2021 4. Çeyrek Sektörel Bilanço Analizi (Ziraat Yatırım)

BİST-Tüm'de 2021'in 4. çeyreğinde yıllık olarak sektörel bazda en yüksek kar artışını sırasıyla GYO'lar, Büyük Bankalar ve Holdingler kaydetmiştir. Bunlara ek olarak, Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıkları ve Otomotiv de en yüksek kar artışı gözlenen sektörler olmuştur. GYO'lardaki yüksek kar artışında yılsonunda yapılan değerlemelere istinaden kaydedilen yüksek gerçeğe uygun değer farkları gelirleri etkili olmuştur.

Diğer taraftan, Gıda, Dayanıklı Tüketim, Kimyasal Maddeler, Telekom Teknolojisi ve Enerji şirketleri grup olarak toplam kar artışına negatif etki eden sektörler olmuştur.

BİST-Tüm'de 2021 yılı 4. çeyrek finansallarını bugüne kadar açıklamış 395 şirket bulunmaktadır. Buna göre bu şirketlerin 4Ç2021 toplam ana ortaklık net dönem karı 4Ç2020'e göre %153 artarak 112.715mn TL olmuştur.

BİST-Tüm'deki Sektörlerin Toplam Kar Artışına Etkileri (İlk Beş ve Son Beş)


Şirket bazında 4Ç2021'de bir önceki yılın aynı dönemine göre kar artışına en yüksek katkıyı sağlayan şirket İş Bankası (C) olmuştur. Şirket 4Ç2020'de 1.627mn TL net dönem karı kaydederken bu çeyrekte 6.419mn TL net dönem karı açıklamıştır. ISCTR'nin ardından kar artışına en yüksek katkıyı Torunlar GYO ve Şişe Cam yapmıştır. Torunlar GYO (yüksek gerçeğe uygun değer farkı geliri) ve Şişe Cam (yüksek kur farkı geliri) geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre karını yüksek oranda artırmışlardır.

Holding kategorisinde yer alan Sabancı Holding ve Koç Holding 4Ç2020'deki görece düşük kardan 4Ç2021'de çok daha yüksek kara ulaşmış, Doğan Holding ise zarardan kara geçmiş ve BİST-Tüm'deki kar artışını olumlu yönde desteklemiştir. Sabancı Holding'de ve Doğan Holding'de döviz fazla pozisyonları nedeniyle oluşan yüksek kur farkı gelirleri de önemli katkı sağlamıştır. Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı kategorisinde yer alan Gözde Girişim ise özellikle Penta, Polinas ve diğer ortaklıkları değer artışı kaynaklı olarak çok yüksek kar açıklamış ve toplam kar artışına %6,7 katkıda bulunmuştur.

Büyük bankalar kategorisinde yer alan Akbank, Garanti Bankası ve Yapı Kredi yıllık karlarını yüksek oranda artırarak toplam kar artışına sırasıyla %6,6, %6,4 ve %6,3 oranında katkı sağlamışlardır.

Demir-Çelik sektöründeki Erdemir'den sonra en olumlu katkıyı yapan şirket Savunma sektöründe yer alan Aselsan olmuştur. Diğer taraftan Havacılıkta ise Türk Hava Yolları, 4Ç2020'deki zarardan 4Ç2021'de kara dönmüştür.

Otomotiv sektöründe Ford Otosan karını yüksek oranda arttırarak BİST-Tüm'deki kar artışına %4,8 oranında katkı sağlamıştır.

Ek olarak, Gıda sektöründe yer alan Ülker Bisküvi ve Kerevitaş Gıda bir önceki yılın aynı dönemde kar açıklarken, 2021 yılının son çeyreğinde yüksek döviz açık pozisyonlarına bağlı olarak zarar kaydetmişlerdir.

Enerji sektöründe yer alan Ak Enerji, Aydem Enerji ve Çan2 Termik de bir önceki yılın aynı döneminde kar açıklamalarına karşın, 4Ç2021'de yüksek döviz açık pozisyonlarına bağlı zarar açıklayarak, BİST-Tüm'deki kar oluşumunu olumsuz yönde etkilemişlerdir.

