyümesi açıklanacak, beklenti %2,7 (2Ç21’de %6,7). Önceki çeyrek; COVID-19 karantinalarının yüksekliği veya GSYİH rakamlarının çarpıklıklardan etkilenmesi gibi aşırı durumları da yansıtıyordu ve artık oranlarda ılımlılaşma göreceğiz. ABD’de büyümenin güçlü kaldığını, ancak büyük ölçüde Delta varyantı ve arz şokları sayesinde 2Ç21’e göre gözle görülür şekilde daha zayıf olduğunun beklentilere yansıdığını görüyoruz. Bu zayıflama eğilimi, Delta varyantının yayılmasına ek olarak işgücü ve malzeme kıtlığını da yansıtır nitelikte ve büyümenin temel sürücüsü de tedarikteki sıkılık olacaktır.
Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.terayatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.