2019 fintech'in yılı olacak -KPMG

Uluslararası vergi, denetim ve danışma firması KPMG Türkiye, 2018'de açık bankacılığın yükselişi, düzenleme değişiklikleri ile blokzincir ve yapay zeka teknolojilerindeki gelişmelerle olgunlaşan fintech ekosisteminin, 2019'da daha da güç kazanacağı öngörüsünde bulundu.
KPMG'nin desteklediği, Finansal inovasyon platformu KOOPHub tarafından düzenlenen İstanbul Fintech Week 2019'da finansal inovasyon konulu oturumda konuşmacı olan KPMG Türkiye Finansal Hizmetler Sektör Lideri Sinem Cantürk, 2019'da fintech sektörünü bekleyen 10 olası gelişmeyi şöyle sıraladı:
" Konsolidasyon: 2019'da ödemeler, krediler, blokzincir gibi alanlarda artan konsolidasyon oranları bekleniyor. Startup şirketleri uluslararası arenada büyümeyi hedefleyecek.
" Daha büyük anlaşmalar: Sektörde imzalanan anlaşmaların boyutlarının 2019'da büyümeye devam edeceği tahmin ediliyor. Yatırımcılar, olgunlaşmaya başlamış fintech firmalarına odaklanacak.
" Küresel büyüme: Bankalar hizmet çeşitliliklerini çoğaltırken sınır ötesi büyümelerini de sürdürecek.
" Açık bankacılık: Başta Avrupa olmak üzere açık bankacılığa ilişkin düzenlemeler, teknoloji devleri ve startup şirketlerinin finansal hizmetlerdeki rollerini daha da artırmalarına imkan tanıyacak.
" Blokzincir: Blokzincir teknolojisine dayanan ürünler ve çözümler üreten firmaların yatırım oranlarında gözle görülür bir artış olacak.
" Insurtech hız kazanıyor: Asya genelinde insurtech yatırımlarında önemli artış yaşanacak, Avrupa ve ABD'deki geleneksel sigorta firmaları da alternatif sigorta teklifleri için asya'yı test sahası olarak kullanmaya başlayacak.
" Regtech yükselişte: 2019'da regtech yatırımlarında da hızlanma bekleniyor. Startup'ların artan düzenlemelerle boğuşan firmaların harcamalarını azaltma konusuna yoğunlaşmaları bekleniyor.
" Finansal kurumlar: Kurumsal yatırımların 2019'da da güçlü seyredeceği öngörülüyor. Özellikle açık bankacılık alanında daha fazla yeni ortaklık bekleniyor.
" Asya'da işbirliği: Asya'daki fintech firmalarıyla bankalar aarasındaki işbirliklerinin bu yıl artarak devam edeceği düşünülüyor. Bu alanda özellikle yüz ve ses tanıma gibi dijital kimlik yönetimina yönelik işbirliklerinin artması bekleniyor.
" Dijital bankacılık: Geleneksel bankalar ve kurumlar bu yılda dijital bankacılık alanında büyüme hedefliyor.
Sınırlar kalkacak
Cantürk, oturumda yaptığı konuşmada, gelecekte sektörler arasındaki sınırların bulanıklaşacağını, müşteri deneyimlerinin sektörler arasındaki platform ve işbirlikleriyle daha mükemmel hala geleceğini belirtti. Finansal hizmetlerin fintech işletmeleriyle işbirliği içinde ilerleyeceğini kaydeden Cantürk, "Teknoloji; sadelik, şeffaflık ve işlemlerde hız isteyen yeni nesil yatırımcıları güçlendirecek. Finansal hizmetlerin yeni dünyası, farklı disiplinlerin merceğinden bakan, daha birbirine bağlı bir yer olacak" dedi.
Ödemeler önde olacak
Finansal inovasyonda ödemelerin öncü sektör rolünü sürdüreceğini vurgulayan Cantürk, "2018'de gerçekleşen 10 en büyük fintech anlaşmasından 6 tanesi öddeme firmalarıyla alakalıydı. ABD ve Avrupa'daki yatırımcılar, ödeme konusuna gözle görülür bir önem gösteriyorlar" diye konuştu



Diğer Haberler
İMAMOĞLU: MAZBATAMIZI TALEP EDİYORUZ
NORVEÇ'TE MD KONUT FİYATLARI MART'TA AYLIK %+0.3, YILLIK %+3.2
İHS MARKİT : PMİ VERİSİ, İNGİLTERE'DE 1. ÇEYREKTE GSYİH'IN DURGUNLAŞTIĞINA VE MART AYINDA DARALDIĞINA İŞARET EDİYOR
İHS MARKİT : İNGİLTERE'NİN GSYİH'SI 2. ÇEYREKTE BİR AŞAĞI DÖNÜŞTEN MUHTEMELEN MUZDARİP OLACAK
BASIN EKSPRES YOLU 5 NİSAN SAAT 22'DEN İTİBAREN 26 SAAT SÜREYLE TRAFİĞE KAPATILACAK-NTV
TURHAN: GAYRETTEPE METROSU 2020 YILI BAŞINDA BİTİRİLECEK - BLOOMBERG HT
TURHAN: İSTANBUL HAVALİMANI'NIN 194 BİN-225 BİN ARASI İSTİHDAM SAĞLAMASI TAHMİN EDİLİYOR - BLOOMBERG HT
BAKAN TURHAN: ÖNGÖRÜLERİMİZE GÖRE İSTANBUL HAVALİMANI YAKLAŞIK 5 YIL İÇERİSİNDE HİZMET VERİLECEK YOLCU SAYISI SIRALAMASINDA (DÜNYADA) İKİNCİLİĞE YÜKSELECEK-AA TWİTTER
YSK BAŞKANI GÜVEN: İSTANBUL'DA FİİLEN SAYIMA KARAR VERİLEN İLÇELERDE SAYIMIN DURDURULAMAYACAĞINA KARAR VERMİŞTİK
YSK BAŞKANI GÜVEN: YENİDEN SAYIM SONUCUNUN TÜM PARTİLER AÇISINDAN GEÇERLİ OLMASINA KARAR VERDİK
Facebookta Paylaş