2024 yılının üçüncü çeyreğinde en fazla iş ilanı yayınlanan sektörler; Yapı, Üretim ve Tekstil oldu - Kariyer.net

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
 
  
Türkiye'nin en büyük online istihdam platformu Kariyer.net, istihdam piyasasının üçüncü çeyrek verilerini açıkladı. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre iş ilanı sayısı en fazla artan sektörler arasında ilk sırayı Telekomünikasyon aldı.
 
Telekomünikasyon İlanları Sıçradı

2024'ün üçüncü çeyreğinde Telekomünikasyon ilanları geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %34 artış gösterdi. Telekomünikasyon ilanlarına adayların da ilgisi ilan sayısı artışına benzer bir oranda yükseldi. Adayların en fazla ilgi gösterdiği sektörler arasında üçüncü sırada yer alan telekomünikasyon sektöründe ilan başı başvuru sayısı %31 arttı.
 
Havacılık Pozisyonları için Hem İlanlar Hem de Başvurular Artıyor
Havacılık sektörü, 2024 üçüncü çeyreğinde en fazla dikkat çeken sektörlerden biri oldu. Havacılık pozisyonları için açılan ilanlar geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %22 artış gösterdi. Aynı zamanda adayların ilgisinin en fazla arttığı sektörlerin zirvesinde de havacılık yer aldı. Havacılık rollerine, geçen yılın üçüncü çeyreğine kıyasla ilan başı başvuru oranı %43 artış gösterdi.
 
Beyaz yakada Veri Yönetimi ve Programlama Trend Yetenekler Arasına Katıldı
Kariyer.net, istihdam endeksi verilerinin yanı sıra son 6 ayda işverenlerin en fazla ihtiyaç duyduğu yetenekleri de analiz etti. 1 milyondan fazla adayın, 7 bin tekil yetenek üzerinden yapılan analizine göre beyaz yaka iş ilanlarında en sık aranan yetenek MS Office bilgisi oldu. MS Office'i sırasıyla; Raporlama, İletişim, Analitik Düşünme ve İngilizce bilgisi izledi.
 
Beyaz yaka iş ilanlarında yeni talep edilen ve artış gösteren yetenekler arasında ise Veri Yönetimi ile Yazılım ve Programlama öne çıktı. Veri Yönetimi başlığı altında Data Warehouse Yönetimi, ETL Süreçleri Yönetimi gibi beceriler dikkat çekti. Yazılım ve Programlamada ise Eklenti Yazabilen Programlama yeteneği en çok aranan kriter oldu. Yapay zeka alanındaki trend yetenekler arasında ise zirvede Veri Analitiği yer aldı. Veri Analitiğini sırasıyla; makine öğrenimi, derin öğrenme ve otomasyon takip etti.
 
"Ekonomik dalgalanmalara rağmen işgücü piyasasının uyum kabiliyeti umut verici"
Üçüncü çeyrek istihdam verilerini değerlendiren Kariyer.net CEO'su Fatih Uysal, makroekonomik değişimlere rağmen işgücü piyasasının olumlu bir tepki verdiğini belirtti. Uysal, "Ekonomik dalgalanmalara rağmen işgücü piyasasının gösterdiği uyum kabiliyeti umut verici. Özellikle telekomünikasyon ve havacılık alanlarında öne çıkan rakamlar, bu anlamda dikkat çeken örnekler diyebiliriz. Önümüzdeki dönemde ekonomideki belirsizliklerin de azalacağını ve işgücü piyasasında hareketliliğin daha da artacağını umut ediyorum" ifadelerini kullandı. Yetenek analiziyle ilgili de açıklamada bulunan Fatih Uysal, "İşverenlerin yetenek ihtiyacının da dönüştüğünü görüyoruz. 25. yılımız vesilesiyle yaptığımız araştırmalar bu değişime işaret etmişti. Yakın zamanda gerçekleştirdiğimiz analizimiz de iş ilanlarına yeni kriterler eklendiğini gösteriyor. Özellikle beyaz yaka pozisyonlarında da veri yönetimi ve yapay zeka ile ilişkili yeteneklerin önümüzdeki dönemde daha kıymetli olacağını söylemek mümkün" şeklinde konuştu.
 



Diğer Haberler
Çin'de Şanghay Bileşik endeksi %0.4 azalışla 3295,70 puandan kapandı
Dış ticaret dengesi Ekim ayında -5.91 milyar dolar (Önceki ay: -5.13 milyar dolar) - TÜİK
İsveç'te dış ticaret dengesi Ekim'de : +0.6 milyar sek (Önceki: +0.8 milyar)
Ocak-Ekim döneminde dış ticaret dengesi -65.85 milyar dolar - TÜİK
Ekim ayında ihracat 23.50 milyar dolar (önceki ay: 21.99 milyar dolar) - TÜİK
Ekim ayında ithalat 29.41 milyar dolar (önceki ay: 27.12 milyar dolar) - TÜİK
İhracatın ithalatı karşılama oranı, Ekim ayında 79.9% (Önceki ay: 81.1%)
Ocak-Ekim döneminde ihracat 216.20 milyar dolar - TÜİK
Ocak-Ekim döneminde ithalat 282.05 milyar dolar - TÜİK
Facebookta Paylaş