2023 Yılı 1. Çeyrek Tahminleri (Gedik Yatırım)


Sanayi Şirketleri: Olumlu finansal sonuç açıklamasını beklediğimiz şirketlerden Enka Inşaat’da Rusya operasyonları dâhil olmak üzere tüm segmentlerdeki güçlü faaliyet beklentimizin yanı sıra, bu çeyrekte de Eurobond getirilerinin güçlü katkısının sürmesini bekliyoruz. Telekom sektörü genelinde artan maliyetlerin fiyat geçişleri kontrat yenilemeleri ve yeni müşteri kazanımlarıyla devam etmektedir. Buna bağlı olarak, 2022 yılında reel büyüme gösteremeyen Turkcell’in, 1Ç23'te göreceli olarak güçlü bilanço açıklamasını bekliyoruz. Tüpraş için 1Ç23’te geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki düşük bazdan dolayı oldukça güçlü yıllık bazda büyüme beklentimize karşın, orta distilat marjlarında çeyreklik olarak aşağı yönlü normalleşme bekliyoruz. 2023 yılı genelinde bölgesel ham petrol fiyatları arasındaki farkların geçtiğimiz yıllara kıyasla Tüpraş lehine devam edeceği yönündeki beklentimiz sürüyor. Coca Cola İçecek, Şok, ve Migros, sezonsal açıdan en yavaş çeyreklerini geri bırakmalarına rağmen, güçlü ürün fiyatları ve makul karlılıkları ile gelecek çeyreklerin beklentiden güçlü geçeceğinin sinyalini verebilir, bu sinyaller hisse fiyatlarına yansıyabilir.
 
Otomotiv sektöründe, iç talepteki yüksek seyir nedeniyle Doğuş Otomotiv, Ford Otosan, Tofaş ve Türk Traktör’de oldukça kuvvetli FAVÖK ve net kar artışları beklemekteyiz. Çimento sektöründe, Çimsa’nın yıllık büyüme rakamlarının gri çimento üretim tesislerinin bir kısmının satılmış olması nedeniyle bir miktar sınırlı kalmış olabileceğini tahmin ederken, Akçansa’da olumlu hava şartlarının da etkisiyle FAVÖK ve net karda çok güçlü yıllık artışlar beklemekteyiz. Indeks Bilgisayar’da ise, USD/TRY kurundaki rölatif sabit seyir ve güçlü ürün talebini göz önünde bulundurarak, mobil segmentin önceki çeyreğe paralel olarak tekrar ön plana çıkabileceğini düşünüyoruz. Marjlar tarafında, yılsonu oranlarına nazaran kısmi daralmalar olsa da 1Ç23’te marjların korunmasını bekliyoruz. Deprem sonrası ilgili bölgedeki bilgi sistem donanım ihtiyacını göz önünde bulundurarak ilk çeyrekte kısmi, yılın geri kalanında daha güçlü talep bazlı katkının süreceğini düşünüyoruz. Medikal Park için yurtiçi hasta gelirlerinde fiyatlama kaynaklı güçlü artış beklentimiz bulunmaktadır. Sağlık turizmi gelirlerinde güçlü büyüme beklentimiz bulunmakta olup, segmentin fiyatlamadan ziyade hacim kaynaklı gelişmesini bekliyoruz.
 
Karlılığı zayıf gelmesini beklediğimiz sanayii şirketleri ise şu şekilde: Ereğli’de, Türkiye’de yaşanan depremin ardından İskenderun Demir Çelik’te yaşanan duraklama, HRC ve CRC fiyatlarında iyileşme görmemize rağmen, satış hacminde daralmaya ve operasyonel karlılık üzerinde baskıya neden olmuş olabilir. Petkim’de olumsuz talep koşulları nedeniyle düşen KKO’nın, petrokimya marjlarının zayıf sürmesine neden olacağını düşünüyoruz. Vergi ve yeniden değerlemeden bir katkı gelmemesi durumunda, Şirket’in bu çeyrekte net zarar açıklamasını bekliyoruz. Beyaz eşya sektöründe, yurt dışı talepteki zayıflığın Arçelik’in karlılığını olumsuz etkilemiş olabileceğini tahmin etmekteyiz. Maliyet baskısı Kordsa’da ana tema olmaya devam ederken göreceli düşük marjların oluşmasını olağan olarak değerlendiriyoruz. Makro düzlemdeki belirsizlikler dolayısıyla firmanın global üretim ağında maliyet yönetiminin zorlaştığını düşünüyoruz. Ek olarak, Doğu Asya kompozit sektöründeki yavaşlamadan kaynaklı olarak, ilgili bölgedeki kompozit üreticilerinin Kuzey Amerika ve Avrupa pazarlarına yönelimlerinden kaynaklı olarak fiyatlama baskısı görüldüğünün de altını çizmek gerekmektedir.
 
Bankalar: Bankaların beklentilere paralel bir şekilde zayıf karlar açıklamalarını öngörüyor, TSKB ve Garanti’nin ise olumlu anlamda bir adım öne çıkmasını bekliyoruz. Bankaların, daha düşük TÜFEye endeksli tahvil getirileri ve düşük TL çekirdek makasları nedeniyle net faiz marjlarındaki keskin düşüşün yanı sıra artan operasyonel maliyetler nedeniyle zayıf çeyreklik sonuçlar açıklayacaklarını tahmin etmekteyiz. Öte yandan, karşılıklardaki normalleşme, daha yüksek ücret komisyon gelirleri ve daha düşük vergiler de bu çeyreğin ana temalarındandır. Özel bankalar içerisinde bahsedilen tema içerisinde TSKB ve Garanti’nin öne çıkmasını bekliyor, TSKB’nin farklı iş modeli nedeniyle daha düşük marj daralması sayesinde önde olmasını ve yatay bir çeyrek geçirmesini beklemekteyiz.
 
 


 
 Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.gedik.com

                                     ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.