Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
2019 yılında veri ihlallerinin %43’ü KOBİ’lerde yaşandı ve bir siber saldırının KOBİ’lere ortalama maliyeti ise 38 bin doları buldu. 2020 yılında siber güvenlik alarmlarının sıklıkla KOBİ’ler için çalacağını belirten Bitdefender Türkiye Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu, müşterilerini ve işlerini koruma altına almak isteyen KOBİ’ler için 4 siber güvenlik adımını sıralıyor.
KOBİ’lere yönelik siber saldırıların artmasıyla 2020 yılı, KOBİ ve müşterilerinin önlenebilir tehditlerden korunması gereken bir yıl olacak gibi duruyor. 2019’daki veri ihlallerinin %43’ünün KOBİ’lerde yaşanması ve bir siber saldırının KOBİ’lere ortalama maliyetinin 38 bin doları bulması, KOBİ’lere yönelik saldırıların boyutunu gözler önüne seriyor. KOBİ’lerin alacakları önlemlerle hasarları en aza indirmek ve gelecekteki saldırıları önlemek için adımlar atması gerektiğini belirten Bitdefender Türkiye Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu’ya göre, KOBİ’lerin 2020’de uygulamaları gereken 4 önemli siber güvenlik adımı bulunuyor.
1. Yedeklemeleri yapın. Şirketler ne kadar küçük veya büyük olursa olsun, depoladığı veriler çok önemlidir. Bir siber saldırı, yıkıcı sonuçlara yol açarak verilerin kaybedilmesine neden olabiliyor. Geçmiş verileri yedeklemek ve gelecekteki otomatik yedeklemeleri planlamak gerekiyor. Yedeklemeler, gönül rahatlığı sağlamasının yanında yalnızca verileri güvende tutmuyor, aynı zamanda donanım veya yazılım arızası durumunda da erişilebilirliği ile şirketlere büyük kolaylık sağlıyor.
2. Sistemleri güncelleyin. Hackerler, KOBİ’lerin en güncel yamaları kullanmadığını bildikleri için yaması yapılmayan ve yaygın olarak bilinen açıklardan yararlanıyor. Bu saldırılarla mücadele etmek için, sistemlerin tüm yamalar konusunda güncel olduğundan emin olmak ve tüm yamaları otomatik uygulayabileceğiniz bir patch management (yama yönetimi) kullanmak gerekiyor.
3. Şifreleri yenileyin. KOBİ’lerin sahip oldukları her sistem için benzersiz şifreler kullanması gerekiyor. Şifrelerin kalitesini artırmak için özel karakter, sayı ve harflerden oluşan alfanumerik şifreler kullanmaya dikkat edilmeli. Güçlü bir parola olsa bile parolalarınızı yılda iki kez güncelleyin. Bir veri ihlali aylar hatta yıllar sonra ortaya çıksa da bu sizi korsanların bir adım önünde tutacaktır. Uzun ve karmaşık şifreler oluşturmakta ve yönetmekte zorluk çekiyorsanız, Bitdefender Password Manager gibi bir şifre yöneticisi kullanın. Password Manager, parolalarınızı takip etmenizi, gizliliğinizi korumanızı ve güvenli bir tarayıcı deneyimi yaşamanızı sağlar. Kimlik bilgilerinize erişmek için tek bir ana şifre kullanan Password Manager, şifrelerinizi güvende tutmanızı kolaylaştırır. Özel olarak bir çözüm almak için yeterli bütçe olmasa bile kullanılan uygulamaların iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) özelliklerinin aktif hale getirilmesi gerekiyor.
4. Güvenlik çözümüne sahip olun. Araştırmalar, KOBİ’lerin yarısının siber saldırılara maruz kaldığını gösteriyor. Ancak doğru siber güvenlik çözümlerinden faydalanıldığında, her KOBİ’nin fidye yazılımından gelişmiş kalıcı tehditlere kadar her türlü saldırıya karşı korunabileceğini hatırlatmak gerekiyor. Bu nedenle başta antivirüs yazılımı olmak üzere güvenlik duvarı ve diğer güvenlik çözümlerinin çalışır olduğundan emin olunmalı.