2024 yılı 2. Enflasyon Raporu değerlendirmesi (Colendi Menkul Değerler)

TCMB Başkanı Fatih Karahan 2024 yılının ikinci enflasyon raporunun sunumu gerçekleştirdi. Sunumda 2024 yılına ilişkin tahminlerinde bazı değişimler öne çıktı. En önemlisi TCMB’nin yıl sonu enflasyon tahmininin 2 puan artış ile %38’e çıkarılması oldu. 2025 enflasyon tahmini ise %14’te sabit bırakıldı. Ancak enflasyon tahminindeki 2 puanlık yukarı revize, yılın ilk 4 ayının geride kalmasının ardından aşağı yönlü risklerin azalması ile enflasyon tahmin aralığının %30 olan alt bandının %34’e çıkarılması ile gerçekleşti. TCMB tahmin aralığının üst bandını %42 olarak korudu. Tahmindeki revizeye sebep olarak ilk 4 ayda beklentilerine göre oluşan 4 puanlık sapma gösterildi.
TCMB Başkanı Fatih Karahan ve Başkan Yardımcıları sunum sonrası basın sorularını yanıtladı. Gelen sorulara istinaden verilen cevaplardan öne çıkan mesajlar şu şekilde oldu:
TCMB Başkanı Fatih Karahan, enflasyon görünümünde bozulma olması halinde ek sıkılaşmaya hazır olduklarını yeniden vurguladı.
TCMB Başkanı Fatih Karahan, manşet enflasyonun mayıs ayında %75-76 seviyelerinde zirveye ulaşacağını, bu noktadan sonra enflasyonun düşüş eğilimine geçeceğini belirtti.
Döviz kuru konusunda bir hedefleri olmadığını, serbest piyasada fiyatlama oluştuğunu belirtti.
Rezerv konusunda da bir hedefleri olmadığını, ancak enflasyon eğilimini bozmayacak şekilde rezervlerini güçlendirmek istediklerini belirtti. Enflasyon hedeflerine yakınsamalarıyla birlikte daha sağlıklı ve güçlü bir rezerv artışı sağlayacakları belirtildi.
KKM’nin döviz bazlı toplam tutarının yaklaşık 70 milyar olduğu belirtildi.
Swap kanallarının açılmasına yönelik soruya, bununla alakalı yetkinin kendilerinde olmadığını ve kırılganlık yaratmayacak şekilde hareket edilmesi gerektiğini belirtti.
Başkan Karahan, 1-3 vadeli mevduatın %67-68 olduğunu ve reel getiri sunulduğunu belirtti. TCMB Başkanı Karahan, kısa vadeli mevduatın bileşik getirisini ima etti.
TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, gelen soru üzerine para politikasında atılan adımların etkilerinin gecikmeli olarak 6-9 olarak verilere yansıdığını, son yaptıkları 500 baz puanlık faiz artış kararının nisan ayında etkilerinin hissedilmeye başladığını vurguladı. Ayrıca enflasyon tahmin aralığının üst bandı olan %42’nin aşılmasını beklemediklerini belirtti.

Colendi Menkul Değerler A.Ş.
https://www.colendimenkul.com/

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Antalya'da Gazipaşa-Alanya Havalimanı'nda Corendon Havayolları'na ait bir uçağın iniş sırasında ön tekerleği patladı. Boeing 737 tipi uçağın gövdesi üzerine iniş yaptığı öğrenildi-Habertürk
Ulaştırma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada olayda yaralanan olmadığı ve yolcuların tahliye edildiği kaydedildi-Habertürk
THY: Nisan 2023 döneminde 6,5 milyon olan toplam yolcu sayısı, 2024 yılının aynı döneminde %6,9 artarak 7 milyon olarak gerçekleşmiştir
THY: Yolcu doluluk oranı Nisan 2024 döneminde 2023 yılının aynı dönemine göre 0,8 puan artarak %80,7 olarak gerçekleşmiştir
THY: Ocak – Nisan 2023 döneminde 23,6 milyon olan toplam yolcu sayısı, 2024 yılının aynı döneminde %8 artarak 25,5 milyon olarak gerçekleşmiştir
THY: Yolcu doluluk oranı Ocak – Nisan 2024 döneminde 2023 yılının aynı dönemine göre 0,4 puan düşerek %80,5 olarak gerçekleşmiştir
Sanica Isı: İki bayimiz ile toplam 72.300.000 TL tutarında ürün satış sözleşmeleri imzalandı
Facebookta Paylaş