Yeni yıla girerken gerçekleştirilen ücret artışları ve vergi düzenlemeleri Ocak ayında fiyatlar genel düzeyini yukarı çekti…
Ocak ayı manşet enflasyon beklendiği gibi hızlı yükseliş göstererek yüzde 6,7 arttı. TÜFE yıllık bazda yüzde 64,86 seviyesine yükseldi. Böylece TÜİK verilerine göre aylık TÜFE son beş ayın en yüksek seviyesine çıkarken, yıllık TÜFE Kasım 2022’den bu yana en yüksek seviyene ulaştı. TÜFE’de henüz 2024 yılı zirvesinin görülmediği dikkate alındığında, enflasyona yönelik beklentilerin şekillendirilmesinde Ocak ayı verisi önemli oldu. Bu anlamda Ocak ayı kadar yüksek olmasa da Şubat ayı enflasyon verisinde de etkilerin sürmesini bekliyoruz.
2024 yılı enflasyon öngörülerimiz kapsamında, baz senaryomuza göre Şubat ayı enflasyonunun yüzde 3,5 seviyesinde gerçekleşebileceğini tahmin ediyoruz. Diğer yandan Mart ayındaki yerel seçimler öncesi kamu harcamalarındaki olası artışın enflasyon için yukarı yönlü risk unsuru olabileceği görüşündeyiz.
Ücret ve vergi artışlarının Nisan-Mayıs döneminde devreden çıkmaya başlaması ve TCMB’den gelecek olası sıkılaştırıcı adımların etkisiyle aylık enflasyonda düşüş eğiliminin öne çıkmasını bekliyoruz. Ek olarak, Temmuz ve Ağustos döneminde baz etkisine bağlı olarak enflasyonda baskılanma söz konusu olacaktır. Böyle bir durumda her iki ay içinde düşüşlerin sırasıyla yaklaşık olarak 10 ve 9 puan şeklinde gerçekleşmesini bekliyoruz.
2024 yılının ilk enflasyon raporu sunumunu gerçekleştiren TCMB’nin yeni başkanı mevcut sıkı duruşun devam edeceği mesajını verirken, ek faiz artışı gerekliliğini şuan için değerlendirmediklerini de ifade etti. Yine de gerekli görülmesi halinde, ek sıkılaşma için açık kapı da bırakıldı. Aylık fiyat artışlarının Şubat ayından itibaren yavaşlamasını bekleyen TCMB, enflasyondaki yüksek seyrin nedenleri olarak ise iç talep ve jeopolitik risklere dikkat çekti. Ayrıca TCMB başkanı enflasyonun Mayıs ayında zirve yapmasını beklediklerini belirtti. Enflasyon raporunda, önceki raporda yer alan 2024 yılı için yüzde 36 ve 2025 yılı için yüzde 14 yılsonu enflasyon tahminleri korundu. Enflasyon beklentilerinin sağlıklı yönetilmesi noktasında enflasyon tahminlerinin korunmasının önemli olduğu görüşündeyiz. Enflasyon beklentilerinin doğru yönetildiği ortamda, enflasyon ataletinin kırılması kolaylaşırken, yılsonu için yüzde 36 hedefinin gerçekleşme olasılığı da artacaktır.
Hali hazırda yıllık enflasyonda yükseliş eğiliminin devam etmesinde jeopolitik riskler, devam eden talep, enflasyon beklentilerinin tam olarak kırılamamış olması gibi birçok neden söz konusu. Yılın ikinci yarısında ise baz etkisinin ve sıkılaştırıcı uygulamaların zamana yayılan etkileriyle dezenflasyonun öne çıkması beklenmekte. Bu kapsamda oluşturduğumuz üç ayrı senaryoya göre yıllık TÜFE’nin Mayıs ayında zirve yaptıktan sonra düşüş eğilimi göstermesini beklemekteyiz.
Baz senaryomuzda enflasyonun Mayıs ayında yüzde 72,53 ile zirve yaptıktan sonra yılı yüzde 43,45 ile tamamlaması öngörülürken; iyimser senaryomuzda Mayıs ayında yüzde 69,20 ile zirve yapmasını beklediğimiz enflasyonun yılı yüzde 36,62 ile tamamlamasını tahmin etmekteyiz. Kötümser senaryoda ise yine Mayıs ayında yüzde 76,74 zirvesini görmesini tahmin ettiğimiz enflasyonun yılı yüzde 52,04 seviyesinde tamamlayacağını öngörüyoruz.
InvestAZ Menkul Değerler A.Ş.
www.investaz.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.