Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
2024 yılı için şirketlerin gelir vergisinden istisna tutulacağı günlük yemek bedeli belli oldu. Yeni tutar, geçen yıla oranla yüzde 54,54 artışla KDV dahil 187 TL olarak belirlendi. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Edenred Türkiye CEO’su Selçuk Boztepe, “Bu noktada artışı çok değerli bulsak da hem hızla artan gıda fiyatları karşısında zorlanan çalışanlara daha fazla destek olabilmek, hem de işverenlerin maliyetlerini daha rahat yönetebilmelerine katkıda bulunabilmek adına, yemek kartı sisteminin ülkemizde kullanılmaya başladığı ilk yıllarda olduğu gibi günlük yemek bedelinin günlük asgari ücretin yarısı olarak sabitlenmesi önerimizi bir kez daha dile getiriyoruz” diye konuştu.
Hem işverenler hem de çalışanlar tarafından merakla beklenen, 2024 yılı için gelir vergisinden istisna tutulacak günlük yemek bedeli KDV dahil 187 TL olarak açıklandı. Çalışanların en önemli yan haklarından biri olan öğle yemeği hakkı, ekonomik açıdan zorlu koşullardan geçtiğimiz bu günlerde çalışan bağlılığını ve motivasyonunu artırmak adına şirketler için büyük önem taşıyor.
Edenred Türkiye CEO’su Selçuk Boztepe, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu noktada artışı çok değerli bulsak da hem hızla artan gıda fiyatları karşısında zorlanan çalışanlara daha fazla destek olabilmek hem de işverenlerin maliyetlerini daha rahat yönetebilmelerine katkıda bulunabilmek adına, yemek kartı sisteminin ülkemizde kullanılmaya başladığı ilk yıllarda olduğu gibi günlük yemek bedelinin günlük asgari ücretin yarısı olarak sabitlenmesi önerimizi bir kez daha dile getiriyoruz” ifadelerini kullandı.
Yemek kartı bakiyeleri erken bitiyor, yetersiz kalıyor
Günümüz ekonomik koşullarında çalışanların yemek kartı bakiyelerinin ayın yarısını bile göremediğini belirten Selçuk Boztepe şu ifadeleri kullandı:
“Gelir vergisinden istisna tutulacak günlük yemek bedeli her yıl devlet tarafından güncelleniyor. Şirketler de açıklanan yeni tutar doğrultusunda çalışanların kart bakiyelerinde düzenlemeler yapıyor. Ancak TÜİK verilerine göre gıda enflasyonu genel enflasyondan daha hızlı artıyor ve dolayısıyla belirlenen vergi istisnası seviyesinde yapılan yemek ödemesi çalışanın bir aylık öğle yemeği ihtiyacını karşılamada yetersiz kalıyor. Amacı, çalışanın dengeli beslenmesini desteklemek olan günlük yemek bedeli istisnasının, çalışanın sağlıklı beslenebileceği bir tutarda olması gerektiğini her zaman savunuyoruz.”
Yemek kartı, çalışanların yüzde 91’i için alım gücünü artıran temel bir unsur
Uluslararası Çalışma Örgütü için Christopher Wanjek’in yaptığı araştırmaya göre dengeli ve düzenli beslenen çalışanların iş verimliliğinin yüzde 20 arttığını ve yemek kartlarının sadece yemekte harcanması nedeniyle düzenli beslenmeyi teşvik ve garanti ettiğini belirten Boztepe sözlerine şöyle devam etti:
“Her yıl Türkiye çapında gerçekleştirdiğimiz Gıda Endeksi Araştırması’nın 2023 yılı sonuçlarına göre çalışanların yüzde 97’si en çok yiyecek alımında yüksek enflasyondan etkilendiklerini belirtiyor. Araştırmada yemek kartlarını, alım güçlerini artıran temel unsur olarak görenlerin oranı ise yüzde 91.”
Kayıt dışılıkla mücadeleye hizmet ediyor, ekonomiye katkı sağlıyor
Devletin şirketlere yemek kartları ile öğle yemeği harcamalarında vergi tasarrufu sağlama imkanı tanıdığını belirten Boztepe, yemek kartlarının yemek hizmeti sektörünü kayıtlı hale getirmesi sayesinde kayıt dışılıkla mücadeleye de hizmet ettiğini vurguladı.