2Ç24 Bilanço döneminde hasar tespiti yapılacak…
TCMB'nin kararlı para politikası ve buna eşlik etmeye başlayan(başlayacak) mali sıkılaşma süreci, ekonomide normlara dönüş senaryosunun en önemli araçlarından biri olarak fiyat istikrarının sağlanması ve piyasalarda öngörülebilirliğin artmasına destek olabileceği için orta uzun vadede oldukça pozitif bir tablo ortaya koyuyor. Ancak yüksek faizle birlikte artan finansman maliyetleri ve soğuyan büyüme şirketler ve dolayısıyla borsa açısından durumu biraz daha sıkıntılı bir hale getiriyor. Bu sıkı duruşun etkileri 1Ç24 bilançolarında ortaya çıkarken, 2Ç24 bilançolarında daha net bir hasar tespiti yapılıyor olacak.
Bir yandan yüksek faiz ve yavaşlayan büyüme, diğer taraftan enflasyon muhasebesi bilanço dönemlerini son 3 çeyrektir daha heyecansız karşılamamıza neden oluyor. Hem enflasyon muhasebesinin tahmin yapmakta yarattığı zorluklar hem de şirketleri ciddi anlamda zorlamaya başlayan finansal yükler bu bilanço döneminde de sınırlı sayıda şirket için beklentilerin ortaya konduğu bir dönemi beraberinde durumda.
Önümüzdeki dönem için beklenen dezenflasyon süreci ile birlikte şirket ve analistlerin enflasyon muhasebesi konusunda kazandığı deneyim, gelecek çeyrekler için çok daha sağlıklı beklentiler oluşturabilmemize de olanak sağlayacaktır diye umud ediyoruz.
Borsa İstanbul'da 2.çeyrek bilanço sezonu TAV Havalimanları ile başladı. Bilanço takvimi bu hafta ile beraber hızlanmaya başlıyor. Bugün (29 Temmuz) AKBNK, ANSGR ve ANHYT'nin finansallarının açıklanması bekleniyor. Takip eden günlerde ise takvim hızlanacak.
Borsa İstanbul'da işlem gören bankaların 2024 yılı ikinci çeyrek dönemine ilişkin konsolide olmayan finansal sonuçlarını son gönderme tarihi 9 Ağustos 2024 olarak açıklanırken, konsolide finansal sonuçlar için ise son tarih 19 Ağustos 2024.
Konsolide olmayan şirketlere ilişkin 2. çeyrek finansal sonuçlar için son gönderme tarihi 20 Eylül 2024, konsolide şirketler için ise 30 Eylül 2024 olacak.
2024 yılının ilk çeyreğinde karlılık anlamında yavaşlama eğiliminin öne çıktığı Bankacılık sektöründe bu tablonun yılın ikinci çeyreğinde daha da netleşmesi bekleniyor. 2Ç24'te net faiz marjları, daralan TL kredi-mevduat makası ve artan swap maliyetleri sebebiyle baskılanmaya devam edecek. Fonlama maliyetindeki artış ve sınırlı TL kredi büyümesi karları baskılarken, komisyon gelirlerinde güçlü seyirle bu durum telafi edilmeye çalışılacak. Yine yılın ikinci çeyreğinde, önceki döneme göre döviz ve tahvil alım-satım gelirlerinin (ticari karın) ve TÜFE endeksli tahvillerin azalan katkısı da karları aşağı çekitor olacak. Özellikle bireysel kredilerde takip oranının artmasına rağmen bankaların geçmişte muhafazakar davranarak yüksek seviyelerde tuttuğu karşılık oranlarını bu çeyrekte bir miktar azaltarak kardaki düşüşü sınırlayabileceğini düşünüyoruz.
Özetle, 1Ç24'deki %20 seviyesindeki kar daralmasını takiben bankaların 2Ç24'de çeyreksel bazda %25, yıllık bazda ise %20 civarında bir kar daralması yaşayacağını düşünüyoruz. Albaraka ve TSKB bu dönemde hem çeyreklik hem yıllık bazda kar artışlarıyla öne çıkmasını beklediğimiz bankalar olurken; Garanti Bankası'nın ise rakiplerine kıyasla düşük fonlama maliyetleri sayesinde çekirdek marjlarını koruyarak daha sınırlı bir kar gerilemesi yaşaması olası.
Yüksek faiz ortamı ve güçlü poliçe büyüme hızından nemalanmaya devam eden Sigortacılık sektöründe bu çeyrekte de görece güçlü sonuçlar görneyi beklerken çeyreksel ve yıllık kar büyümesi anlamında ANHYT ve AGESE öne çıkabilir. Yılın ilk çeyreğindeki bir defaya mahsus yüksek gelir nedeniyle ANSGR karında çeyreksel olarak gerileme beklemekle birlikte, güçlü prim üretimi ve portföy geliri ANSGR için de güçlü sonuçlara işaret ediyor olacak.
Enflasyon muhasebesinden kaynaklı bottom line'da çok zayıf sonuçlar açıklayan Holdingler cephesinde mevcut tablonun bu çeyrekte de devam etmesi olası. SAHOL ve ALARK bilançolarında bu çeyrekte de zarar görnmeyi beklerken, KCHOL sınırlı bir kar açıklayabilir. Holdingler içerisinde görece iyi bilanço beklediğimiz şirket ise AGHOL.
Mevsimsel olarak Gıda-İçecek ve Havacılık sektörlerinde poziitf sonuçlar görmeyi beklerken; Perakende, İletişim ve Sağlık sektörlerinde de güçlü sonuçlar almamız olası.
Bu bağlamda, AEFES, CCOLA, PGSUS, THYAO, MGROS, TCELL, MPARK bilançolarıyla pozitif ayrışma gösterebilecek şirketler olarak öne çıkıyor.
Bunun dışında Enerji tarafında ise ENJSA'nın sonuçlarıyla yine ön planda olacağını düşünüyoruz.
Düşük baz etkisi nedeniyle SOKM, PETKM ve ENKA da çeyreklik kar büyümeleriyle dikkat çekebilir.
Küçük orta ölçekli şirkeler cephesinde ise GRSEL, ORGE, GRTRK, DESA, KLKIM ve MACKO yakından takip edeceğimiz bilançolar olacak
Allbatross Yatırım Menkul Değerler A.Ş
www.allbatrossyatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.