3Ç2020 Kar Tahminleri (Ziraat Yatırım)

Tahminlerimizde Etkili Olan Faktörler

Bankacılık sektörü karı 2020 yılının Temmuz-Ağustos döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre, düşük baz etkisiyle %53,8 oranında artış kaydederken, bir önceki çeyreğin ilk iki ayına göre ise sadece %2 oranında artmış ve 12,2 milyar TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Özellikle Temmuz ayında, bir önceki ayda dönem sonu ayarlamaları nedeniyle ayrılan yüksek karşılıkların düşmesi, YP kredi faizlerindeki artış ve operasyonel giderlerdeki azalma nedeniyle 8,25 milyar TL'lik aylık rekor kar açıklanmış ancak Ağustos ayında faizlerdeki artışla birlikte net faiz gelirleri gerilerken, kur etkisiyle artan ticari zararlar karlılığı baskılamıştır. Eylül ayında da mevduat maliyetlerindeki artışın ve kurların etkili olduğunu, ayrıca ihtiyatlılık kapsamında yüksek karşılık giderleri ayrılacağını öngörüyoruz. Bu varsayım kapsamında sektörde karlılığın bir önceki çeyreğe göre düşüş kaydedebileceğini düşünmekteyiz.

3. çeyrekte kamu bankaları ve özel bankaların kredi büyümeleri birbirine yaklaşmış ve toplam kredi büyümesi bir önceki çeyreğin altında gerçekleşmiştir. Bir önceki çeyrekte kamu bankaları çok yüksek kredi büyümeleriyle sektörden ayrışmıştı. 26 Haziran 2020-25 Eylül 2020 haftalık BDDK verilerine göre sektörde kamu mevduat bankaları hariç toplam kredi büyümesi %8,48 iken, kamu mevduat bankalarındaki kredi büyümesi %8,43 olmuştur.

Ağustos ayından itibaren artan mevduat maliyetleriyle birlikte kredi mevduat makasında 3. çeyrekte genel olarak daralma kaydedilmiştir. Mevduat maliyeti artışına paralel yeni kredi fiyatlamaları yapılmıştır. Ancak, hem yeni kredi artışının görece düşük olması hem de gecikmeli etki nedeniyle bu çeyrekte kredi fiyatlamalarının olumlu etkisinin görülmesi beklenmemektedir. Diğer taraftan TÜFE endeksli tahvillerin getirilerinde bu çeyrekte Garanti BBVA, İş Bankası ve Vakıfbank'ta artış kaydedilmesi beklenirken, diğer bankalarda ise çeyreksel önemli bir değişim beklenmemektedir. Garanti BBVA ve Vakıfbank'ın TÜFE endekslilerinde kullanılan enflasyon tahmini değişikliğinin olumlu katkısı olurken, İş Bankası'nda ise TCMB enflasyon beklenti anketine göre artan enflasyon beklentileri etkili olmuştur.

Tüm bankaların ücret ve komisyon gelirlerinde 3. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre normalleşmeyle %15'in üzerinde artışlar kaydedilmiştir.

Ticari karda Garanti BBVA ve Yapı Kredi'de döviz cinsinden takip edilen karşılıkların korunmasına bağlı kurlardaki yüksek artış kaynaklı gelir oluşmasının etkisiyle, bir önceki çeyreğe göre artış kaydedilmiştir. Halkbank ve Vakıfbank'ta ise kur artışı kaynaklı yüksek ticari zararlar kaydedilmiştir. İki bankada da net dönem karında bir önceki çeyreğe göre kaydedilen düşüşte yüksek ticari zararlar ana etken olmuştur.

İhtiyatlılık kapsamında genel olarak tüm bankalar karşılık giderlerini yüksek tutarak karşılık oranlarını artırırken, Akbank, Garanti BBVA ve Yapı Kredi Bankası'nda karşılık giderleri bir önceki çeyreğe göre artmıştır. Bunda döviz cinsi tutulan karşılıklarda kur kaynaklı artış kaydedilmesi önemli etken olurken, Garanti ve Akbank'ta LYY kaynaklı karşılık giderleri de kurlardaki artışın etkisiyle yükselmiştir. Ayrıca Garanti BBVA'nın 2. çeyrekteki 600mn TL'lik serbest karşılığın ardından 3. çeyrekte de 800mn TL serbest karşılık ayırdığı varsayılmıştır. İş Bankası'nın da bu çeyrekte 200mn TL serbest karşılık ayırdığı varsayılmıştır. (2Ç'de 500mn TL serbest karşılık ayırmıştı.)

Takibimizdeki bankalardan Akbank, Halkbank ve Vakıfbank'ın bir önceki çeyreğe göre karlarında düşüş öngörülürken, diğer bankaların karında ise artış beklenmektedir. Bir önceki çeyreğe göre en yüksek kar artışının %23,7 ile Yapı Kredi Bankası'nda olacağı öngörülmüştür.

Tüm bu gelişmelere bağlı olarak, 2020 yılının 3. çeyreğinde takibimizdeki bankaların toplam karlarının bir önceki çeyreğe göre %6,2 oranında daralacağını, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise %37,1 oranında artış kaydedeceğini tahmin ediyoruz.


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BİST KIYMETLİ MADENLER PİYASASINDA BUGÜN 3.217 KG ALTIN, 2.079 KG GÜMÜŞ İŞLEMİ YAPILDI
Merkez Bankası'nın bir sonraki iş günü için açıkladığı geçici rezerv -115769,3 milyon TL
MERKEZİ YÖNETİM DIŞ BORÇ STOKU EYLÜL SONU İTİBARİYLE: 96.78 MİLYAR USD (ÖNCEKİ: 97,27 MİLYAR USD) - HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
MERKEZİ YÖNETİM BORÇ STOKU EYLÜL SONU İTİBARİYLE: 1 TRİLYON 862,9 MİLYAR TL (ÖNCEKİ: 1 TRİLYON 810,4 MİLYAR TL) - HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
MERKEZİ YÖNETİM İÇ BORÇ STOKU EYLÜL SONU İTİBARİYLE: 1 TRİLYON 235,8 MİLYAR TL (ÖNCEKİ: 1 TRİLYON 236,2 MİLYAR TL) - HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
Facebookta Paylaş