2022 Yılı Nasıl Başladı (İnfo Yatırım)

2022 yılına yurt içi piyasalar özellikle ulaştırma sektörü payları önderliğinde pozitif giriş yaptı. Coronavirüs pandemisinde omicron varyantı kaynaklı gelişmeler sonrasında aşılanmaların hızlanıp, ülkeler arası kısıtlamaların olmayacağı beklentileri piyasalardaki risk iştahını artırdı. Buna ek olarak tüm dünyada covid olan kişilerin karantina sürelerinin azaltılmasıyla birlikte olumlu gelişmeler yaşandı. Coronavirüs pandemisinden en fazla etkilenenlerin başında gelen ulaştırma sektörü payları Ocak ayında %36 değer kazandı.
Genel olarak BİST100 endeksi tarafına bakıldığında ise 2022 yılına 1.871 seviyesinden yıla başlayan endeks Ocak ayını %7 değer kazancıyla 2.003 seviyesinden tamamladı. Dolar / TL tarafında ise yatay seyir hakimdi. 2021 yılında 18,36’yı test eden Dolar / TL, TL’yi özendirme paketi sonrasında 13,50 - 13,60 seviyeleri aralığında dengelendi.
Yurt içinde ise Ocak ayı enflasyonu aylık bazda %11, yıllık bazda ise %48,7 olarak son 19 yılın en yükseği olarak kayıtlara geçti.
Rusya - Ukrayna Gerginliği Yıla Damgasını Vuruyor
2022 yılında Rusya - Ukrayna gerginliği gündeme bomba gibi düştü. Ocak ayının son haftasında iyice ayyuka çıkan gerginlik piyasaları baskılıyor. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi halinde ABD ve AB’nin Rusya’ya yaptırım yapacağı medyaya yansırken, Rusya’nın Ukrayna sınırına 110.000 asker gönderdiği belirtiliyor. ABD’de tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üstünde gelip doların küresel piyasalarda değer kazanması ile geri çekilen ons altın fiyatlamaları Rusya’nın asker göndermesi ve ABD Başkanı Joe Biden’ın, Almanya Başbakanı Scholz ile Beyaz Saray'da yaptığı ortak basın toplantısında, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda Kuzey Akım 2'yi durdurma sözü vererek, “Eğer Rusya işgal ederse, o zaman artık bir Kuzey Akım 2 olmayacak. Buna bir son vereceğiz. Size söz veriyorum, bunu yapacağız" ifadelerini kullanarak, tüm NATO'nun işgal durumunda harekete geçmeye hazır olduğunu vurgulaması ile ons altın an itibariyle 1.820’li seviyelerden işlem görüyor.
Endişenin Adı Enflasyon
Coronavirüs pandemisi ile birlikte gelişmiş ülkelerinde en büyük sorununun enflasyon olduğu aşikar. Öyle ki Biden ve Lagarde’ın geçici enflasyon vurgusundan vazgeçerek ‘yüksek enflasyonun beklenenden uzun sürebileceği’ açıklamaları da bunu teyit eder nitelikte. Enflasyonla alakalı yorumlarda en çok kullanılan cümle artık her ay ‘son yılların en yükseği’ olmaya başladı. Bununla birlikte ülkelerden sıkı para politikası emareleri de görüyoruz. ABD, Haziran ayından bu yana gerek taperingin hızlandırılması gerekse 2022 yılında 3 faiz artırışı yapılacağına dair mesajlar vermişti. Son toplantılarda ise şahin mesajlar artarak devam etti. 2022 yılında eyalet Fed Başkanlarından 5 - 6 faiz artırımı olabileceğine dair beklentiler var ki son Fed Toplantısında Powell, faiz artırımının Mart ayında başlayacağı sinyallerini vermişti. Sonrasında ise faiz artırımı ile birlikte bilanço küçültmeden söz ediliyor. Ancak bununla ilgili son açıklama Powell’den geldi. Powell, bilanço küçültülmesini süresinin belli olmadığını belirtti. Fed, 2015 yılında faiz artırdığında 2017 yılında bilanço küçültmeye gitmişti. Geçtiğimiz ay ABD’de son 39 yılın en yüksek enflasyon verisi açıklanmıştı.
İngiltere 2004 yılından bu yana ilk kez 2 kez üst üste faiz artırdı. Enerji fiyatlarındaki yükseliş ise enflasyonu tetikledi.
Faiz artırımından uzak gözüken ECB de geçen haftaki toplantısında sıkı duruş mesajı verdi. Euro Bölgesi’nde son 25 yılın en yüksek enflasyonu açıklandı. ECB Başkanı Lagarde’nin şahin açıklamaları da piyasaları baskılamıştı. Ancak ECB Başkanı Lagarde, dün ECB'nin enflasyonu hedefte tutmak için büyük bir sıkılaştırmaya ihtiyacı yok demesi kafaları karıştırdı.
Şubat Ayındaki Takip Edilecek Gelişmeler
• Küresel Bazda Enflasyon
• Küresel Bazda Politika Faizleri
• Rusya - Ukrayna Gerilimi
• Pandemideki Son Durum
• Enerji Fiyatları


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ALMANYA'NIN 10 YILLIK TAHVİL FAİZİ %0.251 İLE OCAK 2019'DAN BU YANA EN YÜKSEK SEVİYEYE ÇIKTI
FRANSA MALİYE BAKANI: KAMU AÇIĞI GERÇEKTEN FRANSIZ EKONOMİSİ ÜZERİNDE KARA BİR LEKE
PANELSAN GENEL MÜDÜRÜ RECEP KAAN MASLAK: YILIN İLK HALKA ARZI PANELSAN OLARAK HİSSELERİMİZİ 10,20 TL’DEN HALKA ARZ EDİYORUZ. HALKA ARZDAN, 180 MİLYON TL GELİR ELDE ETMEYİ HEDEFLİYORUZ-APARA
PANELSAN/MASLAK: HALKA ARZDAN GELECEK KAYNAĞIN %50-55’İNİ YATIRIMLARDA, %40-45’İNİ İŞLETME SERMAYESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİNDE, %5-10’UNU FİNANSAL BORÇLARIN ÖDENMESİNDE KULLANACAĞIZ-APARA
PANELSAN/MASLAK: MASLAK: ANKARA’DA YATIRIM YAPMAYA HAZIRLANIYORUZ. 80 MİLYON LİRALIK BU YATIRIMIN 2023 YILININ İLK YARISINDA BİTMESİ PLANLANIYOR -APARA
FRANSA MALİYE BAKANI: FAİZLER ARTACAK
FRANSA MALİYE BAKANI : PARA POLİTİKASININ NORMALLEŞMESİNE DOĞRU HAREKET EDİYORUZ
FRANSA MALİYE BAKANI: ŞU ANDA YÜKSEK BİR ENFLASYON ORANINA SAHİBİZ
FRANSA MALİYE BAKANI: FRANSA'NIN KAMU MALİYESİNİ YENİDEN DENGELEMEMİZ GEREK
FRANSA MAİLYE BAKANI: 2022'NİN SONUNDAN İTİBAREN ENFLASYONUN DÜŞME İHTİMALİ ÜZERİNDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ
Facebookta Paylaş