7 büyük merkez bankasının dijital para raporu: CBDC'lere aniden geçilmesi finansal istikrarı riske atabilir- bloomberght.com

bloomberght.com internet sitesinde yayınlanan habere göre; Kanada, Japonya, İsviçre, İsveç, Avrupa, İngiltere, ABD merkez bankaları ve Uluslararası Ödemeler Bankası, dijital merkezi paralarla ilgili üç adet rapor hazırladı. Merkez bankaları, temel prensiplerle uyumlu bir dijital merkezi para biriminin, finansal istikrarın sağlanması için gelecekte önemli bir enstrüman olabileceğini söyledi.
Kanada, Japonya, İsviçre, İsveç, Avrupa, İngiltere ve Amerika merkez bankaları, Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) ile beraber çalışarak dijital merkezi paralarla ilgili üç adet rapor hazırladı.

Parasal sistemde merkez bankası paralarının merkezi rolününün, paraya olan güven ve kamu refahı için çıpa görevi gördüğünü belirten 7 merkez bankası, hızla değişen sistemle birlikte gelecekte kamu politikası hedeflerine ulaşmak için ne yapabilecekleri üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Raporda, 7 merkez bankasının belirlediği temel prensiplerle uyumlu bir dijital merkezi para biriminin (CBDC), finansal istikrarın sağlanması amacıyla gelecekte merkez bankaları için önemli bir enstrüman olabileceği vurgulanırken, para ve ödeme sistemlerinin hızlı bir şekilde gelişmesiyle merkez bankalarının CBDC planlarının da değişeceği ve CBDC çıkarılmasının bir egemenlik kararı olduğu belirtildi.

Kamu-özel işbirliği şart
Dijital merkezi para birimleriyle ilgili uluslararası iş birliğinin sınır ötesi ödemelerin geliştirilmesi için yol açacağını vurgulayan merkez bankaları, CBDC’lerin bankalar arası havalelerin ötesinde kamusal politikalar üzerinde de ciddi etkileri olacağını söyledi.

Merkez bankaları, etkili bir dijital merkezi para birimi sisteminin hem özel hem de kamu aktörlerinin karşılıklı çalışmasıyla mümkün olabileceğinin altını çizdi.

Kamu ve özel sektör aktörlerinin işbirliğinin CBDC’lerin gelecekteki kullanım ve gelişmelerine de yardımcı olacağını belirten 7 merkez bankası, dijital merkezi para birimlerinin benimsenmesinin kullanıcıların ve ticaretle uğraşanların kullanımı kabul etmesiyle mümkün olduğunu dile getirdi.

CBDC'lere aniden geçilmesi finansal istikrarı riske atabilir
Finansal sistemin dinamik olduğunu ve birçok yapısal değişikliğin üstesinden gelmeyi başardığını belirten merkez bankaları, özel sektördeki gelişmelerin de mevduat ikame riskleri yaratabileceğini ve CBDC’lerin kullanıma sunulmasıyla beraber bankalar ve finansal kuruluşlar için yenilikçi fırsatlar oluşabileceğini belirtti. Merkez bankaları, CBDC için geçiş sürecinde bu risklerle nasıl mücadele edileceği üzerinde çalışılması gerektiğini söyledi.

Dijital merkezi paraların banka mevduatlarına etkisinin sınırlı olacağını belirten merkez bankaları, CBDC’lere aniden geçilmesinin finansal istikrarı riske atabileceğini söyledi.

7 merkez bankasının oluşturduğu çalışma grubunun politika ve teknik analizlere devam edeceği vurgulanırken grup üyeleri arasındaki diyalog ve işbirliğinin geliştireceği de belirtildi.

Dijital Merkezi Para İdare Grubunun Eş Başkanlığını BIS’ten Benoit Coeuré ve İngiltere Merkez Bankası’ndan Sör Jon Cunliffe yürütüyor.

İdare grubunun üyeleri ise Kanada Merkez Bankası’ndan Timothy Lane, Avrupa Merkez Bankası’ndan Fabio Panetta, Japonya Merkez Bankası’ndan Shinichi Uchida, İsveç Merkez Bankası’ndan Cecilia Skingsley, İsviçre Merkez Bankası’ndan Fritz Zurbrügg, Fed’den Lael Brainard ve BIS’ten Hyun Song Shin.
  
 Sözkonusu habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

 https://www.bloomberght.com/7-buyuk-merkez-bankasindan-dijital-para-raporu-2288807



Diğer Haberler
FED/BOSTİC: 2023'TE NORMALLEŞMEYE ENGEL OLMADAN, 2022'NİN SONUNA DOĞRU EKONOMİNİN TAM İSTİHDAMA YAKLAŞMASINI BEKLİYORUM
FED/BOSTİC: İŞLETMELER MEVCUT ÜCRET BASKISINI YENİ NORMAL OLACAĞINI BEKLEMİYOR FAKAT İSTİHDAM PİYASASI GENEL OLARAK HALA TÜRBÜLANSTA
FED/BOSTİC: FAİZ ARTIRIMINI HALA 2022'NİN İLK YARISINDA BEKLİYORUM, 2023'TE 3 KEZ FAİZ ARTIMINI ÖNGÖRÜYORUM
FED/BOSTİC: POLİTİKALARIN UYGUN KALMAYA DEVAM EDECEĞİNİ VE EN AZINDAN 2024 SONUNA KADAR TAHMİN EDİLEN %2.5' NÖTR FAİZ ORANININ DAHA AŞAĞIDA OLMASINI BEKLİYORUM
YELLEN: BORÇ TAVANINDAKİ ARTIŞIN İKİ PARTİ TARAFINDAN YAPILMASI ÖNEMLİ
FED/BOSTİC: TAHMİNLERİN ÖNLEMLERİNİ DİKKATLE İZLİYORUZ, BU NOKTADA ÇIPALANMAMIŞ GÖRÜNÜYOR
FED/BOSTİC: BORÇ TAVANNIN ÇÖZÜLMESİ ÖNEMLİ
YELLEN: KONGRE BORÇ TAVANINI ARTIRMAZSA BİR FELAKET OLUR
Facebookta Paylaş