4Ç2021'de genel olarak holdinglerden olumsuz ayrışan Enka İnşaat'ın karında yıllık olarak gerileme olmuş ve toplam kar artışını baskılamıştır. Aynı kategoride yer alan Hedef Holding'de 4Ç2020'de yüksek kardan 4Ç2021'de düşük kara geçmiştir. Ek olarak, Tekfen Holding 4Ç2020'deki zararından 4Ç2021'de daha yüksek bir zarar açıklamıştır.

Demir Çelik sektöründe yer alan İskenderun Demir Çelik'in karı bir önceki senenin aynı dönemine göre gerileme gösterirken, İzmir Demir Çelik yüksek kur farkı giderleri nedeniyle kardan zarara geçmiştir. Kimyasal maddeler sektörü şirketlerinden Sasa Polyester ve DYO Boya da 4Ç2020'deki kardan yine yüksek döviz açık pozisyonları nedeniyle 4Ç2021'de zarara dönmüşlerdir. Dayanıklı Tüketim sektörü şirketlerinden Arçelik ve Vestel Beyaz'ın da yıllık karlarında gerileme olmuştur.

BİST-Tüm'deki Kar Artışına En Pozitif ve En Negatif Etki Eden Şirketler (% Katkı)
 
Kaynak: Borsa İstanbul, Ziraat Yatırım

BİST-Tüm Karına 4. Çeyrekte En Olumlu Katkı Yapan Şirketlerin Karları/Zararları (mn TL)
BİST-Tüm'de 4Ç2021 Karını En Çok Düşüren Şirketlerin Kar/Zarar Rakamları (mn TL)

 

FAVÖK Marjları

Aşağıdaki grafikte sektörel bazda 4Ç2021/4Ç2020 FAVÖK marjları verilmiştir. Buna göre, sektörel bazda FAVÖK marjında en yüksek iyileşme Tarım, GYO, Lojistik ve demir-çelik sektörlerinde olurken; en fazla düşüş İnşaat, Yapı Malzemeleri ve Telekom Teknolojileri sektörlerinde gerçekleşmiştir
 



Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ABD SENATOSU CUMHURİYETÇİ LİDERİ MCCONNELL, BİDEN'I BLOOM RASKİN'İN YERİNE YENİ BİR FED ADAYI GÖNDERMEYE ÇAĞIRDI
RUSYA YAPTIRIMLARI AYRICA ABD SAVUNMA BAKANI, ULUSAL GÜVENLİK DANIŞMANI, CİA BAŞKANI VE DİĞERLERİ İÇİN DE UYGULANACAK-DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI
RUSYA, ABD BAŞKANI JOE BİDEN VE DIŞİŞLERİ BAKANI BLİNKEN ÜZERİNE YAPTIRIM UYGULADI -DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI
OPEC, 2022 YILI DÜNYA PETROL TALEBİ BÜYÜME TAHMİNİNİ "ŞİMDİLİK" DEĞİŞTİRMEDİ - AYLIK RAPOR
OPEC, 2022 YILI TOPLAM PETROL TALEP TAHMİNİNİ YAKLAŞIK 100.000 VARİL/GÜN ARTIRARAK 100,90 MİLYON VARİL/GÜN'E ÇIKARDI
OPEC: ÖZELLİKLE EKONOMİK BÜYÜMENİN YAVAŞLAMASI, ARTAN ENFLASYON VE JEOPOLİTİK ÇALKANTILAR GİBİ KÜRESEL EKONOMİYE YÖNELİK ZORLUKLAR, ÇEŞİTLİ BÖLGELERDE TALEBİ ETKİLEYECEK
OPEC, 2022 DÜNYA HAM PETROL TALEBİ TAHMİNİNİ GÜNLÜK 100.000 VARİL ARTIRDI
Şok Marketler: (Getir'e hisse satışı) Yıldız Holding, Dünyada ve bölgemizde oluşan olumsuz koşulları göz önüne alarak karşılıklı mutabakat ile bahsi geçen azınlık paylarının satışına ilişkin görüşmeleri durdurma kararı almıştır.
NATO/STLTENBERG: ÇİN, RUSYA'NIN UKRAYNA'YI İSTİLASINI KINAMALI
NATO/STOLTENBERG: MOSKOVA'NIN UKRAYNA'DA MUHTEMELEN KİMYASAL SİLAHLAR İLE ALDATICI BİR SALDIRI HAZIRLAYABİLECEĞİNDEN ENDİŞELİYİZ
Facebookta Paylaş