2022-2023 Su Ürünleri Av Sezonu Açılıyor-Tarım ve Orman Bakanlığı

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Balıkçılarımızın 4,5 aydır hasretle bekledikleri “2022-2023 Su Ürünleri Av Sezonu” Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vahit KİRİŞCİ ve balıkçılarımız tarafından 31 Ağustos Çarşambayı 1 Eylüle bağlayan gece İstanbul Sarıyer Kireçburnu Balıkçı Barınağında dualarla açılacak. Marmara, Karadeniz ve Ege denizine kıyı bulunan illerimizde de aynı gün benzer nitelikte açılış etkinlikleri düzenlenecektir.
Gırgır ve trol yöntemi ile avcılık yapacak balıkçılarımız vira bismillah diyerek Karadeniz, Marmara ve Ege Denizi’nde 1 Eylül’de, Akdeniz’de ise 16 Eylül’de denizlere açılacaklar. Tüm denizlerimizde bu avcılık faaliyetleri 15 Nisan itibari ile sona erecektir.
Küçük ölçekli avcılık yapan kıyı balıkçılarımız ise getirilen düzenlemelere uymak şartı ile avcılık faaliyetlerini yıl boyunca yapabileceklerdir.
Geçtiğimiz 2021-2022 su ürünleri av sezonu avcılık yoluyla üretimimizin yarısından fazlasını oluşturan hamsi ve boğazımızın geleneksel balığı olan lüfer açısından verimli ve bereketli geçmişti. Bu av sezonunda da yapılan araştırmalar, edinilen bilgiler ve öncü göstergeler başta palamut, hamsi ve lüfer avcılığının verimli geçeceğine işaret etmektedir.
Açılış programında geleneksel hale gelen Sayın Bakanımız tarafından denize Bakanlığımızca üretilen kalkan, levrek ve mersin balığı yavruları bırakılacaktır.
2019-2020 yılı sezon açılışında bundan 3 yıl önce Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından müjdesi verilerek yasalaşan Su Ürünleri Kanunu Değişikliği ile özellikle yasadışı balıkçılıkla mücadelede denetime yetkili tüm kurum ve kuruluşların elleri çok güçlenmiştir. Kanun değişikliğinin yürürlüğe girdiği tarihten bu güne geçen 30 aylık dönemde daha önce yasal olarak el konulması mümkün olmayan ruhsatsız yasadışı olarak avcılık yapan 469 gemiye el konulmuştur. Bu yolla yasadışı avcılıkla mücadele edilerek balığın ve kurallara uygun avcılık yapan dürüst balıkçıların haklarının korunması sağlanmıştır.
Tarım ve Orman Bakanlığı su ürünleri avcılığında balıkçıların uyması gereken; tür, boy, zaman, derinlik, mesafe ve av araçlarıyla ilgili yasak, sınırlamalar ile yükümlülükler getirmektedir. Balıkçılarımızın özellikle balıkların üreme ve büyüme özellikleri dikkate alınarak getirilen bu düzenlemelere uygun avcılık faaliyetinde bulunmaları, hem kendi menfaatleri hem de kaynaklarımızın sürdürülebilir işletimi bakımından önem taşımaktadır.
Bakanlığımız tarafından balıkçılara verilen, kırsal kalkınma yatırımları desteklemeleri kapsamında; soğuk hava depolarına, balık işleme ve muhafaza tesislerine sağlanan hibe ve Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatiflerince gemilerin modernizasyonu için kullandırılan faiz indirimli krediler devam etmektedir. Ayrıca 2004 yılından itibaren tüm hükümetlerimiz döneminde balıkçılarımıza verilen ÖTV’siz yakıt desteği de devam edecektir.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 2022 yılını Uluslararası Geleneksel Balıkçılık ve Su Ürünleri Yılı ilan etmiştir. Bu yılın temasına uygun olarak ülkemizde de küçük ölçekli balıkçıların faydasına olacak kararlar alınmış olup 12 metreden küçük balıkçı gemisi sahiplerine verilen Bakanlığımız desteklemeleri önümüzdeki yıllarda yaklaşık 4 kat artırılarak devam ettirilecektir.
Balıkçılarımız tarafından bin bir emek ve zahmetle üretilen ve insan beslenmesinde özellikle çocukların gelişiminde, erişkin insanların sağlıklarının korunmasında ve sürdürülmesinde sayısız faydaları olan su ürünlerinin, bu sezonda da halkımızın bol bol tüketmesini tavsiye ediyoruz.
Vira Bismillah diyerek açılışı yapılacak olan 2022-2023 su ürünleri avcılık sezonunun balıkçılarımızın için kazasız, belasız geçmesini, avcılığın bol ve bereketli olmasını diliyoruz.



Diğer Haberler
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü: Alman hükümeti Rusya ile tüm enerji ilişkilerini ortadan kaldırmak için elinden geleni yapıyor
AB/Borrell: AB, Rus vatandaşlarına muhtemel vize yasağı konusunda bugün bir anlaşmaya varmalı
ÇİN'DE ŞANGHAY BİLEŞİK ENDEKSİ %0.8 DÜŞÜŞLE 3202,14 PUANDAN KAPANDI
TCMB 1 AY VADELİ 500 MİLYON DOLAR TUTARLI DÖVİZ KARŞILIĞI TL SWAP İHALESİ AÇTI
TÜİK, 1.ÇEYREK GSYH DEĞİŞİM ORANINI %+7.5 OLARAK REVİZE ETTİ (ÖNCEKİ: +7.3%)
Facebookta Paylaş