2023 2. Çeyrek Sektörel Bilanço Analizi (Ziraat Yatırım)

BİST-Tüm'de 2023'ün 2. çeyreğinde yıllık olarak sektörel bazda en yüksek kar artışını sırasıyla Holdingler, Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları ve Büyük Bankalar kaydetmiştir. Bunlara ek olarak, Otomotiv ve Havayolu en yüksek kar artışı gözlenen sektörler arasında yer almıştır. Holdinglerde; Enka İnşaat'ta 2Ç2022'deki zarardan 2Ç2023'de kara dönüş etkisini gösterirken Sabancı Holding ve Koç Holding'in karlarındaki yükseliş destekleyici olmuştur. Gayrimenkul yatırım ortaklıklarında artan satış ve kira gelirleri dışında bazı şirketlerin gayrimenkullerini yeniden değerlemesi sektörde kar artışını desteklemiştir. Büyük bankalarda, komisyon gelirleri ile ticari karda önemli oranda artışlar gözlenmiştir. Otomotiv sektöründe ise Koç Grubu şirketlerinin güçlü kar artışları belirleyici olmuştur.

Diğer taraftan, Demir - Çelik, Kimyasal Maddeler ve Petro-kimya toplam kar artışına negatif etki eden sektörler olmuştur.

BİST-Tüm'de 2023 yılı 2. çeyrek finansallarını bugüne kadar açıklamış 488 şirket bulunmaktadır. Buna göre bu şirketlerin 2Ç2023 toplam ana ortaklık net dönem karı 2Ç2022'ye göre %30 artarak 282.281mn TL olmuştur.


Şirket bazında 2Ç2023'de bir önceki yılın aynı dönemine göre kar artışına en yüksek katkıyı sağlayan şirket Akbank olmuştur. Şirket 2Ç2022'de 13.110mn TL net dönem karı kaydederken 2023'ün ikinci çeyreğinde 20.302mn TL net dönem karı açıklamıştır. Akbank'ın ardından kar artışına en yüksek katkıyı Enka İnşaat ve Garanti BBVA yapmıştır.

Holding kategorisinde yer alan Enka İnşaat 2Ç2022'deki zarar pozisyonundan 2Ç2023'te 2.458mn TL kara geçmiş ve toplam kar artışına 3,2 puan katkı sağlamıştır. 2Ç2023'de Sabancı Holding, Koç Holding ve Doğan Holding toplam kar artışına sırasıyla 2,4, 2,4 ve 2,0 puan katkı sağlayarak BİST-Tüm'deki kar artışını olumlu yönde desteklemiştir. Diğer taraftan holdinglerden olumsuz ayrışan Tekfen Holding'in bu çeyrekte daha düşük net dönem karı açıklaması toplam kar artışını az da olsa baskılamıştır.

GYO sektöründe İş GYO Ve Özak GYO karlılığa %2,2'şer puan katkı sağlayarak sektörlerinde öne çıkan şirketler olmuşlardır.

Garanti BBVA'dan sonra büyük bankalar kategorisinde yer alan İş Bankası yıllık karını artırarak toplam kar artışına 1,9 puan katkı sağlamıştır.

Otomotiv'de ise Ford Otosan ve Tofaş toplam kar artışına 1,4'er puan destek vermişlerdir.

Havayolu sektöründeki Türk Hava Yolları, 2Ç2023'de toplam artışına 2,1 puan katkıda bulunmuştur. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde 9.155mn TL kar elde ederken 2Ç2023'de 13.754mn TL kar ederek başarılı bir performans sergilemiştir.

Sektörel olarak ön plana çıkmasa da DOAS yıldan yıla karını %190,8 artırarak BİST-Tüm'deki toplam kar artışına 1,6 katkı sağlamıştır.

BİST-Tüm'deki kar artışını en olumsuz etkileyen sektör Demir-Çelik olmuştur. Ereğli Demir Çelik 2Ç2022'de 6.639mn TL kar açıklarken 2Ç2023'de 3.999mn TL zarar açıklamıştır. Ayrıca İskenderun Demir Çelik ve İzmir Demir Çelik de zarar açıklayarak toplam karlılığı negatif etkilemişlerdir.

Kimyasal Maddeler sektöründe yer alan Sasa Polyester, Dyo Boya ve Bagfaş 2Ç2023'de olumsuz ayrışan şirketler arasında yer almışlardır.
 


FAVÖK Marjları
Aşağıdaki grafikte sektörel bazda 2Ç2023/2Ç2022 FAVÖK marjları verilmiştir. Buna göre, sektörel bazda FAVÖK marjında en yüksek iyileşme Makine, Tarım ve Çimento sektörlerinde olurken; en fazla düşüş Madencilik, Demir-Çelik ve GYO sektörlerinde gerçekleşmiştir.


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Fed/Harker: Bir noktada gelecek yıla kadar faiz indirimlerinin masada olduğundan şüpheliyim
Fed/Harker: Artık ek faiz artışlarına ihtiyaç görmüyorum
Fed/Harker: Enflasyonun gerilemesi durursa daha fazla faiz artışı çağrısı yapılabilir
Fed/Harker: Enflasyonu yüzde 2'ye döndürmemiz gerekli
ABD'de 5 yıllık reel faizler %2.26 ile 2008'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı- Bloomberg HT
Powell: Enflasyon hala çok yüksek
Powell: Enflasyonun sürdürülebilir şekilde %2'ye gerilediğine emin olana kadar faizleri kısıtlayıcı seviyelerde tutmaya niyetimiz var
Powell: Sürekli ilerlemeye ihtiyaç var ve bu ilerlemeyi sağlamak için kısıtlayıcı para politikası gerekli
Powell: Sonraki faiz kararı veriye dayalı olacak
Powell: Fed, yeniden faiz arttırımına ya da sabit tutmaya karar verdiğinde dikkatli şekilde süreci yürütecek
Powell: Ekonominin beklendiği gibi soğumadığına dair işaretlere dikkat ediyoruz
Powell: Enflasyon yüksek kalmaya devam ediyor
Powell: Trendin üzerinde büyümenin devam ettiğine dair ek kanıtlar, enflasyon konusunda daha fazla ilerleme kaydedilmesini riske atabilir ve para politikasının daha da sıkılaştırılmasını gerektirebilir
Powell: Mal enflasyonu konusunda sürdürülebilir ilerlemeye ihtiyaç var
Facebookta Paylaş