AYD Geniş Katılımlı Yönetim Kurulu Toplantısı’nda 300'ü aşkın alışveriş merkezini temsil eden AVM yatırımcıları ve profesyonel yöneticilerden oluşan sektör temsilcileri bir araya geldi.
Toplantıya katılan sektörün önde gelen yatırımcı ve profesyonelleri, hükümetin ekonomi alanında alacağı kararları destekleyecekleri konusunda hemfikir olurken; alınacak kararların yatırımcı, perakendeci, banka ve devlet gibi tüm paydaşların faydasını gözetmesi gerektiğini ifade ettiler.
AVM yatırımcıları, hali hazırda güncel kur uygulamadıklarını, kurları düşük düzeyde sabitlediklerini veya indirim yaptıklarını vurgulayarak durduk yere bir panik havası yaratılmasının engellenmesi gerektiğini ifade ettiler. Yaratılan panik havasının, uzun vadede organize perakendeye ve Türkiye ekonomisine önemli zararlar vereceğini belirten katılımcılar, spekülasyonların devam etmesi halinde ülkemize yapılacak yatırımları ciddi manada sekteye uğratacağının altını çizdiler.
Yapılan toplantı neticesinde, hükümet ve tüm paydaşlarla beraber hareket edilirse ortak yol bulunabileceği ifade edilirken, 5 ana başlıkta karara varıldı:
• İletişime açık olacağız:Son dönemde Türkiye ekonomisinde yaşanan olumsuz gelişmeler ve artan maliyetler sebebiyle perakendecilerin kârlılığının düştüğünü anlıyoruz. Bu zor dönemde her yatırımcı, perakendecisini dinleyecek. Her alışveriş merkezi kendi gerçekleri doğrultusunda, sorumluluklarını yerine getiren perakendecisinin sorunlarına çözüm arayacak.
• Birebir görüşmeler yapacağız:Yatırımcılar, toplu kiracı görüşmesi yapmayacak. Her kiracı ve her yatırımcının kendi gerçeği farklı olduğu için sendikal anlamda yapılmak istenen toplu görüşmelere girmeyecek. Kiracı ve alışveriş merkezi bazında, birebir görüşmeler gerçekleştirecek.
• Destek olacağız:Şu anda bütün AVM’ler kira ciro oranı doğrultusunda perakendecilerine gerek kuru sabitleyerek gerek Türk Lirası’na dönerek gerekse indirim yaparak en az yüzde 20 oranında destek oluyor. Bu oran, kredi yükü bitmiş veya kira - ciro oraanı yüksek olan AVM’lerde daha da artıyor.
• Bankalar ile görüşeceğiz:Yatırımcıların döviz cinsinden olan kredi borçlarının Türk Lirası’na dönmesi ve varsa yapılandırma seçeneklerini görüşmek için kurulacak komisyonlar vasıtasıyla bankalarla görüşmeler yapılacak. Bankaların kredileri ve dövizle alınan uzun vadeli mevcut kredilerin Türk Lirası’na dönmesi için görüşmeler yapılıp, çözüm aranacak.
• İlgili Bakanlıklar ile ilişkiyi sürdüreceğiz:Sektörümüzün sorunlarına, hükümet yetkilileri ile yapılan / yapılacak görüşmeler ışığında çözümler aranacak ve geliştirilen öneriler yetkililer ile paylaşılacak.